02 okt 2014

Waar blijft het plan voor de Brusselse Syriëstrijders?

De Brusselse politie heeft weet van dertig Syriëstrijders afkomstig uit de politiezone West, waarvan zeven teruggekeerd en zes overleden zijn. Annemie Maes, fractievoorzitster voor Groen in de VGC-raad, vraagt meer coördinatie op gewestelijk niveau. “Op dit moment is de Brusselse aanpak en informatie te versnipperd en niet gecoördineerd," zegt raadslid Annemie Maes. "Minister-President Vervoort (PS) heeft nochtans alle instrumenten in handen om een proactief beleid te voeren. Waar blijft het overkoepelende plan dan?"

De Brusselse politie heeft weet van dertig Syriëstrijders afkomstig uit de politiezone West, waarvan zeven teruggekeerd en zes overleden zijn. Annemie Maes, fractievoorzitster voor Groen in de VGC-raad, vraagt meer coördinatie op gewestelijk niveau.

Uit een vraag van Annemie Maes bleek dat al dertig mensen uit de zone West (Jette, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Molenbeek) naar Syrië zijn vertrokken. Twaalf mensen zouden op dit moment in Syrië zijn, waaronder een jongen van veertien jaar. Vijf waren op het moment van de vraag onderweg, zeven personen waren al teruggekeerd in België. Zes mensen zouden in Syrië gestorven zijn, ook al is er geen overlijdensakte van hen.

Er hangt heel wat onduidelijkheid rond de Brusselse Syriëstrijders. Duidelijke communicatie over het aantal of de aanpak van het probleem is er bijvoorbeeld niet. “Het heeft al een maand geduurd voor ik de cijfers op papier bevestigd kreeg”, zegt Maes. “Op dit moment is de Brusselse aanpak en informatie te versnipperd en niet gecoördineerd.”

Groen wil dat de minister-president Vervoort (PS) een actievere rol gaat spelen. “Door de zesde staatshervorming heeft hij de coördinatie van het veiligheidsbeleid in handen, maar tot nu toe zien we er hem weinig mee doen. Hij zou het probleem kordaat en proactief moeten aanpakken.”

Er moet een plan van aanpak komen dat uitdoktert hoe we terugkerende Syriëstrijders aan zullen pakken. Raadslid Annemie Maes benadrukt dat de Brusselse regering niet alleen in het nu moet werken, maar ook moet zorgen dat de voedingsbodem voor radicalisme moet verdwijnen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK