Loopbaanpact voor leerkrachten verdraagt geen uitstel

17 mrt 2017

“Het is goed dat er een onderzoek komt naar de taakbelasting in het onderwijs” reageert Elisabeth Meuleman. “Voor Groen mag dat echter geen uitstelmaneuver zijn.” De regering Bourgeois moet haar verantwoordelijkheid nemen en het geld op tafel leggen om de leerkrachten op het terrein te ondersteunen. De Vlaamse regering bespaart door haar indexsprong van de werkingsmiddelen vanaf 2016 ieder jaar 160 miljoen euro op onderwijs. “Die middelen moeten terug naar onderwijs gaan en gereserveerd moeten worden voor het loopbaanpact”, aldus Meuleman.

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Europees Parlement stemt in met wetsvoorstel tegen conflictmineralen

16 mrt 2017

Het Europees Parlement heeft vandaag een Europese wet goedgekeurd die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt. “Een mijlpaal op weg naar een verantwoorde winning van grondstoffen”, zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen), "en een pluim voor collega Judith Sargentini (GroenLinks) die dit onderwerp zes jaar geleden op de Europese agenda zette".

Bart StaesEuropees parlementslid

Glyfosaat | Advies van ECHA laat nog steeds veel vragen open

15 mrt 2017

Het Europees Chemische Middelen Agentschap (ECHA) publiceerde zopas haar advies over de schadelijkheid van glyfosaat. Volgens hen is de substantie niet kankerverwekkend. “Dat ECHA vandaag hetzelfde besluit neemt als EFSA, betekent dat de nood aan transparantie nog steeds groot is. Pas als onafhankelijke wetenschappers inzage krijgen in de gebruikte studies, zal voor eens en altijd de twijfel over de schadelijkheid van glyfosaat kunnen weggenomen worden,” meent Bart Staes, Groen Europarlementslid.

Bart StaesEuropees parlementslid

Circulaire economie - Eindelijk bindende doelstellingen voor voedselverspilling

14 mrt 2017

Terwijl de bedrijfswereld, consumenten, de lidstaten en het Europees Parlement vragen om een duidelijk wetgevend kader dat komaf maakt met de vervuiling van onze planeet, toonde de Commissie Juncker zich opnieuw weinig ambitieus. Dat blijkt uit het afvalluik binnen het pakket circulaire economie, dat vandaag gestemd werd. “De wegwerpmentaliteit van de jaren ’80 zat er duidelijk nog in maar ik ben blij dat we eindelijk ernstig beleid gaan voeren over voedselverspilling” zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Bart StaesEuropees parlementslid

Waterfactuur - "Onbegrijpelijk dat regering-Bourgeois gezinnen op kosten jaagt"

14 mrt 2017

"Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering de gezinnen op kosten jaagt en dan toelaat dat een deel van de opbrengsten van de gemeentelijke saneringsbijdrage toch nog altijd niet gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is :  investeringen in nieuwe riolen en onderhoud van oude riolen". Dat zegt Groen-parlementslid Johan Danen over het rapport van de VMM.

Johan DanenVlaams parlementslid

“Budgettair genderonevenwicht in Brusselse regering”

08 mrt 2017

Het is helaas niet goed gesteld met de gendergelijkheid in de Brusselse politiek. Tot die conclusie komt de Brusselse fractieleider voor Groen, Bruno De Lille, aan de vooravond van de internationale vrouwendag van 8 maart. De vier vrouwen in de regering beheren samen nu amper 23,66 procent van het totale budget. In de vorige legislatuur waren er maar drie vrouwelijke ministers (op acht), maar die waren samen nog verantwoordelijk voor 41,48 procent van het budget. [Met VIDEO]

Bruno De LilleBrussels parlementslid - fractieleider

Waar blijft het engagement van de Vlaamse regering?

06 mrt 2017

Groen reageert maandag ontgoocheld na de vingerwijzing van Hilde Crevits (CD&V) aan ouders van leerlingen met migratieachtergrond. Haar uitspraken zijn vrijblijvend en voeden het deficitdenken. “Taalmoeilijkheden en culturele verschillen worden door de minister alleen beschouwd als een gebrek aan mogelijkheden of potentieel. En dat is jammer. Ze zou de leerkrachten beter inspireren en ondersteunen om diversiteit te gebruiken in de onderwijspraktijk”, reageert Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman maandag.

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Zone 30 als norm op Brusselse lokale wegen?

05 mrt 2017

Maak van heel het Brussels Gewest één grote zone 30. Dat voorstel van Bruno De Lille oogst krijgt veel bijval. 

Op alle lokale wegen binnen het Brussels Gewest, goed voor zeventig procent van het totale wegennet, geldt vandaag 50 km per uur als maximumsnelheid. Als het van oppositiepartij Groen afhangt, verlaagt die norm naar 30 km per uur – weliswaar met de mogelijkheid tot uitzonderingen. Brussels Parlementslid Bruno De Lille heeft daarover een voorstel van ordonnantie klaar.

Bruno De LilleBrussels parlementslid - fractieleider

Rapport Juncker: Europese instellingen moeten uit hun winterslaap ontwaken

01 mrt 2017

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, presenteerde vandaag zijn scenario’s voor de toekomst van de Europese Unie. De Europese Groene fractie hoopt dat dit de fundamentele discussie over Europa in de lidstaten aanzwengelt. De "Brusselse bubble” moet eindelijk uit de diepe winterslaap ontwaken.

Bart StaesEuropees parlementslid

Dieselgate-rapport: lidstaten en Europese Commissie stelden autolobby boven consument en volksgezondheid

28 feb 2017

Anderhalf jaar na het losbarsten van Dieselgate keurde de parlementaire enquêtecommissie van het Europees parlement vandaag een eindrapport met conclusies en aanbevelingen goed. Bart Staes, Europees parlementslid: “Het is een sterk rapport geworden, dat gelukkig bijzonder kritisch is over de rol van sommige lidstaten en Europese Commissie in dit schandaal.” Staes is verheugd dat de Dieselgate-commissie de voorstellen van groene collegae om de aanbevelingen aan te scherpen hebben overgenomen.

Bart StaesEuropees parlementslid

Pagina's

Abonneren op News