25 aug 2013

Zesde staatshervorming is eerste staatshervorming ooit waarin politieke partijen zichzelf besparingen opleggen

De zesde staatshervorming zorgt er als eerste staatshervorming ooit voor dat er 40 politici minder zullen zijn, dat er 2,4 miljoen euro minderen middelen naar de politieke partijen gaan, dat er 37 miljoen euro minder gaat naar de Senaat en dat de controle op de partijfinanciering wordt versterkt. Groen heeft hiervoor gevochten en reageert daarom op de foutieve berichtgeving dat de partijen zich door middel van de zesde staatshervorming zouden verrijken.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien: ”Alle voorbije staatshervorming kenden een constante: de politieke partijen kwamen er beter uit. In moeilijke tijden zoals we die vandaag kennen, was het voor Groen essentieel dat ook de politieke wereld op zoek ging naar efficiëntiewinsten in eigen schoot. De groenen hebben gevochten voor een serieuze besparing op vlak van aantal politici en middelen en hebben ook aangedrongen op een strengere controle.”

De berichtgeving van de voorbije dagen waarin wordt beweerd dat de politieke partijen die hebben deelgenomen aan de staatshervorming zichzelf zouden hebben verrijkt, klopt van geen kanten. Van Besien reageert dan ook scherp op de foutieve berichtgeving: ”Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de staatshervorming ook de werking van de politieke partijen onder de loep neemt, dwingt tot besparingen en een strengere controle eist. Dit werd onder druk van mijn partij ingevoerd om de geloofwaardigheid van de politiek op te krikken. De waarheid heeft ook haar rechten.”

Concreet zorgt de zesde staatshervorming ervoor dat er 2,4 miljoen euro bespaard wordt op vlak van partijfinanciering, dat er 37 miljoen euro minder vloeit naar de Senaat en dat er 40 politici verdwijnen. Bovendien verstrengt de controle op de partijfinanciering. Stuk voor stuk maatregelen die als doel hebben de geloofwaardigheid van de politiek op te krikken. De zesde staatshervorming is dan ook de eerste staatshervorming ooit waarin de politieke partijen zichzelf besparingen hebben opgelegd.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK