
Groen Europees Zomerweekend
24 aug 2018 | 18:00 - Nieuwpoort
Groen Europees Zomerweekend
Tijdens het laatste vakantieweekend voor de verkiezingen trakteren we je in Nieuwpoort op de heetste debatten en verkwikkendste workshops. Dit is de last call om ervaringen uit te wisselen en energie bij te tanken.
Floreal Nieuwpoort | Albert I laan 74 | 8620 Nieuwpoort | Grote kaartweergave ›
Highlights

Breinbrekers
Daag onze bonte bende sprekers (en jouw hersencellen) uit tijdens sofa- en keukentafelgesprekken. Lees meer ›
Zomerplezier
Bouw zandkastelen met onze kopstukken, ga op ontdekking aan de kust en kroon jezelf tot quizheld van het Zomerweekend. Lees meer ›
Filmfestival
Ga op het tipje van je strandstoel zitten en word opstandig bij onze inspirerende films, geselecteerd voor en door groene doeners. Lees meer ›Breinbrekers
Daag onze bonte bende sprekers (en jouw hersencellen) uit tijdens sofa- en keukentafelgesprekken.
Zomerplezier
Bouw zandkastelen met onze kopstukken, ga op ontdekking aan de kust en kroon jezelf tot quizheld van het Zomerweekend.
Filmfestival
Ga op het tipje van je strandstoel zitten en word opstandig bij onze inspirerende films, geselecteerd voor en door groene doeners.
Programma

Klimaatneutrale provincie
Wordt Vlaams-Brabant de eerste klimaatneutrale provincie van het land? Als het van gedeputeerde Tie Roefs...

Europese campagne
Over precies negen maanden trekken we naar de stembus voor de EU. Het zijn bewogen...

Richarken
Stel nu dat je koning wordt van alles en iedereen, hoe zou jij het er...

Upcycling
Recycling doen we allemaal al jaren, maar heb je al eens aan upcycling gedaan? Tijdens...
Duinenwandeling met GroenPlus
Zo 14:00
Receptie Floreal
Geen betere afsluiter van het Zomerweekend dan een stevige wandeling door de Nieuwpoortse Simliduinen. Samen met GroenPlus gaan we op zoek naar wat leeft in de duinen. Het wordt een tocht vol verbazing en verwondering. Struiken en bloemen laten hun schoonheid zien terwijl vogels en vele andere dieren zich goed weten te camoufleren.
De natuurgids laat je de duinen in geuren en kleuren beleven en vertelt je op deze boeiende tocht al zijn verhalen en anekdotes. Je komt alles te weten over het ontstaan en de geschiedenis van de Simliduinen.
Wien is 't Hof van Commerce
Za 13:00 - 14:15
Grijze Zaal
'Wien is ’t Hof van Commerce' is een denderende rollercoaster vol muziek en visuele mash-ups over twee decennia 't Hof. Als rode draad doorheen de film dezelfde geestigheid en zelfrelativering die de band al jaren typeert. Bij twintig jaar 't Hof van Commerce hoort uiteraard ook een terugblik, met (meestal) uiterst ernstige en documentairewaardige bijdrages van onder andere Wim Willaert, Wim Opbrouck, Wannes Cappelle, Discobar Galaxie, Bent Van Looy, Bruno Vandenbroecke, Eddy Merckx, Coely en vele andere grote en minder grote fans en compagnons de route van 't Hof.
Recensies:
Het abc van het ecologisme
Za 14:00 - 15:45
Ysara vergaderzaal
Onze groene beweging groeit. Maar laten we eens terug naar de basics kijken. Wat maakt het ecologisme tot een volwaardige ideologische stroming? Wat zijn de centrale ideeën die groene politiek wereldwijd inspireren? Wanneer groeide het besef dat we onze planetaire grenzen onder druk zetten en dat we moeten evolueren naar een waardige welvaart binnen die grenzen? Waarom gaat het bij ecologische vraagstukken in essentie steeds over rechtvaardigheid? Jan Mertens geeft je een spoedcursus in het ecologisme.
Rabot
Za 10:00 - 12:00
Grijze Zaal
Rabot vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Mensen die een uitweg zoeken in hun miserie komen er van het dak springen, zij die nergens anders een woning vonden, kregen er een plaats. Een klein dorp in de hoogte waar onverschilligheid hoogtij viert. Zowel de bewoners als het gebouw moeten weg, het einde van een woelig tijdperk. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving.
Recensies:
God's Own Country
Za 20:00 - 22:00
Grijze Zaal
Johnny werkt van 's morgens tot laat 's avonds op de boerderij van zijn ouders, verscholen in de mistige landschappen van Yorkshire. Hij probeert zijn frustraties weg te drinken in de lokale pub, hij beleeft er seksuele avonturen die nergens toe leiden. Als een Roemeense seizoenarbeider voor enkele weken op de boerderij komt werken, voelt Johnny allerlei ongekende emoties. Een intense relatie begint en zal Johnny’s leven voorgoed veranderen.
Recensies:
Literair salon
Zo 10:00 - 12:00
Tent
Boeken kunnen werelden dichterbij brengen. Misschien kunnen ze je even laten wegdrijven uit de wereld van hier en nu. Dicht bij mensen of plekken die je bijna aan kunt raken. Misschien kunnen ze je ontroeren, schokken, of veranderen voor de rest van je leven. Wat zouden we zijn zonder boeken?
Trek je samen met ons panel terug in het literair salon en laat je onderdompelen in een bad van boeken, poëzie, kunst en cultuur. Met onder anderen Jos Geysels en Piet Piryns en moderator Jan Mertens.
Actieve hoop voor het klimaat
Za 11:45 - 13:00
Ysara vergaderzaal
Soms voel je je een beetje klein tegenover grote uitdagingen als de klimaatverandering. Soms doet het pijn, soms maakt het je opstandig, soms voel je je machteloos. Het zijn eigenlijk heel normale gevoelens voor wie zich betrokken voelt bij de groene zaak.
We vertalen wat we voelen al snel in nog meer activisme, of soms in cynisme. Een geforceerd optimisme, dat de werkelijkheid ontkent, zal ons niet helpen. Maar actieve hoop, de hoop die rust in het vertrouwen dat je deel uitmaakt van het alternatief, daarmee kun je de tijd in de ogen kijken.
Dit klinkt misschien wat wollig, of apolitiek. Maar misschien is de vraag hoe je je vertrouwen en energie behoudt in tijden van dringende ecologische uitdagingen wel heel erg politiek. Een sessie over verdriet en actieve hoop met Hilde Christiaens en Jan Mertens.
Home
Zo 10:00 - 12:00
Grijze Zaal
Home vertelt het verhaal van een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze omgeving van twee worstelende generaties arriveert de zeventienjarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert via diens vriendengroep ook John kennen. John zit in een ondraaglijke thuissituatie en Kevin voelt de drang om zijn nieuwe vriend te helpen. Op een avond slaat het noodlot toe en zet elke relatie onder druk.
Recensies:
Food for thought: lokale voedselstrategieën
Za 16:00 - 17:30
Ysara bar
Weet jij nog wat er op je bord ligt? We lijken vervreemd geraakt met ons voedsel en hoe het geproduceerd wordt. Voeding moet alsmaar goedkoper, maar dat zet een enorme druk op landbouwers en het milieu. Gelukkig springen steden en gemeenten in de bres met lokale oplossingen.
Groene schepenen Tine Heyse (Gent), Joost Venken (Hasselt) en Goedele Van den Spiegel (Edegem) tonen met concrete voorbeelden aan hoe steden en gemeenten het verschil kunnen maken.
Poldertocht
Za 09:30 - 12:30
Kiosk
Op weg naar Nieuwpoort passeer je door de prachtige polders. Die zijn niet alleen mooi om te zien, maar hebben ook een belangrijke functie: onze voeten drooghouden. Het polderbestuur staat in voor het waterbeheer van deze laaggebieden. In sommige delen van Vlaanderen heb je dus niet alleen gemeentes, provincies en intercommunales maar ook een polderbestuur met een specifiek statuut en afzonderlijke belastingen.
De provincieraadsfractie van West-Vlaanderen neemt je mee op (elektrische) fietstocht door dit polderlandschap. We maken kennis met de mensen van de Westkustpolder, die ons uitleg geven over hun werking en tonen hoe er in de loop van de geschiedenis aan waterbeheer gedaan werd en wordt.
Burgers bouwen de toekomst
Za 10:00 - 11:30
Ysara vergaderzaal
Als regeringen tekortschieten en de markt enkel denkt aan kortetermijnwinst, steken burgers zelf de handen uit de mouwen. Ze zetten hun eigen collectieven (commons) op: van energiecoöperaties, voedselinitiatieven tot gedeelde auto’s en gereedschap. Tijdens deze sessie neemt Denktank Oikos de commonsbeweging onder de loep met hoogleraar Tine De Moor. In welke mate zal de beweging uitgroeien tot een alternatieve economie? En hoe kunnen we commons steunen vanuit de groene politiek?
Tine De Moor is hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek naar instituties voor collectieve actie sluit naadloos aan bij het levendige debat over de opkomst van burgercollectieven. Op 14 oktober 2018 staat ze op plaats 44 van de kartellijst SP.a-Groen in Gent.
Ethiek verdeelt Europa
Za 10:00 - 11:30
Tent
Vrouwen hebben recht op abortus, LGBTI's mogen trouwen, je kan beroep doen op donoren, draagmoeders en IVF ... Soms lijkt het alsof onze rechten verworven zijn. Maar niets is minder waar: de ethische verschillen in Europa worden alsmaar groter.
Kijk naar Polen, waar de conservatieve regering het recht op abortus inperkt, waar burgerinitiatieven voor perfecte gezinnen aan belang winnen en waar geprotesteerd wordt tegen altruïstisch draagmoederschap. De anti-choicebeweging is bezig aan een forse opmars.
Petra De Sutter zoekt uit hoe we een stevig antwoord kunnen bieden. Ze is senator voor Groen en zetelt in het parlement van de Raad van Europa, ons oudste Europees mensenrechtenorgaan.
Gentse Feesten met herbruikbare bekers
Za 12:00 - 13:00
Ysara bar
De gevolgen van de overdaad aan plastic waren de afgelopen maanden niet uit de media weg te slaan. Meer en meer mensen stellen het eenmalig gebruik van plastics in vraag, en terecht.
In Gent leeft het bewustzijn rond plastic al langer bij het bestuur. Voortaan zal je op de Gentse Feesten geen wegwerpbekers meer vinden. Samen met de organisatoren van de Feesten werd er een hele weg afgelegd om over te schakelen op herbruikbare bekers.
Jasmin Lauwaert van het kabinet van milieuschepen Tine Heyse (Groen) vertelt hoe dit tot stand is gekomen, welke valkuilen er zijn en wat de toekomst brengt.
Migratie, het eerlijke verhaal
Za 11:45 - 13:00
Tent
Het migratiedebat houdt Europa in zijn greep. Het beleid focust vooral op mensen tegenhouden, in plaats van de oorzaken van migratie aan te pakken. Dat stellen Europarlementslid Bart Staes (Groen) en collega Judith Sargentini (GroenLinks) in hun studie 'Migratie, het eerlijke verhaal'. Op het Zomerweekend presenteert Bart de belangrijkste conclusies.
Ze wijzen er onder andere op dat een grondstoffenroof en een door Europese bedrijven georkestreerde kapitaalvlucht de Afrikaanse bevolking miljarden euro's armer maakt. Hun onderzoek toont aan dat er een omslag nodig is in het migratiebeleid, maar daarvoor is er een eerlijk politiek debat nodig.
De Smoestuinier
Za 16:00 - 17:30
Ysara vergaderzaal
Pesticiden zijn geen voor de hand liggend onderwerp voor een comedyshow. Toch vormen ze de rode draad door de nieuwe show van Steven 'Low Impact Man' Vromman.
Tijdens 'De Smoestuinier' gaat Steven met het publiek op zoek naar de smoezen waarom mensen nog pesticiden gebruiken. Tegelijk geeft hij er op zijn eigen komische manier een draai aan waardoor je niet anders kan dan 'groenlachen'. Train alvast je lachspieren en smeer je stem: meezingen met het protestlied is toegestaan.
Steven Vromman verwierf bekendheid met zijn tv-programma Low Impact Man en dat is meteen ook de titel waarmee hij momenteel theatershows maakt en uitvoert in Vlaanderen en Nederland. 'De Smoestuinier' maakte hij voor de nieuwe Velt-campagne '2020pesticidevrij'.
Foxtrot
Vr 20:00 - 22:00
Grijze Zaal
Michael en Dafna zijn uit het veld geslagen wanneer ze te horen krijgen dat hun zoon Jonathan is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De feiten blijken echter een stuk complexer. In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt Maoz het verhaal vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waar je ook heen gaat, je eindigt altijd op het punt waar je ooit begon.
Recensies:
Panama Papers: wat nu?
Za 16:00 - 17:30
Witte Zaal
In april 2016 schokte de publicatie van de Panama Papers de wereld. Een netwerk van onderzoeksjournalisten onthulde hoe criminelen, politici, superrijken en bedrijven hun vermogens met ingenieuze offshore-constructies verborgen voor justitie en belastingdiensten met hulp van het advocatenkantoor Mossack Fonseca.
Het Europees Parlement stelde op voorstel van de Groenen een onderzoekscommissie in. Het eindrapport was erg sterk en progressief en werd door het hele Europese Parlement goedgekeurd, zij het in afgezwakte versie.
Er is dus een sterke basis om belastingontwijking aan te pakken, maar de strijd is nog niet gestreden. Europarlementslid Molly Scott Cato (Green Party) komt vertellen hoe groene partijen de strijd verderzetten en fiscaal expert Johan Langerock (Oxfam Solidariteit) neemt de rol van België onder de loep.
Wandeling Beaufort2018
Za 10:00 - 12:00
Kiosk
Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de hele Belgische kustlijn. André Baert, kunstkenner en kandidaat voor Groen in Oostende, neemt ons op sleeptouw langs te hoogtepunten van het project.
Na een korte introductie trekken we naar het Westfrontmonument voor 'The Ninth Wave', een performance van Edith Dekyndt. Daarna zetten we de tocht verder, over het houten staketsel richting Nieuwpoort-Bad. Het wordt een wandeling in dialoog, met een flinke portie cultuur en geschiedenis.
Zomerspeech
Zo 12:00 - 13:00
Ysara grote zaal
Meer dan tweehonderd lokale Groen-groepen staan klaar om een groene golf over Vlaanderen en Brussel te laten spoelen. Voorzitster Meyrem Almaci blikt vooruit op menselijkere, eerlijkere en gezondere steden en gemeenten en laat ons energie bijtanken voor de lokale verkiezingen van oktober.
Sociaal Europa
Za 14:00 - 15:45
Witte Zaal
Bij de Europese Unie denken veel mensen meteen aan bijvoorbeeld consumentenzaken. Sociale rechten zijn een onderbelicht thema. Daar wilde Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, verandering in brengen. Hij stelde in november zijn Europese Pijler van Sociale Rechten voor.
De term is echter misleidend: het zijn geen rechten, maar basisprincipes. Daardoor dreigt een sociaal Europa alweer een slag in het water te worden. Maar dat is buiten de groenen gerekend. De Groen-delegatie voor de Europese Groene Partij schreef een omstandige nota waarin ze voorstellen formuleren voor een sterke implementatie van deze Pijler. Alle groene lidpartijen keurden de nota goed.
Thomas Jans, Groen-gedelegeerde voor de Europese Groene Partij, Petra De Sutter, lid van de Raad van Europa, en Herlinde Van Hooydonk, adviseur van de groenen in het Europees Parlement, leggen uit waarover het gaat en gaan in debat over hoe Europa socialer kan worden.
Welkomstmoment
Vr 18:30 - 20:00
Kiosk
Trouwe klant of je allereerste Zomerweekend? Tijdens het welkomstmoment breken we het ijs met een drankje en een gezellige babbel. We organiseren ook een speeddating, zodat je elkaar beter leert kennen.
Quiz
Vr 20:30 - 23:00
Tent
De Zomerweekend-quiz is een jaarlijkse traditie die in dit verkiezingsjaar – hoe kan het ook anders – in het teken staat van alle kleuren van het politieke spectrum. Een mix van hapklare brokken, aha-erlebnissen, ‘het-ligt-op-het-puntje-van-mijn-tong’-en en vragen die het puur spreekwoordelijke kaf van het koren scheiden.
Stel een divers team van maximaal acht breinen samen en streef naar de titel van ‘slimste groenen van het jaar’. Of gewoon een avond gezellig vertier.
Met de fiets naar het einde van de wereld
Za 10:00 - 11:30
Witte Zaal
GroenPlus-lid Jacques Dierckx fietste vorige zomer van Knokke-Heist naar Beijing. Méér dan 10.000 kilometer, dwars door Duitsland, Polen, Wit-Rusland, Rusland, Mongolië en China.
Hij vertelt zijn verhaal, over de eindeloze weg door de Oeral, de onmetelijke vlakten in Siberië, de hoogvlakte in Mongolië en de Gobiwoestijn. Maar ook over eenvoud en soberheid. Over vriendschap en gastvrijheid. Over de zoektocht naar stilte en verdieping. Naar de kern van ons bestaan.
Een boeiende uiteenzetting van een Knokkenaar, die niet aan zijn proefstuk was.
Groenere adviesraden
Za 11:45 - 13:00
Witte Zaal
Voor steden en gemeenten zijn lokale adviesraden een belangrijk instrument om mensen te betrekken bij hun beleid. En dat is niet onbelangrijk: participatie is even belangrijk voor goed beleid als personeel en financiële middelen.
In 2019 worden de meeste raden opnieuw samengesteld. Het ideale moment om eens van nabij te bekijken hoe mensen met groene ideeën via die adviesraden mee hun stempel kunnen drukken op hun stad of gemeente.
Reuzenkanovaren op de IJzer
Za 14:00 - 18:00
Kiosk
Ontdek Nieuwpoort en de kust vanop het water met een reuzenkano. De reuzenkano is een stuk groter en stabieler dan een kajak en minstens evenveel fun! Geniet rustig van de omgeving terwijl je over het water dobbert, of haal je beste roeiskills boven en leg zo veel mogelijk kilometers af.
Iedereen werkt: congresresultaten GroenPlus
14:00 - 15:45
Ysara bar
Soep wordt soms gemaakt door de kok in het restaurant, soms door de man of vrouw die in het sociaal restaurant werkt, soms door de vrijwilliger in het buurthuis die mee werkt aan de deelmaaltijd, soms gewoon thuis om de kleinkinderen eens goed te verwennen. Vier keer dezelfde arbeid, dezelfde creativiteit en toch, in onze samenleving heet alleen de soep gemaakt door de kok in het restaurant ‘echt’ werken.
Ook mensen die niet op de arbeidsmarkt werken, tellen voor ons mee. Op het GroenPlus-congres 'Iedereen werkt' van 28 april hebben we een aantal voorstellen uitgewerkt om het werk van iedereen te waarderen.
Bij het drinken van een kop soep (gemaakt door vrijwilligers) geven we toelichting bij onze voorstellen. Jong Groen reageert als eerste, daarna kan ook jij de soep mee kruiden en reageren op onze voorstellen.
Call Me By Your Name
Za 16:00 - 18:15
Grijze Zaal
De gevoelige en gecultiveerde Elio is enig kind van de Amerikaanse-Italiaanse-Franse Perlman familie. Hij kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige en rustige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver, een academicus die zijn vader komt helpen met een onderzoek. Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de adolescente jongen en de zomergast aan de Italiaanse Rivièra.
Recensies:
Zomerfuif
Za 22:00 - 03:00
Ysara grote zaal
Zaterdagavond breekt het feest los in Nieuwpoort. Parlementsleden en -medewerkers ruilen de krochten van het parlement in voor de dj-tafel voor een stevige 'all star' set. Jong Groen stroopt haar mouwen op en zorgt aan de bar voor de lekkerste cocktails. De opbrengst gaat naar Awel, de hulplijn voor jongeren. Een logische keuze, want Jong Groen werkt dit jaar rond psychisch welzijn.
Upcycling
Za 10:00 - 13:00
Kiosk
Recycling doen we allemaal al jaren, maar heb je al eens aan upcycling gedaan? Tijdens deze workshop creëren we met afval iets totaal anders. Oude spullen krijgen een nieuw leven, in een hip jasje. Wat denk je bijvoorbeeld van unieke juwelen, gemaakt van fietsbanden en oude knopen?
Richarken
Za 20:30 - 21:30
Ysara grote zaal
Stel nu dat je koning wordt van alles en iedereen, hoe zou jij het er dan vanaf brengen?
Voor deze bewerking van Shakespeares ‘Richard II’ regisseert Simon D'Huyvetter de krachtpaarden Michael Canto Minjauw, Bert Dobbelaere en Mats Vandroogenbroeck. Ze kronen een jongeman tot koning en laten de nieuwe hiërachie hun werk doen.
‘Richarken’ is een uitbundige voorstelling die kinderen in aanraking brengt met het begrip ‘macht’.
Een productie van Blauwhuis
- Tekst en regie: Simon D'Huyvetter
- Spel: Bert Dobbelaere, Michael Canto Minjauw en Mats Vandroogenbroeck
- Kostuum: Jana Roos
- Decor: Geertje Vangenechten en Dirk D'Huyvetter
- Techniek: Tijs Michiels en Niels Ieven
Europese campagne
Zo 10:00 - 12:00
Ysara grote zaal
Over precies negen maanden trekken we naar de stembus voor de EU. Het zijn bewogen jaren geweest. Wat zal de toekomst brengen? Prof. Steven Van Hecke (KU Leuven) geeft de aftrap met een key note en gaat daarna in debat met Petra De Sutter (Groen) en Molly Scott Cato (Green Party). Sara Matthieu modereert.
Klimaatneutrale provincie
Za 14:00 - 15:45
Tent
Wordt Vlaams-Brabant de eerste klimaatneutrale provincie van het land? Als het van gedeputeerde Tie Roefs (Groen) afhangt wel. Samen met gemeentebesturen, bedrijven, scholen, middenveldorganisaties en burgers wil ze de CO2-uitstoot tegen 2040 met 80 tot 95 procent naar beneden halen. Maar hoe zet je die cijfers om in concrete acties?
Tie schetst hoe de provincie aanpakt en Bruno Moens (Kyoto in het Pajottenland en Pajopower) en Dirk Vansintjan (Ecopower) geven hun visie.