08 sep 2011

Zijn groenten soms niet meer afkomstig van de boer?

De uithaal van de Boerenbond naar Donderdag Veggiedag is een totaal verkrampte reactie, zegt Hermes Sanctorum, Vlaams Parlementslid voor Groen!: 'Zijn groenten soms niet meer afkomstig van de boer?' Groen! prijst het schitterende initiatief van de provincie om leerlingen een gevarieerd dieet aan te bieden.

Groen! is verbaasd over de hevige reactie van de Boerenbond over de invoering van Donderdag Veggiedag in het Vlaams provinciaal onderwijs. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een subgroep van schoolkinderen door eenmaal in de week geen vlees te eten, de vleesindustrie in gevaar brengt. Dat de Boerenbond hier kennelijk bang voor is, wil veel zeggen over het toegenomen belang van een uitgebalanceerd dieet, waarin vlees een meer bescheiden plaats inneemt.

'Zijn groenten soms niet meer afkomstig van de boer?', vraagt Hermes Sanctorum zich af. 'Boeren hebben alle belang bij het promoten van gezonde, lokale groenten als culinair alternatief. Het is een schitterend initiatief van de provincie om leerlingen een gevarieerd dieet aan te bieden.'

De gemiddelde Belg eet 160 gram eiwitrijk voedsel per dag, voornamelijk vlees. Nochtans raden gezondheidsspecialisten aan om hooguit honderd gram per dag te eten. Te veel vlees eten doet het risico stijgen op hart- en vaatziekten, de voornaamste doodsoorzaak bij volwassenen. Scholieren laten proeven van lekker vegetarisch eten, hoort bij een verstandig preventiebeleid.

Het argument van de Boerenbond dat vegetariërs sojaburgers eten, snijdt geen hout volgens Sanctorum. 'Het klopt dat de sojaproductie in Brazilië op een aantal vlakken niet duurzaam is. Die soja dient echter niet om vegetariërs te voeden, maar als veevoer. Koeien en varkens moeten ook eten. De Boerenbond haalt hiermee dus zelf een uitstekend extra argument aan voor een vegetarisch menu.'

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK