30 jun 2016

Woordbreuk Sven Gatz betekent ravage voor cultuurhuizen

"Sven Gatz sprak sinds zijn aantreden over twee magere jaren, die zouden gevolgd worden door betere jaren. Niks krijgt hij daarvan voor elkaar. Het is woordbreuk tegenover de culturele sector, niets meer en niets minder", reageert Groen-parlementslid Bart Caron donderdag boos op de beslissing van de Vlaamse regering over de cultuursubsidies.

Vandaag krijgen er 272 gesubsidieerde organisaties subsidie, vanaf volgend jaar slechts 207. "Het is duidelijk dat de diversiteit van het veld daar zwaar gaat onder lijden", zegt Bart Caron. "Ook hier wordt de kracht van verandering van de N-VA weer de kracht van achteruitgang. De muziekclubs bloeden. Als straks de tickets voor concerten en voorstellingen stijgen, is dit de zoveelste factuur die de regering-Bourgeois naar de mensen schuift".

De cultuursector leverde in de slechtste economische periode de grootste inspanningen. De Vlaamse regering herstelt dit helemaal niet. Ook de regionale spreiding die Gatz had beloofd realiseert hij niet. In de perifere provincies, West-Vlaanderen en Limburg, vallen er procentueel veel slachtoffers.

"De Vlaamse regering stelt Vlaanderen voor als "State of the Art", maar zegt aan de cultuursector 'trek uw plan'. Het is pijnlijk dat een regering met een Vlaamsnationalist aan het hoofd niet investeert in de cultuurhuizen van Vlaanderen en Brussel, maar wel de hakbijl boven haalt. Je moet het maar durven", besluit Caron.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK