21 jan 2014

Vrijhandelsakkoord met de VS (TTIP) - De Gucht neemt toch (even) afstand van omstreden arbitragemechanisme

Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht kondigt vandaag aan dat er een publieke consultatieronde komt rond de investeringsbepalingen in het vrijhandelsakkoord (TTIP) dat hij met de VS onderhandelt. "Opmerkelijk," volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen), "een maand geleden noemde Karel De Gucht in zijn reactie op mijn opiniestuk in De Morgen de fundamentele problemen met de arbitragemechanismen van de TTIP-onderhandelingen nog 'gecultiveerde misverstanden' ".

In afwachting van de publieke raadpleging die De Gucht in maart wil lanceren , worden de onderhandelingen tussen de EU en de VS op het vlak van investeringsarbitrage intussen in de koelkast gezet. Volgens Bart Staes is dit goed nieuws: "Het arbitragemechanisme dat de EU en de VS willen invoeren is en blijft een Trojaans paard. Industriële lobby's willen ISDS-regelgeving (Investor to State Dispute Settlement) in het TTIP om Europese regelgeving die hen niet aanstaat aan te klagen".

Staes: "De groenen hebben zich vanaf het begin van de onderhandelingen - samen met honderden middenveldorganisaties, vakbonden, ngo's, kleine bedrijven - verzet tegen een arbitragemechanisme waarin bedrijven staten kunnen aanklagen omwille van bepaalde democratische tot stand gekomen wetgeving, ook al dienen deze om de burgers of het milieu te beschermen".

"De publieke consultatieronde die de Commissie vandaag aankondigde is een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen nefaste investeringsbepalingen in het TTIP, met name de ISDS-regelgeving", aldus Staes. Alle burgers en organisaties in Europa zullen drie maanden de tijd krijgen om commentaar te geven op een EU-voorstel rond investeringsbepalingen voor de onderhandelingen met de VS. "We zullen ertoe bijdragen dat de diensten van De Gucht bedolven worden met commentaren. Hopelijk is dit een kans om de onderhandelingen bij te sturen. Blijkbaar heeft het aanhoudende en toenemende protest vanuit de twee kanten van de Atlantische Oceaan tegen de ISDS-regeling, De Gucht er toe aangezet de angel voorlopig uit het TTIP-debat te halen".

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK