Zorg en welzijn

Van in de crèche tot in het rusthuis staan we op wachtlijsten. Dat moet anders. Het trek-je-plan-beleid wordt definitief verleden tijd. Groen stelt de hulpvrager centraal en garandeert hulp voor al wie het nodig heeft: jongeren, ouderen, personen met een handicap ...

De wachtlijsten in de welzijnssector zijn de voorbije jaren steeds langer geworden. Dat is schandalig voor een welvarend land als België. We hebben lang genoeg gewacht. We maken werk van een volwaardige zorgverzekering. Zoals de ziekteverzekering garandeert zo’n zorgverzekering de nodige zorgen aan al wie die nodig heeft.

Steeds vaker wordt er naar de naasten gekeken om zorgtaken op te nemen. Mantelzorg is een waardevol principe. Zo kan de zorg plaatsvinden in een vertrouwde omgeving. Maar het mag geen gedwongen keuze worden, synoniem aan 'trek je plan'. Wij ondersteunen de mantelzorgers en vrijwilligers en zorgen dat er een goed systeem is om op terug te vallen.

Daarnaast maken we werk van meer aangepaste woonvormen, zodat ouderen, mensen met een beperking of zorgvraag in hun eigen omgeving en op maat kunnen wonen. De bestaande middelen zetten we creatiever in: minder regeltjes, meer maatwerk. Zo geven we zuurstof aan nieuwe initiatieven, helemaal afgestemd op de gebruiker.

Vandaag gaat zorg nog te vaak uit van de instelling. Wij keren dat om en zetten de hulpvrager centraal. We geven hem de regie van zijn ondersteuning of zorg echt in eigen handen. Zo hoort het ook: jij weet wat best voor je is.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK