
Vormingsdag (Kortrijk) - Groen
12 okt 2019 | 09:00 - Kortrijk
Vormingsdag (Kortrijk)
Aan het begin van het nieuwe politieke jaar organiseren we vormingsdagen voor groene mandatarissen, voorzitters en secretarissen. We houden halt in Antwerpen, Leuven en Kortrijk. Onder vier noemers – besturen, politiek, klimaat en samenleven – reiken we handvaten aan om sterk groen beleid te voeren. We wisselen ervaringen uit, doen inspiratie op en tanken energie om er weer 'n heel jaar tegenaan te gaan.
Budafabriek | Dam 2 | 8500 Kortrijk | Grote kaartweergave ›
Highlights

Programmaschema
Bekijk ons handige programmaschema en puzzel je dag in elkaar. Lees meer ›Programma

Yes we can. Naar een moedige klimaathouding voor het lokaal bestuur
De Gentse schepenen hebben er één legislatuur bestuurservaring op zitten, and still counting. Vanuit hun...

Hefbomen voor een lokale betonstop
De betonstop is geen bouwstop, maar drukt wel de ambitie uit om geen bijkomende open...

De groene visie op dorpen
'De groenen zijn tegen het platteland': je krijgt het wel vaker te horen. Dat wij...

Samenlevingskwesties onder de loep
Samenleven in tijden van polarisering. Hoe positioneert Groen zich? In een interactief debat komen we...
Commercialisering van de zorg en sociaal beleid
15:00 - 16:30
Vragen staat vrij. En dus kan je tijdens de 'ik vraag het aan ...'-sessies onze (ervarings)deskundigen raad vragen over heel uiteenlopende thema's. Chris Vermeulen (voormalig OCMW-voorzitter in Zwijndrecht) en Veerle Beernaert (huidig BCSD-voorzitter in Zwijndrecht) staan je met raad en daad bij.
Stuur ons je vragen door via het inschrijvingsformulier. Zo kunnen we je optimaal ondersteunen.
Landbouw en natuur
11:30 - 12:15
Vragen staat vrij. En dus kan je tijdens de 'ik vraag het aan ...'-sessies onze (ervarings)deskundigen raad vragen over heel uiteenlopende thema's. Met onze sterke landbouw-, plattelands- en natuurvisie in het achterhoofd helpen we je hier graag verder.
Stuur ons je vragen door via het inschrijvingsformulier. Zo kunnen we je optimaal ondersteunen.
Mobiliteit
11:30 - 12:15
Vragen staat vrij. En dus kan je tijdens de 'ik vraag het aan ...'-sessies onze (ervarings)deskundigen raad vragen over heel uiteenlopende thema's. We helpen je op weg als het gaat over mobiliteit.
Stuur ons je vragen door via het inschrijvingsformulier. Zo kunnen we je optimaal ondersteunen.
Een gezonde fractiewerking: hoe werken verschillende fracties?
15:00 - 16:30
Hoe zorgen we ervoor dat de fractie en de groep elkaar versterken? Hoe werken we in de oppositie en hoe in de meerderheid? Hoe gaan we om met het tempoverschil? We geven jullie een kader en gaan met elkaar in gesprek.
Lokale partij-uitbouw: werken aan duurzame verbreding
15:00 - 16:30
Waarom is netwerken belangrijk? Hoe ga je aan de slag als lokale groep? Wat zijn de aandachtspunten? En hoe zorg je voor duurzame verbreding?
Kersvers gemeenteraadslid
13:15 - 14:45
We delen meer dan we denken. Groen heeft heel veel nieuw talent in de gemeenteraden gebracht. Dat is van onschatbare waarde. De eerste ervaringen als nieuw gemeenteraadslid zijn superinteressant om uit te wisselen. Wie weegt op het beleid van de gemeente, brengt zo wereldwijd duurzame verandering tot stand.
Doelgroep: voor nieuwe gemeenteraadsleden
Vinger aan de pols
13:15 - 14:45
De verkiezingen van 26 mei toonden ons hoe belangrijk het is om te luisteren. Luisteren naar waar mensen écht van wakker liggen.
Hoe bereik je mensen in jouw buurt die we met Groen nog niet bereiken? Wat vertel en vraag je hen?
We gaan in deze sessie samen op zoek hoe we hun bekommernissen dichter bij ons brengen.
Een goede tussenkomst in de gemeenteraad
10:00 - 11:30
Aan goede ideeën geen gebrek. Maar hoe realiseer je ze? Door beïnvloeding en overtuigingskracht. Inderdaad. We willen niet beweren dat dit altijd in de gemeenteraad gebeurt. Maar een goed gebrachte tussenkomst heeft altijd meer effect. Zullen we daar eens op oefenen?
Het Vlaams regeerakkoord ontleed
15:00 - 16:30
Wat betekent het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voor steden en gemeenten? We gidsen jullie door enkele relevante beleidsvoornemens van de Vlaamse regering en werpen een blik vooruit op wat jullie als lokale mandatarissen de volgende vijf jaar vanuit de Vlaamse regering mogen verwachten.
Help, de BBC!
10:00 - 11:30
De beheers- en beleidscyclus moet gemeenteraadsleden in Vlaanderen helpen hun stad of gemeente kundig en geïnformeerd aan te sturen. In praktijk is BBC vaak een ingewikkeld kluwen waar raadsleden hun tanden op stuk bijten. Dat willen we graag verhelpen.
Sociaal wonen: jouw impact als lokaal bestuur
15:00 - 16:30
Op welke manier neem je als lokaal bestuur een actieve regierol op in het sociaal woonbeleid? Het is de belangrijkste vraag als het over sociaal wonen gaat. Op het einde van deze sessie heb je dankzij onze (ervarings)deskundigen basiskennis over sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren.
De verhouding tussen het BCSD en het OCMW
13:15 - 14:45
De inkanteling van het OCMW in de gemeentediensten is sinds 1 januari decretaal een feit. Maar wat is het BCSD? Wat gebeurt er met de OCMW-raad? En vooral: zijn deze maatregelen een upgrade voor het lokaal sociaal beleid? Natacha Waldmann (BCSD-voorzitter Oostende) en Gabriella De Francesco (BCSD-voorzitter Mechelen) geven antwoorden vanuit de praktijk.
Samenlevingskwesties onder de loep
10:00 - 11:30
Samenleven in tijden van polarisering. Hoe positioneert Groen zich? In een interactief debat komen we tot antwoorden.
De groene visie op dorpen
15:00 - 16:30
'De groenen zijn tegen het platteland': je krijgt het wel vaker te horen. Dat wij wel degelijk een visie hebben die groen, dorps en pro-landbouw is, bewijzen we in deze interactieve sessie. Kenner van korteketenlandbouw Belinda Torres-Leclercq (Oostende) en Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Aalter) staan jullie met raad en daad bij over groene, zorgzame en open dorpen.
Hefbomen voor een lokale betonstop
13:15 - 14:45
De betonstop is geen bouwstop, maar drukt wel de ambitie uit om geen bijkomende open ruimte meer in te nemen. Open ruimte beschermen en versterken, kernen op een slimme en kwalitatieve manier verdichten is de boodschap. Welke hefbomen heb je hier lokaal voor, zeker nu Vlaanderen lijkt te treuzelen? Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu) is jullie deskundige gids.
Yes we can. Naar een moedige klimaathouding voor het lokaal bestuur
10:00 - 11:30
De Gentse schepenen hebben er één legislatuur bestuurservaring op zitten, and still counting. Vanuit hun ervaring vertellen twee van de schepenen over de moed van het besturen, met de nodige aandacht voor het klimaat. Yes we can, ook in andere gemeenten en steden!