21 apr 2015

Voorkeursbehandeling diamantsector wettelijk vastgeklikt, je moet het maar durven

“De rechtse N-VA-regering ontziet de diamantsector, terwijl het met de indexsprong gezinnen en werknemers levenslang extra belast. Deze karaattaks symboliseert het algemeen beleid van de regering Michel: de rijke 1% dragen amper bij, terwijl de zwakste schouders de last van de besparingen torsen.”

Ecolo-Groen stelt zich ernstige vragen bij de uitwerking van de karaattaks. “Het is totaal onduidelijk hoe men tot die 0,55% is gekomen. Er zijn geen objectieve maatstaven die dit ondersteunen. Het lijkt eerder het resultaat van een onderhandelingsprocedure dan van een doordachte fiscale aanpak. De regering verkoopt de maatregel als een ‘stevige aanpak’ van de diamantsector, maar het enthousiasme van die sector is illustratief”, stelt Van Hecke.

“Deze regeling blijf duidelijk een groot cadeau aan de diamantsector. Die moet geen uitzonderingsregime krijgen. De bedrijven dienen belast te worden op basis van hun winsten, zoals de regel is in ons land. En het is aan de overheid om de nodige, strenge controles uit te oefenen. De maatregel komt bovenop alle andere voordelen die de sector geniet, zoals een vrijstelling voor invoerrechten en BTW. Met deze maatregel klikt deze N-VA-regering de lage opbrengsten van deze praktijken vast en bestendigt het de voorkeurregeling die al jaren bestaat voor deze sector”, besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK