Waarvoor stem je precies tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen breng je een stem uit op een partij of één of meerdere kandidaten van dezelfde partij. Volgens een wettelijk vastgelegde rekenmethode wordt bepaald welke partijen en politici in de gemeenteraad mogen zetelen. Zij zijn verkozen voor de volgende legislatuur, een bestuursperiode van zes jaar.

Binnen de gemeenteraad vormen de verkozen politici van dezelfde partij samen een fractie. In de meeste gemeenten is meer dan één partij nodig om een meerderheid te vormen. Van zodra een partij of een coalitie van partijen minstens de helft plus één gemeenteraadsleden heeft, is er sprake van een bestuursmeerderheid.

De partijen van het gemeentebestuur bepalen welke gemeenteraadsleden van hun fracties de echte bestuurders worden: schepenen en een burgemeester. Je stemt dus niet rechtstreeks voor een burgemeester of schepen.

De gemeenteraadsleden komen maandelijks samen om het werk van de burgemeester en de schepenen te controleren. Ze bewaken ook het financiële beleid en stemmen over officiële documenten. De gemeenteraadsleden die niet tot de meerderheid behoren, zitten in de oppositie.

De bijeenkomsten van de gemeenteraad (meestal maandelijks) zijn voor het grootste deel openbaar. Je kan er ook als niet-politicus dus een kijkje gaan nemen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK