29 aug
2020

10:00

Groen Europees Zomerweekend

Online

Groen Europees Zomerweekend

Het is een zomer als geen andere. Ons sociale leven speelt zich af in bubbels, vakanties werden staycations. Ook het jaarlijkse Groen Europees Zomerweekend gaat niet door in Nieuwpoort, maar komt digitaal naar jouw huiskamer. Elkaar inspireren is nu belangrijker dan ooit tevoren, en als groenen kunnen we daar het voortouw in nemen!

In een tiental digitale sessies gaan we het debat aan over hoe we in de huidige context kunnen bouwen aan een groene en sociale toekomst. Wil je deelnemen aan één of meerdere sessies? Schrijf je dan nu in en je ontvangt alle deelnamelinks en instructies per e-mail. 

De meeste sessies zullen verlopen via Zoom. De Talk met Carolyn Steel en het Grote Europadebat worden via de sociale media van Groen uitgezonden. Daarvoor hoef je niet in te schrijven en heb je geen extra software nodig.

Schrijf je in

 

Programma

Zaterdag 29 augustus

Za 10.00 - 12.00 uur
Literair Salon: lezen in wankele tijden (met Barbara Creemers, Tinne Van der Straeten en moderator Jan Mertens)

Ook dit jaar gaan we gewoon door met ons jaarlijkse boekenprogramma. Met Groen-Kamerleden Barbara Creemers en Tinne Van der Straeten en nog een extra gast praten we over het wezen van het lezen. Heeft COVID-19 ons iets geleerd over het belang van boeken? Vonden we troost of begrepen we nog beter wat er echt belangrijk is in ons leven? Met die vragen beginnen we het gesprek. Verder hebben we het over een recent boek dat we samen gelezen hebben en stellen de gasten een boek voor dat voor hen een bijzondere betekenis heeft.

Za 12.00 - 13.30 uur
De coronageneratie (met o.a. Jeremie Vaneeckhout)

Welke noden, wensen en dromen hebben kinderen en jongeren van 5, 10, 15 of 20 jaar? Hoe komen die onder druk te staan in dit coronatijdperk? Wat zijn de gevolgen, en zijn die structureel? Welke antwoorden zijn nodig en hoe kan Groen de spreekbuis van deze generatie worden?

Middenin het coronatijdperk beseft iedereen dat we er nog lang niet zijn en dat de impact op kinderen en jongeren gigantisch is. Kwetsbare jongeren verdienen extra aandacht, maar het gaat ook breder: hoe kansrijk ben je wanneer je als gezonde puber aan je eerste lief moet zien te geraken vanop anderhalve meter? Samen met schepenen van jeugd Isaura Calsyn, Chiel Danckers, experte en Antwerps gemeenteraadslid Ikrame Kastit en Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout gaan we op zoek naar oplossingen.

Za 13.30 - 15.30 uur
Exitstrategie voor de particratie? (met Kristof Calvo)

Van corona zullen we genezen, maar hoe lang blijft de politiek nog ziek? Ooit was politiek het 'eerste lief' van Groen-fractieleider Kristof Calvo. Vandaag heeft hij er soms een haat-liefde relatie mee. De particratie ligt terecht onder vuur, maar hoe veranderen we dat hardnekkige politiek systeem? Onze federale fractieleider werkt aan een derde boek met onder andere nieuwe ideeën rond politieke vernieuwing. Het wordt een pleidooi voor meer samenwerking en meer vertrouwen. In primeur stelt Kristof enkele mogelijke pistes voor om er dan met jullie het gesprek over aan te gaan. Zo kunnen de ideeën verder rijpen of misschien zelfs gewoon sneuvelen.

Za 16.00 - 18.00 uur
Talk: kan voeding de wereld redden? (met Carolyn Steel, Meyrem Almaci en moderator Dirk Holemans)

Zet voeding centraal in de economie en je redt niet alleen de wereld, maar komt ook als vanzelf in het goede leven terecht. Dat is de centrale, prikkelende gedachte die de gerenommeerde Britse architecte Carolyn Steel uitwerkt in haar meest recente boek 'Sitopia'. Eerder schreef ze 'De Hongerige Stad', over de relatie tussen hoe we ons voeden en onze omgeving. Haar Ted Talk hierover werd meer dan 1,2 miljoen keer bekeken.

Op uitnodiging van Groen legt Steel uit hoe hoe voeding de leidraad is om alle grote kwesties van deze tijd op te lossen. We leven volgens Steel in een 'sitopia' of 'voedselplaats', afgeleid van de Griekse woorden 'sitos' en ' topos'. Voeding is de ultieme hefboom om onze relatie met elkaar en met de planeet te herzien.

Deze Talk is in het Engels en start met een live key note van Carolyn Steel. Daarna gaat ze gesprek met Groen-voorzitster Meyrem Almaci en vervolgens worden vragen van het publiek beantwoord.

Deze sessie wordt via de sociale media van Groen uitgezonden. Vragen stellen kan in de reacties. Volg ons op Facebook en zet paginameldingen aan om op de hoogte te blijven. Ook via YouTube en Twitter kan je mee volgen.

