Processie van Echternach voor scholenbouw

13 dec 2017

Scholen wachten 14 jaar op subsidies voor een nieuw gebouw. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). Vlaams parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman is niet verrast.

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Energiepact: "Hopelijk worden de geruchten ook waarheid"

12 dec 2017

“Wat voorlopig uitlekt over het Energiepact, is positief. Hopelijk worden de geruchten ook waarheid. Voor een ambitieus en duidelijk energiepact is Groen een partner, ook vanuit de oppositie”, zo reageren federaal fractieleider Kristof Calvo en Vlaams Parlementslid Johan Danen op de berichten over een akkoord tussen de vier Energieministers. 

Kristof CalvoFederaal parlementslid - fractieleider

Groen maakt van samenleven het eindejaarsthema

09 dec 2017

In meer dan 50 steden en gemeenten in België zet Groen tijdens hun actieweekend het thema ‘samenleven in tijden van polarisering’ in de kijker. Het politieke en maatschappelijk debat is te vaak verhit. Het gaat hard tegen hard en alles wordt op de spits gedreven. Aan de basis liggen belangrijke en gevoelige kwesties, die een open en eerlijk gesprek verdienen.  

Imade AnnouriVlaams parlementslid

Radio Dialoog - Aflevering 1 - Praten met Khalid Benhaddou

08 dec 2017

Groen-parlementsleden Kristof Calvo en Imade Annouri lanceren ‘Radio Dialoog’, een tijdelijke podcast waarin ze het gesprek aangaan over samenleven in al haar vormen. Elke aflevering gaan ze in gesprek met een gast die een stempel drukt op de samenleving in al haar diversiteit. “De ondertitel is niet voor niets ‘niet schreeuwen, maar praten over samenleven’. We willen vooral luisteren naar wat onze interessante gasten te vertellen hebben over hun ervaring in onze samenleving. Met hun getuigenissen en ervaringen willen we aan de slag”, aldus Calvo en Annouri. In de eerste aflevering is de centrale gast Khalid Benhaddou, Vlaanderens meest bekende Imam, die zaterdag de prijs voor de mensenrechten in ontvangst neemt van de Liga voor Mensenrechten.

Regering laat personen met een handicap in de steek

04 dec 2017

Een kwart van de personen met een handicap heeft een inkomen dat niet boven de armoededrempel komt. Ecolo-Groen betreurt dat de tegemoetkoming voor personen met een handicap niet opgetrokken wordt tot aan de armoedegrens.  

Evita WillaertFederaal parlementslid

Klasgemiddelde op rapport: "Focus op leerwinst individuele leerling"

30 nov 2017

Vandaag koppen verschillende kranten dat het klasgemiddelde op de schoolrapporten verdwijnt. Er ontspint zich een hevige discussie over of dit nu wel of geen goede zaak is. Elisabeth Meuleman roept op om vooral het hoofd koel te houden. Dit is geen bedreiging voor de kwaliteit van ons onderwijs zoals velen stellen, integendeel. 

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Weyts valt door de mand: meerjarenplan blijkt fabeltje

30 nov 2017

Vanmiddag kwam in het Vlaams Parlement de Commissie Mobiliteit samen om het fietsbeleid van bevoegd minister Ben Weyts te bespreken. Twee weken geleden haalde het Rekenhof snoeihard uit naar Weyts vanwege zijn aankondigingsbeleid. Weyts beloofde dat hij 100 miljoen euro zal investeren in fietspaden, maar het Rekenhof vond dat geld nergens terug in de begroting. Vandaag bleek dat ook Weyts zelf het geld niet weet zitten. Björn Rzoska (Groen): “Zelden is het Rekenhof zo scherp geweest voor een minister als nu voor Ben Weyts. Ik keek dan ook uit naar de verdediging van Weyts, maar die bleek zoals gewoonlijk opgebouwd uit luchtkastelen. Weyts probeert iedereen een rad voor ogen te draaien en communiceert regelmatig – en bij voorkeur op zondag/Bendag graag over nieuwe projecten. Maar zonder middelen, komen er natuurlijk geen projecten. Vandaag bleek dat de middelen er ook effectief niet zijn: ze zijn nergens terug te vinden in de begroting. En dat is ronduit schrijnend. Want de middelen mogen dan ontbreken, de nood aan investeringen is wèl zeer prangend. De staat van onze Vlaamse fietspaden vraagt om een grondige verbetering en het aantal fietsslachtoffers moet ook dringend teruggeschroefd worden. Dit soort uitdagingen vragen harde investeringen. Nu blijkt dat minister Weyts hier geen geld voor klaar heeft, zal de Vlaming nog langer moeten wachten voor hij veilig kan fietsen.
 
