EU maakt komaf met greenwashing

12 Maart 2024

EU maakt komaf met greenwashing

"Winkels en producenten zullen voortaan moeten verduidelijken wat 'duurzaam geproduceerd' precies inhoudt. Bedrijven zullen niet zomaar meer een groen label kunnen plakken op producten, ze moeten de positieve impact voortaan staven."

Het Europees Parlement stemde een nieuwe wet die komaf maakt met misleidende duurzaamheidclaims. De nieuwe regels beschermen consumenten tegen greenwashing en garanderen dat groene claims waarheidsgetrouw moeten zijn. Europees Parlementslid Sara Matthieu reageert tevreden: "Winkels en producenten zullen voortaan moeten verduidelijken wat 'duurzaam geproduceerd' precies inhoudt. Bedrijven zullen niet zomaar meer een groen label kunnen plakken op producten, ze moeten de positieve impact voortaan staven."

T-shirts van gerecycleerd materiaal

Een voorbeeld zijn 'T-shirts van gerecycleerd materiaal': "bedrijven zullen duidelijk moeten aangeven hoeveel procent van de stof ook écht gerecycleerd is", reageert Matthieu. De nieuwe regels beschermen consumenten tegen greenwashing. Duidelijke informatie over duurzaamheidsvoordelen moet komaf maken met misleidende claims.

Zalando past zich aan

Zalando kondigde al aan dat vanaf midden april misleidende duurzaamheidsicoontjes op hun website zullen verdwijnen. In plaats daarvan zal duidelijke informatie komen over de milieuvoordelen van de producten. Dat gebeurde na overleg met de Europese Commissie en nationale consumentenorganisaties.

In de toekomst moeten alle claims rond de milieu-impact van een product of bedrijf gebaseerd zijn op wetenschappelijke methodes die onafhankelijke controle toelaten. In sommige gevallen zal controle ook via een vereenvoudigde procedure verlopen, als de Commissie de staving robuust genoeg vindt.

Klimaatneutrale luchthavens bestaan niet

Onder de nieuwe regels hebben groenen komaf gemaakt met claims rond koolstofcompensatie van klimaatimpact. "Een luchthaven zal niet meer kunnen beweren dat ze klimaatneutraal is, door bomen te planten in het buitenland bijvoorbeeld", verduidelijkt Matthieu. Bedrijven zullen dus eerst hun eigen uitstoot moeten aanpakken, voor ze duurzaamheidsclaims kunnen maken door hun uitstoot via andere projecten te compenseren. Enkel voor wat resteert na 90-95% uitstootvermindering, kan nog beroep worden gedaan op compensatiemaatregelen.

De groenen wilden nog verder gaan en vroegen een verbod op claims zoals ‘niet-toxisch’ voor producten die schadelijke chemicaliën bevatten. Door weerstand van conservatieven en liberalen is dat niet gelukt. De Commissie gaat nu aan de slag met een rapport en kan op basis daarvan een ban op dergelijke claims voorstellen in de toekomst.