05 jul 2011

Waar blijft een echte bankentaks?

De regering slaagt er nog altijd niet in lessen te trekken uit de bankencrisis. De nonchalante manier waarop minister Reynders zijn eigen slordige werk rond de bankentaks ongedaan maakt, is daar het zoveelste voorbeeld van. Meyrem Almaci (Groen!) vindt het hoog tijd dat er een échte bankentaks komt.

Lang heeft hij niet bestaan: nauwelijks een jaar nadat we hem invoerden, valt de bankentaks weer weg. Het Grondwettelijk hof bepaalde dat de jaarlijkse heffing van 0,15% voor alle financiële instellingen discrimineert. Daarmee volgt het de aanklacht van Argenta.

De kleine bank vond de heffing fundamenteel verkeerd, omdat deze veeleer de veilige spaarboekjes viseert in plaats van het nemen van risico’s; te ontmoedigen. Op die manier zal de bankentaks het risico op een nieuwe crisis niet indijken, maar juist versterken. Daarvoor waarschuwde Meyrem Almaci reeds tijdens de begrotingsbesprekingen in 2010.

De bankenfederatie Febelfin zou een nieuw voorstel doen. Toen Meyrem Almaci hiernaar vroeg bij de minister, bleek dat dit voorstel de analyse van de Nationale Bank niet doorstond. Daarmee werd de bankentaks naar de prullenbak verwezen.

Betekent het arrest van het Grondwettelijk hof eind goed, al goed? Nee, want zonder een bankentaks blijft een heel belangrijk spaarpotje leeg. De opbrengst moest dienen om het nieuwe risicofonds te financieren, dat spaarders een uitkering tot 100.000 euro garandeert bij failliet van hun bank. Zonder zo’n fonds, en dus zonder een bankentaks, geven we de spaarders een vals gevoel van veiligheid met die garantie.

Tijd dus voor een echte bankentaks, die spaarbanken ontziet en risicogedrag streng afstraft.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK