Meer dan 230 lokale groepen werken vanuit meerderheid en oppositie aan leefbare steden en gemeenten. De stem van Groen klinkt steeds luider, met een burgemeester en meer dan honderd schepenen op kop. Wil je samen met buurtbewoners werken aan een menselijkere, eerlijkere en gezondere stad of gemeente? Dan zijn de lokale groepen de ideale uitvalsbasis.

› Kies je provincie ‹

Limburg

Johan Danen

Vlaams parlementslid

Groen heeft voor het eerst sinds jaren opnieuw een Limburgs volksvertegenwoordiger in het Vlaams parlement: Johan Danen.
Danen, geboren en getogen in Bilzen, geeft les aan de hogeschool PXL en UHasselt en was daarvoor actief in de sociale economie. In 2000 kwam hij voor het eerst op als nobele onbekende voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In het Vlaams Parlement zal u hem vooral aan het werk zien rond thema’s als hernieuwbare energie, klimaat, het wegwerken van de lange wachtlijsten en de transitie naar een betere, duurzame mobiliteit.

Vlaams-Brabant

An Moerenhout

Vlaams parlementslidAn Moerenhout, afkomstig uit Kapelle-op-den-Bos, staat garant voor vernieuwing. Als medewerker diversiteit van de KU Leuven en leerkracht Nederlands aan anderstaligen in Leuven en Diest bouwde ze expertise op inzake diversiteit.

Haar politiek engagement komt verder uit sociaal engagement in verschillende organisaties zoals 11.11.11. Zo helpt An ook met het Sankarproject kinderen studeren in Nepal. Voorheen werkte ze als woordvoerster in het Vlaams Parlement.

Anne Dedry

Federaal parlementslid

Anne Dedry is een naam als een klok in de zorgsector. Met meer dan dertig jaar expertise in kraamzorg, mantelzorg en thuiszorg, weet ze als geen ander waarover ze spreekt. Ze bewijst elke dag opnieuw dat het anders kan, ook in de zorg.

'Mijn papa overleed toen ik 10 was. Hoe jong ik ook was, toen heb ik ervaren wat solidariteit en vriendschap waard is'

Als oudste Groen-nieuwkomer in de Kamer bracht Anne heel wat ervaring mee. Zo is Annes meest gekende wapenfeit de oprichting van De Bakermat, intussen 35 jaar geleden. Het was pionierswerk dat Kraamzorg aan huis in Vlaanderen op de kaart heeft gezet en zwangere ouders helpt bewuste keuzes te maken. Naast haar jobs in de zorgsector heeft Anne ook altijd vrijwilligerswerk gedaan. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Anne als federaal parlementslid vurig strijdt voor een menselijkere, eerlijkere en gezondere zorgsector.

Anne groeide op in Duitsland, waar haar vader officier was in het Belgische leger. Ze had er een zorgeloos leven, tot haar vader overleed toen ze nog maar 10 jaar oud was. Zonder financieel of sociaal vangnet kwam haar gezin in een moeilijke situatie terecht. In die harde situatie begon haar sociale engagement langzaam maar zeker te kiemen.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Annemie Maes

Brussels parlementslid - Senator

Annemie is geboren en getogen Brusselse. Ze zet zich met veel passie in voor een leefbare fietsvriendelijke stad waar jong en oud zich thuis voelt.

Ik wil een leefbaarder Brussel waar je op een aangename manier kan fietsen, kan spelen, ademen en genieten van de stad. Dat is waarom ik in de politiek ben gestapt

Leefmilieu, luchtkwaliteit, fietsen, cultuur, afval en netheid liggen Annemie nauw aan het hart. Gedreven bijt ze zich vast in deze dossiers als Brussels Parlementslid en gemeenteraadslid in Jette. Vanuit die mandaten zetelt ze ook in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Senaat en de politieraad van Brussel zone West.