 

Björn RzoskaVlaams parlementslid - fractieleider

Ruimtelijke Ordening: na de stemming, het burgerprotest

30 nov 2017

Gisteren keurde de Vlaamse Regering de zogenaamde Codextrein goed, een reeks wijzigingen in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Eén van de opvallendste zaken daarin belangt u en iedereen aan: het zal voor ons allemaal een stuk moeilijker worden om in beroep te gaan tegen bouwprojecten in hun buurt. Het spreekt vanzelf dat Groen tegen stemde. In haar betoog in de plenaire vergadering, waarschuwde Ingrid Pira ook dat niet enkel Groen, maar ook de burgers zelf dit niet zullen pikken. Bovendien worden ze hierin gesteund door de Raad van State, die ook al oordeelde dat inspraak gegarandeerd moet blijven. Nog geen uur na de stemming was het eerste protest een feit: acht milieu-organisaties stappen naar het Grondwettelijk Hof om de inspraak van de burger te redden.

Ingrid PiraVlaams parlementslid

Schauvliege geeft Groen gelijk: boswijzer doet zijn job niet

28 nov 2017

De Boswijzer doet zijn job niet, dat heeft bevoegd minister Joke Schauvliege vanmiddag toegegeven tijdens een hoorzitting in de Commissie Leefmilieu en Natuur. Vlaams parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman is blij dat Schauvliege haar fout toegeeft. “We waarschuwen de Minister al jaren. De foutenmarge bij de Boswijzer is te groot. Al jarenlang hebben we geen zicht op de evolutie van onze bossen: komt er bos bij of verdwijnt er bos? De Boswijzer als meetinstrument biedt hier geen sluitend antwoord op. Hij levert waardevolle kaarten op maar doet niet waarvoor hij in het leven geroepen werd: een snel meetinstrument zijn dat de evolutie van de bossen in Vlaanderen kan detecteren.  De hoera-communicatie van Minister Schauvliege van de afgelopen jaren was compleet ongerechtvaardigd. 8.261 hectare spookbossen waar de Minister eerst euforisch over was, blijken niet eens te bestaan. Jarenlang heeft de Minister verzuimd om bossen te beschermen en nieuwe bossen te realiseren. De verloren tijd krijgen we niet terug, maar het feit dat de minister haar fout inziet stemt ons hoopvol. Nu kunnen we aan oplossingen gaan werken.”

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Senaat keurt tekst goed die microplastics in de Noordzee moet inperken

24 nov 2017

In de Senaat wordt vrijdag een tekst voorgesteld die aanwezigheid van microplastics in cosmetica fors inperkt. Groen-senator Annemie Maes: “We zijn erin geslaagd om een verregaande tekst goed te keuren die microplastics in de Noordzee sterk moet inperken. In Wallonië en Brussel nam men al maatregelen om plastic zakjes te verbieden, we hopen dat Vlaanderen nu ook volgt.” De tekst roept verschillende regeringen op om een integraal actieplan op te stellen ter vermindering van plasticgebruik en plasticvervuiling.

Annemie MaesBrussels parlementslid - Senator

Pagina's

Abonneren op News