16 Mei 2023

08:00 PM -
09:30 PM

Webinar: Toegankelijke treinen, dat is vrijheid

Online

Inschrijven
Webinar: Toegankelijke treinen, dat is vrijheid

 

De trein moet er zijn voor iedereen. Mobiliteit betekent vrijheid, kunnen gaan waar en wanneer je dat wil. Maar voor personen met een handicap is de trein nemen vandaag een weg vol obstakels. De trein nemen vraagt voor veel mensen erg veel geduld. Dat moet anders voor Groen. Bij het aantreden van de Vivaldi-regering namen we duidelijke ambities inzake toegankelijkheid op in het regeerakkoord. Dat vertaalt zich nu in een nieuw contract met treinmaatschappij NMBS, dat hen ertoe aanzet versneld stations toegankelijk te maken, reserveringstermijnen in te korten en nieuwe treinstellen autonoom toegankelijk te maken. In deze webinar bekijken we wat er de komende jaren zal verbeteren, en wisselen we ervaringen uit om te kijken welke pijnpunten eerst moeten worden aangepakt.

Sprekers

Kim Buyst strijdt sinds haar aantreden in het federaal parlement voor toegankelijke treinen en stations. Ze diende een resolutie in die bepaalt dat vanaf nu elke investering en renovatie bij NMBS moet leiden naar autonome toegankelijkheid. Gebruikers kregen tijdens een hoorzitting voor het eerst zelf het woord. Deze sterke aanbevelingen werden door het parlement unaniem goedgekeurd. Ze legt in deze webinar graag uit hoe de nieuwe maatregelen van de regering voor jou het verschil zullen maken.

Kurt Vanhauwaert schreef na vele treinreizen een open brief, die breed werd opgepikt door de media. Hij belichte de drempels die hij ervaart telkens hij gebruik wilt maken van de trein. Kurt werkt bij Konekt, hij zet er sensibiliseringsacties op touw en organiseert onderdompelcursussen. Konekt werkte voorbije jaar nauw samen met NMBS om het personeel van NMBS het leven met een handicap te laten ervaren. Ze ontwikkelden samen ook de nieuwe app waarop je assistentie kan reserveren.

Reinhart Niesten werkt als stafmedewerker bij Dito Vzw en is woordvoerder van Noozo, de Vlaamse adviesraad Handicap. Hij is ervan overtuigd dat iedereen wel vaart bij een betere toegankelijkheid, ook gezinnen met een wandelwagen of reizigers met een fiets.

 

In samenwerking met Groen extra

 

Praktisch

📆 16 mei om 20u

📍 We bezorgen je de link voor de webinar via Zoom in de bevestigingsmail na inschrijving.

We maken deze webinar zo toegankelijk mogelijk voor iedereen.

  • We voorzien kosteloos een tolk Vlaamse gebarentaal op aanvraag. Maak je hier graag gebruik van, stuur een mailtje voor 2 mei naar [email protected]
  • We bezorgen vooraf de presentatie aan iedereen. Ook beschrijven we steeds wat wordt getoond. Zo kan iedereen meevolgen.
  • Heb je bijkomende vragen of noden? Aarzel niet ons te contacteren via [email protected]. Zo zoeken we samen een oplossing.
Kom je ook?
Door je in te schrijven ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.