Annemie behaalde een licentiaatsdiploma Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis (KULeuven) en deed een tijdje opgravingen in Italië. Ze was tien jaar professioneel actief in de wereld van auteursrechten en was ook voorzitter van de Brusselse fietsersbond. Annemie is de trotse moeder van Simon en Emilia.

Arnaud Verstraete

Brussels parlementslid

Arnaud, afkomstig uit Aalter, woont in Schaarbeek met zijn vrouw en twee kinderen. Na vier jaar aan de slag te zijn in Ontwikkelingssamenwerking bij de federale overheid en een vorming in Public Management stapte hij over naar de Vlaamse overheid, waar hij twee jaar als beleidsmedewerker mobiliteit werkte. In 2009 werd hij adviseur op het kabinet van Bruno De Lille, staatssecretaris voor Groen in Brussel.

Bruno De Lille

Brussels parlementslid - fractieleider

Bruno de Lille werd geboren in Wevelgem. Wanneer hij als student Brussel leert kennen wordt hij verliefd op de stad en komt hij er wonen. Bruno zette zich al 14 jaar in voor Brussel: eerst als schepen voor de stad Brussel, daarna als Brussels staatssecretaris Mobiliteit, Openbaar Ambt, Gelijke Kansen & Administratieve Vereenvoudiging.

Als collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ontfermde De Lille zich over Cultuur, Jeugd, Sport en Ambtenarenzaken. Bruno legde zich in de vorige legislatuur onder meer toe op dossiers als het fietsbeleid (met Villo), een daling van de autodruk en gelijke kansen voor holebi’s en transgenders. Hij wist als lijstrekker voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een uitstekende totaalscore in de hoofdstad neer te zetten en zetelt nu in het Brussels Parlement.

Elke Van den Brandt

Vlaams parlementslid

Als Antwerpenaar week Elke Van Den Brandt op 18-jarige leeftijd uit naar Brussel. Ze was reeds actief bij Groen (Agalev) gedurende haar studententijd aan de VUB. Elke zetelde tijdens de vorige legislatuur in het Brussels Parlement maar maakt nu, als voormalig ondervoorzitster van Groen de overstap naar het Vlaams Parlement. Als sociaal bewogen politica vecht Elke al jaren voor een beter Brussel, een stad waar je jong kan zijn en oud wil worden.

Ze heeft de voorbije jaren in het parlement onder meer een lans gebroken voor meer scholen en crèches, een welzijnsbeleid op maat van alle Brusselaars en kwaliteitsvolle jobs voor jonge werkzoekenden.

Antwerpen

Imade Annouri

Vlaams parlementslid

Imade heeft de afgelopen vier jaar aan de KU Leuven gewerkt als adviseur instroom allochtone studenten, zetelt voor Groen in de Antwerpse districtsraad en zit in het bestuur van Jong Groen Nationaal. Imade Annouri staat garant voor meer jong geweld in de Wetstraat; genoeg grijs, meer groen. Hij liet zich tijdens de campagne onder meer opmerken als fervent tegenstander van een uitbreiding van de GAS-wet en ijvert vol energie voor een overkapping van de Antwerpse Ring. De broodnodige onderwijshervorming en aanpak van jeugdwerkloosheid zijn voor hem naast al wat te maken heeft met een nieuwe verbindende identiteit in Vlaanderen de belangrijkste thema’s.

Ingrid Pira

Vlaams parlementslid

Ingrid Pira is geboren en getogen in Mortsel en was er ook van 2001 tot 2013 burgemeester. Ze is sinds 1986 gehuwd met Gie Kauwenberghs, met wie ze drie kinderen heeft tussen 24 en 27 jaar.

Na enige activiteit in het buurtwerk in Leuven had ze een korte carrière als correspondent voor de krant De Morgen In 1989 werd ze politiek actief door te solliciteren op een vacature ‘persataché van Agalev’. In oktober 2012 werd ze als opvolger nog lid van de provincieraad van Antwerpen tot 2013.

Kristof Calvo

Federaal parlementslid

Kristof kwam in 2010 als jongste parlementslid ooit de Kamer binnen. Meteen zorgde hij voor een frisse wind en in geen tijd werkte hij zich volgens Vlaamse media op tot oppositieleider. Kristof zet onvermurwbaar zijn schouders onder een rechtvaardigere samenleving waar iedereen de kans krijgt om aan een betere toekomst te werken.

'De tijd van de achterkamerpolitiek is voorbij. Ik wil met alle Belgen werken aan een menselijker, eerlijker en gezonder land'

Kristof is fractieleider van Ecolo-Groen in de Kamer. Hij hamert op een goede samenwerking over de partijgrenzen heen: met ondernemers, middenveld en burgers met vernieuwende ideeën. Vriend en vijand roemen hem voor zijn lef en de ijzersterke dossiers waarmee hij de regering het vuur aan de schenen legt. Begroting, economie, fiscaliteit en energie zijn zijn stokpaardjes. Hij zetelt ook in de Mechelse gemeenteraad en zorgt er als voorzitter van mmMechelen Feest voor dat de stad regelmatig uit zijn dak kan gaan.

Kristof heeft Catalaanse roots en heet voluit Kristof Calvo y Castañer. Als kind speelde Kristof voetbal, maar zelfs toen al lonkte de politiek. Hij schreef brieven met vragen naar allerlei politici en toen Mieke Vogels hem een partijprogramma van Agalev terugzond, was zijn keuze snel gemaakt. Voor Kristof Kamerlid werd, was hij nationaal jongerenvoorzitter. Ook nu nog blijft hij zich inzetten om jongeren zo veel mogelijk te betrekken bij politiek. Politiek voor en door alle burgers vormt dan ook de rode draad doorheen zijn leven én zijn eerste boek 'F*ck de zijlijn'.

 

Wouter Van Besien

Vlaams parlementslid

De voormalige districtsburgemeester van Borgerhout zetelt nu in de gemeenteraad van Antwerpen. Wouter is ervan overtuigd dat investeren in de verduurzaming van onze economie rechtstreeks leidt tot jobs en minder vervuiling. Milieubeleid en sociaal beleid gaan voor hem hand in hand. Wouter leidde de partij drie maal op rij naar een verkiezingsoverwinning en staat mee aan de basis van de verbreding, professionalisering en verjonging van Groen.

Wouter voerde succesvol de onderhandelingen van een nieuwe staatshervorming maar zetelde tot nu in geen enkel parlement. Daar komt nu dus verandering in.

Wijkbudgetten in Edegem: een motor voor het buurtgevoel

Oost-Vlaanderen

Björn Rzoska

Vlaams parlementslid

Wanneer Björn Rzoska zich ergens in vastbijt, lost hij niet snel. Hij is een volbloed democraat, die altijd voluit gaat als oppositieleider in het Vlaams Parlement. Met een stevige portie vernuft en dossierkennis toont hij elke dag dat het anders kan. Onvermoeibaar zoekt Björn bondgenoten om te bouwen aan een eerlijkere samenleving.

'Als ik zie hoe de Vlaamse Regering de mensen in de kou laat staan, word ik opstandig. Het kan anders, dus werk ik volop aan een sterker, menselijker Vlaanderen.'

Björn is fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement. Hij was ook enkele jaren ondervoorzitter van de partij. Björn heeft een hekel aan manke begrotingen en overheidsgeld dat in de verkeerde zakken verdwijnt. Voor gekke financiële constructies of een teveel aan mandaten is hij onverbiddelijk. Björn vuurt ook het debat over mobiliteit en veilige wegen aan. Zijn liefde voor de fiets kan hij daarbij niet verbergen.

Björn is bezeten van geschiedenis en heeft een zwak voor theater en wielrennen. Hij verdeelt zijn tijd tussen Brussel en thuisstad Lokeren, waar hij al meer dan 10 jaar de oppositie leidt. Toch is Rzoska geen typisch Lokerse naam. Zijn grootouders kwamen uit Polen. Als je zijn achternaam juist wil uitspreken, zeg je 'zjoska'.

 

Elisabeth Meuleman

Vlaams Parlementslid

Mensen in Vlaanderen en over de wereld verschijnen niet met dezelfde kansen aan de startlijn. Strijden voor gelijkheid is voor Elisabeth de belangrijkste drijfveer om aan politiek te doen. Ze zet haar schouders onder kwaliteitsvol onderwijs en wil dat elke Vlaming groen en bos in de buurt heeft.

'Groen in je buurt maakt echt gelukkig. Iedereen heeft recht op een gezonde omgeving'

In 2006 werd Elisabeth gemeenteraadslid in Oudenaarde en in 2009 veroverde ze met 16.000 voorkeurstemmen een zitje in het Vlaams Parlement. In 2014 werd ze deelstaatsenator in de stevig hervormde Senaat.

Elisabeth studeerde filosofie en vergelijkende literatuurwetenschappen in het Verenigd Koninkrijk. Daarna bleef ze even plakken in het Verenigd Koninkrijk: ze werkte mee aan een onderzoeksproject aan de Universiteit van Oxford. Toen ze terugkeerde naar België, ging ze aan de slag bij de British Council in Brussel. Elisabeth woont in Oudenaarde en heeft drie kinderen: Samuel, Emile en Zoé.

Evita Willaert

Federaal parlementslid

Van in de Gentse OCMW-raad tot in het federaal parlement strijdt Evita Willaert tegen de kloof tussen arm en rijk, zodat niemand uit de boot valt. Ze werkte enkele jaren als lerares en ondervond zo zelf het belang van gelijke kansen.

'Een op vijf kinderen groeit vandaag op in armoede. Er is geen énkel geldig excuus om hier niets aan te doen'

De verkiezingen van 2014 brachten haar in de Kamer. Als federaal volksvertegenwoordiger bijt ze zich vast in werkbaar werk, loopbanen, armoedebestrijding en gelijke kansen. Daarnaast zetelt Evita sinds 2011 in de OCMW-raad van Gent. Ze verhoogde mee de steun die Gent zelf bovenop het leefloon geeft, tot op een menswaardiger niveau. Van 2012 tot 2014 was Evita fractieleider en ondervoorzitter van de OCMW-raad.

Evita is mama van Guust. Ze hoopt dat hij en miljoenen andere kinderen kunnen opgroeien in een wereld waar discriminatie verleden tijd is en armoede écht wordt aangepakt.

Petra De Sutter

Senator

Petra zet zich vol overgave in voor een Europa waar mensen voor elkaar zorgen, de sterkeren voor de zwakkeren. Die solidariteit vertaalt zich volgens haar in een sterke sociale zekerheid en zorg voor mens en milieu. Petra staat erom bekend geen enkel moeilijk vraagstuk uit de weg te gaan. Ze denkt graag na over ethische dillema's, mensenrechten en seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en meisjes.

'Het is gemakkelijk om aan de kant te staan roepen dat alles de verkeerde richting uitgaat en dat de politici er niets van bakken. Het is veel consequenter om zelf de handschoen op te rapen en de dingen te proberen beïnvloeden'

Petra is gevierd fertiliteitsexperte en bijt zich voor onze partij vol passie vast in onder andere mensenrechten, migratie en bio-ethiek. Ze vertolkt onze stem in de Senaat en in de Raad van Europa. Ze wordt vaak beschouwd als het boegbeeld voor transgenders.

In haar vrije tijd speelt Petra cello en luistert ze naar klassieke muziek. Ze houdt enorm van dieren en boeken lezen. Sinds ze politica is, schreef ze ook twee boeken. Samen met Elke Lahousse pende ze haar levensverhaal neer in [Over]leven en met Eline Delrue bundelde ze verhalen en ethische vraagstukken voor de toekomst in 'De Maakbare Baby'.

Stefaan Van Hecke

Federaal parlementslid

Stefaan is onze sterkhouder in verschillende commissies. Hij was ondervoorzitter van de commissies die de terreurmaatregelen onder de loep namen en het parlementair onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem voerden. De Standaard riep Stefaan in 2010 uit tot één van de beste Kamerleden, met een score van acht op tien.

'Veiligheid is niet rechts of links, het is een fundamenteel recht en absolute overheidstaak'

Stefaan stond bovendien mee aan de wieg van de bijzondere commissie seksueel misbruik. Die werd opgericht naar aanleiding van het misbruikschandaal in de Kerk. Hij zetelt ook in de parlementaire begeleidingscommissie comité P en I die toezicht houden op politie- en inlichtingendiensten en is lid van de commissie voor justitie. Naast het veiligheidsthema neemt hij het als pendelaar ook onvermoeibaar op voor de treinreiziger.

Stefaan werkte jarenlang als advocaat aan de balie van Gent. Hij wordt dan ook geroemd voor zijn werk als justitiespecialist. In 2017 scoorde hij een 'hattrick': hij kreeg vanuit de oppositie liefst drie wetsvoorstellen goedgekeurd, terwijl geen enkel ander oppositielid er ook maar één voorstel door kreeg.

In zijn gemeente Merelbeke is Stefaan sinds 2004 gemeenteraadslid. Hij is er fractieleider van de Groen-fractie van vijf gemeenteraadsleden. In zijn vrije tijd gaat Stefaan graag naar de voetbalwedstrijden van zijn zoon of de turnwedstrijden van zijn dochter kijken.

West-Vlaanderen

Bart Caron

Vlaams parlementslid

Bart Caron trad in 2009 toe tot Groen. In een vorig leven was hij o.m. kabinetschef van Bert Anciaux.  Caron, vlot herkozen als lijsttrekker in West-Vlaanderen, was sinds 2007 gemeenteraadslid in Kortrijk, maar nam daar onlangs afscheid van omdat hij zich meer wil concentreren op zijn functie als Vlaams parlementslid (sinds 2004).

Bart Caron is absoluut een cultuurminnend en muzikaal mens: hij was niet alleen cultuurfunctionaris, maar studeerde én speelt nog steeds contrabas, kamermuziek, klassiek en jazz. Hij is geëngageerd bij verschillende cultuurhuizen zoals Vrijstaat O. (Oostende), de Unie der Zorgelozen (sociaal-artistieke werk), Humorologie (Kortrijk), het Festival van Vlaanderen,… en komt op voor het rijke verenigingsleven, voor ons erfgoed en kunstenaars.

Wouter De Vriendt

Federaal parlementslid

Wouters belangrijkste drijfveer is rechtvaardigheid. Dat vormt dan ook het uitgangspunt van alle dossiers waar hij in de Kamer zijn tanden in zet. Hij werkt rond buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, defensie en asiel en migratie en ontpopte zich tot pensioenexpert van onze partij.

'Engagement voor de samenleving is de rode draad door mijn leven'

In 2017 kon Wouter een resolute koerswijziging van ons land ten aanzien van Saoedi-Arabië afdwingen. Dat land schendt de mensenrechten en steunt het moslimterrorisme. Dankzij Wouters resolutie moeten we voortaan een strengere, meer ethische houding aannemen.

Al vanaf zijn kindertijd brandt het politieke vuur in Wouter. Toen hij jong was, was hij actief lid van Oostendse actiegroepen en milieuorganisaties zoals Bond Zonder Bont en Greenpeace. De weinige vrije tijd die Wouter heeft, gaat naar joggen, genieten van Oostende, en natuurlijk zijn gezin met drie kinderen. Hij is ook een groot wijnliefhebber.

Lokale Realisaties

Trage wegen in Haacht
Klimaatbos in Lint
Samen tuinieren in Bonheiden

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente
×

Twijfel je nog aan een groene stem?

Stel je vraag

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK