05 mei 2015

Wetenschap en techniek voor iedereen toegankelijk maken

“Groen is voorstander van meer en betere STEM-richtingen in het secundair onderwijs. Het aanbod in STEM-leerstof moet wel toegankelijk zijn voor iedereen, niet enkel voor de bollebozen”, zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.

Het aantal sterke ASO-Stemrichtingen in de eerste graad is booming. “Het is een goede zaak dat meer aandacht gaat naar wetenschap en techniek, die ondervertegenwoordigd waren. Maar men moet wel voorzichtig zijn met de evolutie die nu gaande is. Nu wordt STEM enkel gepromoot in de eerste graad ASO, waardoor men weer leerlingen vroeg gaat selecteren".

"Deze evolutie van het aanbod STEM wijst erop dat deze regering er niet in zal slagen om te breken met oude gewoonte om jongeren op veel te jonge leeftijd voor te sorteren. De enige oplossing zit in een echte brede eerste graad, zoals Groen altijd gesteld heeft ”, zegt Elisabeth Meuleman.

“De onderwijshervorming heeft net de bedoeling om iedereen mee te krijgen, alle talenten te laten renderen, het watervalsysteem aan te pakken door de hiërarchische verhouding uit het secundair onderwijs te halen”, zegt Elisabeth Meuleman: “Dat kan je enkel bereiken door kinderen de tijd te geven om te kiezen, en iedereen van alles te laten proeven. Leerlingen al in de eerste graad in te delen en uit te sluiten voor bepaalde richtingen, is contraproductief”.

“Het wordt dringend tijd dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) actie onderneemt om de hervorming van het secundair onderwijs door te voeren. Die hervorming is cruciaal om het belangrijkste probleem in het Vlaams Secundair onderwijs aan te pakken: de kloof tussen leerlingen hangt af van de socio-economische status van hun ouders. De ongelijkheid aan de start, wordt nooit meer goedgemaakt. Als we alle kansen willen geven aan alle talenten moet hier werk van worden gemaakt”, besluit Elisabeth Meuleman, die deze bezorgdheden vorige week aankaartte bij minister Crevits.

(Commissieverslag: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/973824/...)


Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK