"Marghem probeert nalatigheid toe te dekken"

27 sep 2016

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft, in het kader van de door haar niet geïnde miljoenen bij Electrabel en EDF, slechts een beperkt aantal documenten overhandigd aan de commissie Economie. Nochtans had de Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) formeel alle documenten opgevraagd. Groen is niet opgezet met het gebrek aan transparantie. “Dit is ruimschoots onvoldoende, nog maar eens. De minister stelt de belangen van privébedrijven duidelijk boven die van het parlement en het volk dat het vertegenwoordigt”, vindt Kristof Calvo, federaal fractieleider Groen. De fractie neemt opnieuw contact op met de Kamervoorzitter.

 

Kristof CalvoFederaal parlementslid - fractieleider

Bourgeois behoudt Turteltaks en lage kinderbijslag

26 sep 2016

"Bourgeois heeft hier weer veel gepraat, maar niet geantwoord op de vragen van de Vlamingen. Schaft Bourgeois de Turteltaks af? Het antwoord is helaas "neen". Zelfs na de vervanging van Turtelboom door Tommelein, houdt Bourgeois dus vast aan de Turteltaks. Ook in de kinderbijslag en het Eandis-dossier verbetert hij niks". Dat zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska meteen in een eerste reactie op de Septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maandag.

Björn RzoskaVlaams parlementslid - fractieleider

Senator Petra De Sutter dwingt debat over draagmoederschap af in Raad van Europa

23 sep 2016

In de Commissie Sociale Zaken van de Raad van Europa is een aanbeveling over het belang van kinderen in het kader van draagmoederschap, geschreven door Groen-senator Petra De Sutter, goedgekeurd. Een eerste belangrijke stap naar een Europese wettelijke regeling voor draagmoederschap, die bijna werd verhinderd door forse protest- en sabotageacties vanuit (ultra)conservatieve hoek. 

Petra De SutterSenator

FPC: "Als de normen niet voldoen, moeten ze geëvalueerd en aangepast worden"

21 sep 2016

Ecolo-Groen betreurt de mistoestanden in het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Gent. De fractie heeft al meerdere keren aangeklaagd, bij monde van parlementsleden Anne Dedry en Stefaan Van Hecke, dat er problemen zijn op vlak van personeelsbezetting. Dat bleek ook al uit het rapport van de Vlaamse zorginspectie. 

 

Stefaan Van HeckeFederaal parlementslid

Afschaffen subsidies voor afvalverbranding is goede zaak

21 sep 2016

Groen reageert woensdag meteen positief op de intentie van Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) om komaf te maken met de groenestroomcertificaten (GSC's) voor afvalverbrandingsovens. "Groen vraagt dat al sinds de invoering in 2004", zegt Groen parlementslid Johan Danen.

Johan DanenVlaams parlementslid

Gent doet wat Homans verzuimt

20 sep 2016

"Het Gentse stadsbestuur doet wat de N-VA-minister Homans verzuimt: een gelijke toegang op de huurmarkt garanderen. De stilstand van Homans in de strijd tegen discriminatie, is onbegrijpelijk. Het is goed dat Gent nu stappen vooruitzet en toont dat het anders en menselijker kan", reageert An Moerenhout, Vlaams Parlementslid voor Groen dinsdag op het initiatief van het Gentse stadsbestuur om zelf praktijktests te organiseren die discriminatie op de huurmarkt tegengaan.

An MoerenhoutVlaams parlementslid

Willen we een Chinees of een Vlaams energienet?

19 sep 2016

Geeft Vlaanderen 14% van zijn energiedistributie in handen van een Chinees staatsbedrijf? Dat is de vraag waar 236 Vlaamse gemeenten over moeten beslissen deze maand. Maar door ons elektriciteitsnet aan China toe te vertrouwen riskeert er elk jaar 40 miljoen euro van Vlaanderen naar China te verdwijnen - via onze energiefactuur. Het zou dus beter zijn om het energienetwerk in eigen handen te houden.

Johan DanenVlaams parlementslid

Onderwijshervorming is kinderen en leraars vergeten

17 sep 2016

“Na maandenlang vergaderen is de Vlaamse regering duidelijk het onderwijs – de school, de leerkracht en het kind- gewoon uit het oog verloren”, reageert Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) op het advies van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) op de eerste conceptnota hervorming secundair onderwijs.

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Bourgeois moet deradicalisering meer coördineren

17 sep 2016

“Als er over jihadistrijders onvoldoende informatie uitgewisseld wordt tussen de federale en de Vlaamse overheid, dan moet minister-president Geert Bourgeois meer werk maken van zijn ‘coördinerende rol’", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Björn RzoskaVlaams parlementslid - fractieleider

Waarom greep Bourgeois niet in om Vlaams erfgoed te redden?

17 sep 2016

“Met een dergelijke waslijst aan malversaties bij Herita is het onbegrijpelijk dat minister-president Bourgeois (N-VA) als bevoegd minister de werking van Herita nooit eerder in vraag heeft gesteld. Had voogdijminister Geert Bourgeois dan werkelijk zo’n blind vertrouwen in zijn raad van bestuur en zijn gedelegeerd bestuurder?", vraagt Bart Caron, die na diepgravend onderzoek het wanbeheer bij Herita aan het licht bracht.

Bart CaronVlaams parlementslid

Pagina's

Abonneren op News