 

Zondag 30 augustus

Zo 9.00 - 11.00 uur
Actieve hoop, een plek waar je rechtop kunt staan (met Greet Heylen en moderator Jan Mertens)

We kennen het allemaal: het gevoel van machteloosheid dat ons lichaam lijkt over te nemen als we de omvang van de klimaatcrisis en de natuurvernietiging tot ons door laten dringen. We zijn bang dat het ons zal verlammen. We zijn bang van het verdriet dat we voelen om zoveel moois dat verloren gaat, wat ook het verdriet is voor de wereld die onze kinderen en kleinkinderen zullen erven. Hoe kun je net op die plek overeind blijven door je te oefenen in dankbaarheid en je emoties toe te laten zonder er in te verdwijnen? Kan je de hoop zijn (in plaats van hoop hebben) en elke dag opnieuw al leven wat je in de wereld wil zien? Daarover heeft ecofilosofe Joanna Macy een inspirerend boek geschreven met als titel 'Actieve hoop'. Ze beschrijft daarin een visie en ook een praktische methodiek die je kan helpen om overeind te blijven in wankele tijden en te gaan staan voor dienend leiderschap. In deze workshop willen we je laten proeven van wat actieve hoop ook voor jou zou kunnen betekenen. Greet Heylen van Broedwerk werkt als facilitator in het netwerk dat in Vlaanderen het werk van actieve hoop wil verspreiden. Zij zal ons op weg zetten in een interactieve workshop.

Zo 11.00 - 13.00 uur
Het Grote Europadebat (met Petra De Sutter, Koen Schoors en Pieter Leroy)

De coronapandemie sleurde de Europese Unie onverbiddelijk mee in de zoveelste crisis op rij. Hoe spartelt Europa door de crisis? Met welk economisch beleid en klimaatbeleid wil Europa zich uit de crisis trekken? Moet de Green Deal eraan geloven of wordt de nood aan een sterk klimaatbeleid urgenter dan ooit ervaren? En zal dat klimaatbeleid rechtvaardig zijn? Europarlementslid Petra De Sutter (Groen) gaat in gesprek met experten die de antwoorden op deze vragen kennen. Prof. dr. Koen Schoors is een gekend en veel gevraagd econoom. Minder bekend voor ons is de Prof. dr. Emeritus Pieter Leroy. Hij is nochtans een topper, die al zijn hele carrière heeft gewijd aan milieu- en klimaatvraagstukken. Recent boog hij zich over de rechtvaardigheidskwestie: hoe verzoenen we klimaatbeleid met sociale herverdeling?

Het Grote Europadebat wordt via de sociale media van Groen uitgezonden. Volg ons op Facebook en zet paginameldingen aan om op de hoogte te blijven. Ook via YouTube en Twitter kan je mee volgen.

Zo 14.00 - 16.00 uur
Koloniaal verleden (met Wouter De Vriendt)

Deze zomer werd er een bijzondere Kamercommissie 'Congo/Koloniaal Verleden'. Die commissie buigt zich over het koloniaal verleden van ons land en hoe we ermee in het reine kunnen komen. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt zit de commissie voor. Tijdens deze sessie legt hij uit waarom ze zo belangrijk is en hoe de werkzaamheden worden aangepakt. Hij beantwoordt jullie vragen en luistert naar jullie suggesties en tips. Kortom, een niet te missen open gesprek!

Zo 16.00 - 17.30 uur
Stedelijke voedselstrategieën – gezond en lokaal eten voor iedereen (met Oikos)

Industriële landbouw verhoogt de kans op ­pandemieën, maakt ons afhankelijk van internationale handelsstromen en heeft nefaste gevolgen voor mens en milieu. Gelukkig verkiezen steeds meer mensen biologisch en korteketenvoedsel, terwijl steeds duidelijker wordt dat industriële landbouw gericht op verre export veerkracht ontbeert. Steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Collectieve moestuinen zijn in opmars en nooit eerder sloten zoveel mensen zich aan bij plukboerderijen. Argumenten genoeg om de transitie naar een eerlijk en gezond landbouw- en voedselsysteem, gebaseerd op agro-ecologie, versneld te realiseren. Hoe zetten koplopersteden hier op in? Welke strategieën bouwen ze samen met burgers uit om in gezond en betaalbaar voedsel te voorzien? Deze vragen staan centraal in deze Oikos-webinar. Landbouwexperte Myriam Dumortier leidt in, de Groen schepenen Tine Heyse en David Dessers doen hun verhaal en we sluiten af met vraag en antwoord.

 

Doorlopend

Zomerse zoektochten

Nu het zomerweekend niet fysiek kan doorgaan, willen we jullie toch graag vanachter jullie scherm krijgen én in onze mooie natuur. Deze zomerse zoektochten zijn uitstekend geschikt om in je vrije tijd op ontdekking te gaan met je familie of vrienden naar bijzondere natuurlocaties ergens in Vlaanderen. Ze zijn de perfecte staycation en je blijft veilig in je bubbel. Trek je wandelschoenen aan en neem een lekkere picknick mee. De wandelzoektochten worden aangeboden door natuurvrienden, natuurgidsen en creatieve groenen.

Een ietwat oplettende wandelaar kan zelfs een prijsje winnen, voor elke wandelzoektocht wordt iemand in de bloementjes gezet. Mits de juiste antwoorden natuurlijk. Kijk je al uit om de natuur in Vlaanderen nog wat meer te ontdekken? Neem dan zeker een kijkje op de website van GroenPlus.

Deze wandelingen zijn tot stand gekomen in het kader van het thema biodiversiteit, één van de thema’s waarop Groen dit jaar volop wil inzetten. Op de website www.buurtnatuur.be hopen we met jullie hulp zo veel mogelijk bossen, natuurgebieden en parken in kaart te brengen. Want natuur maakt gelukkig en zeker als dat dicht bij jou in de buurt is!

 

Kom je ook?

Vergelijkbare gebeurtenissen

26 aug
2022

18:00
Gent, België
Refresh

Zet je schrap voor Refresh: ons gratis driedaags zomerweekend vol ontmoetingen, inspiratie en feest. Van de locatie tot het programma en vervoer: hier vind je alles wat je moet weten. Verzeker...

Lees verder ›
Alle evenementen ›

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente
Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren