01 dec 2015

Zwangere vrouwen en partnergeweld: Geef vroedvrouwen grotere rol

Groen pleit voor een grotere rol voor vroedvrouwen in de begeleiding van zwangere vrouwen. Dat zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt in reactie op het schokkende nieuws dinsdag dat één op tien zwangere vrouwen met een vorm van geweld te maken krijgt.

Elke Van den Brandt: “Zwangere vrouwen moeten niet louter medisch opgevolgd worden. Er moet ook gekeken worden naar het hele welzijn van een zwangere vrouw. Zwanger zijn is meer dan vragen of het kind gezond is, het welzijn van de vrouw moet ook opgevolgd worden. Daarvoor zijn vroedvrouwen goed geplaatst. Maar in Vlaanderen gaat minder dan de helft van de vrouwen tijdens de zwangerschap naar een vroedvrouw”.

“Zeker nu de federale regering dit jaar het aantal ligdagen na de bevalling in het ziekenhuis verlaagde van 4,5 naar 3,5 dagen, moeten de vroedvrouwen en de thuiszorg een grotere rol krijgen. De Vlaamse regering heeft hier geen plan rond. Dat moet anders. Minister Vandeurzen moet een zorgplan maken voor zwangere en pas-bevallen vrouwen, hij blijft hier in gebreke", zegt het Groen-parlementslid: “Vandeurzen moet de vroedvrouwen meer bekend maken en vroedvrouwen centraal zetten in de begeleiding van zwangere vrouwen", besluit Van den Brandt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK