26 nov 2013

Zesde liberale minister heet Luc Coene

De gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, pleit voor een inperking van de verworven rechten voor het pensioen. “Dat is een rechtstreekse aanval op 1/3 van de pensioenopbouw van vrouwen en op 1/4 van de pensioenopbouw van mannen”, berekende Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

”De ex-kabinetschef van Guy Verhofstadt duwt met dit neoliberale voorstel vele ouderen en werkzoekenden in armoede. De gouverneur valt uit zijn rol en gedraagt zich als de zesde liberale minister in de regering Di Rupo. Delen de regeringspartijen CD&V en SP.A dit standpunt van de gouverneur?”, vraagt De Vriendt zich af.

De impact van het voorstel van Coene op het pensioen van de mensen is groot. De gemiddelde loopbaanduur van mannen is 28 jaar en deze van vrouwen 18 jaar. Gemiddeld worden 9 gelijkgestelde jaren bijkomend in rekening gebracht voor het pensioen, wat dus overeenkomt met een derde van de pensioenrechten bij vrouwen, en een vierde van de pensioenrechten bij mannen".

”Dit gaat vaak om periodes waarvoor mensen niet gekozen hebben, zoals ziekte of werkloosheid in tijden van economische crisis. Gelijkstelling voor het pensioen inperken raakt mensen rechtstreeks in hun pensioen en hun welzijn. Bovendien zorgen verlofsystemen zoals tijdskrediet of ouderschapsverlof voor een betere combinatie tussen arbeid en gezin, en dat maakt ook langer werken mogelijk. Wil de gouverneur langer werken bemoeilijken?”, vraagt De Vriendt zich af.

Bovendien viseert Luc Coene de werkzoekenden. ”Vandaag zijn er meer dan 230.000 werkzoekenden in Vlaanderen, 5x zoveel als het aantal vacatures. Al die mensen wil Coene dubbel straffen: ze vallen terug op een lagere werkloosheidsuitkering en verliezen pensioenrechten. Werklozen moet je duurzaam activeren, niet in de armoede duwen”, stelt De Vriendt.

De regering moet nu duidelijkheid verschaffen. ”Gaat de regering, in het bijzonder de premier en de Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), akkoord met deze neoliberale analyse van de nationale Bank?”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK