Onderzoek VRT: Homans moet stoppen met gerommel in de marge en gaan voor een grondige hervorming woonmarkt

18 jan 2017

Huurders en alleenstaanden betalen relatief gezien het meest voor hun huisvesting. Zo spenderen Huurders gemiddeld 47% van hun inkomen aan wonen. Dat blijkt uit een groot onderzoek over "De Vlaming en zijn woning" dat de VRT liet uitvoeren. “Deze cijfers bevestigen eerder onderzoek, toch is het wachten op een omslag van het woonbeleid van de Vlaamse Regering. Hoewel Minister van Wonen een en ander aanpakt, blijft de broodnodige kentering uit. De huurder blijft in de kou staan als het aankomt op ondersteuning,” zegt Vlaams Parlementslid An Moerenhout van Groen.  

An MoerenhoutVlaams parlementslid

Een onderwijshervorming had de toekomst van de scholieren kunnen verbeteren

18 jan 2017

"Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heeft leerlingen en ouders in de steek gelaten door mee te gaan in het stilzetten van de onderwijshervorming". Dat verklaren Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman en Groen-voorzitster Meyrem Almaci woensdag op een persconferentie in het Vlaams Parlement. "Crevits zegt aan het onderwijsveld: ‘trek uw plan, zoek het nu zelf maar uit’. We zijn ongelooflijk teleurgesteld met deze non-hervorming".

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Decenniumdoelen 2017: Homans moet dringend uit haar pijp komen, Sleurs weegt te licht om armoede aan te pakken

18 jan 2017

De meest recente berekeningen van Decenniumdoelen tonen aan dat de gezinnen met een laag inkomen in 2017 maandelijks ongeveer 50 euro gemiddeld inleveren, ten gevolge van federale en Vlaamse besparingen. “Het is onaanvaardbaar dat deze federale en Vlaamse regering de meest kwetsbaren in onze maatschappij in de steek laten. N-VA-minister Homans moet als Vlaams minister van armoedebestrijding dringend uit haar pijp komen. Federaal Staatssecretaris Sleurs weegt intussen te licht om ook maar iets te betekenen in de strijd tegen armoede. Goede intenties of niet, haar collega’s negeren armoedebestrijding systematisch,” aldus Vlaams parlementslid An Moerenhout en federaal parlementslid Evita Willaert (Groen).

An MoerenhoutVlaams parlementslid

Slechte dag voor het Europees Parlement

17 jan 2017

Het schouwspel dat zich vandaag afspeelt in het Europees Parlement biedt geen aantrekkelijk gezicht van de Europese politiek. We zien kuiperijen, achterkamergesprekken, deals voor het verwerven van meer "postjes". We zien politici die met zichzelf bezig zijn en niet met het brede Europese belang.

Bart StaesEuropees parlementslid

Hardvochtigheid Francken ten aanzien van meest kwetsbaren

16 jan 2017

Ecolo-Groen reageert ontstemd op het nieuws dat staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) uitgewezen gezinnen met kinderen laat repatriëren via militaire vluchten. “Soms zijn uitwijzingen nodig. Maar als het om kinderen gaat doe je dat met de grootst mogelijke zorg. Theo Francken behandelt hen als criminelen. Dit bewijst dat Francken niet zachtaardig, maar hardvochtig omgaat met de meest kwetsbaren. Militaire deportaties van kinderen staan haaks op de normen en waarden van een Westerse democratie”, stelt Wouter De Vriendt, kamerlid Groen. Ecolo-Groen eist totale transparantie over die bewuste vluchten in het parlement.

Wouter De VriendtFederaal parlementslid

Onderwijshervorming: N-VA haalt slag thuis, leerlingen de dupe

13 jan 2017

De Vlaamse regering kiest voor ‘early tracking’ – het vroeger opsplitsen van leerlingen – in plaats van differentiatie en maatwerk om sterke leerlingen uit te dagen en zwakkere leerlingen bij te werken. “Een hervorming op maat van N-VA dus”, stelt Groen Parlementslid en onderwijsexperte Elisabeth Meuleman. “Ondanks haar mooie woorden om van integratie en inclusie haar topprioriteit te maken voor 2017 en om haar ogen niet te sluiten voor de grote groepen leerlingen uit kwetsbare gezinnen die we niet meekrijgen gaat minister Crevits toch plat op de buik voor het eliteverhaal van N-VA.”

 

 

 

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

B-Post: hardvochtige en kille beslissing voor 200 medewerkers

13 jan 2017

Ecolo-Groen reageert verbijsterd op de beslissing van BPost om 200 banen bij B-Post in België te schrappen en uit te besteden aan India. “Welk signaal geeft bevoegd Minister De Croo (VLD) en de ganse regering, als een winstgevend overheidsbedrijf het grootste deel van het departement ICT uitbesteedt aan een lagelonenland? Men duwt hier 200 mensen in de werkloosheid. Tot zover het jobs-mantra van deze regering”, reageert Stefaan Van Hecke (kamerlid Groen). Ecolo-Groen wil dat de minister tekst en uitleg komt geven in de Kamer voor deze onbegrijpelijke beslissing.

 

 

Stefaan Van HeckeFederaal parlementslid

Milieucommissie wil CETA goedkeuren

12 jan 2017

In aanloop naar de finale stemming over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA) in februari, geeft de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag een positief advies. Bart Staes, onderhandelaar voor de Groenen, reageert erg ontgoocheld: “Blijkbaar telt niet de stem van de expertise, wel die van de top van ongenuanceerde voorstanders.”

Bart StaesEuropees parlementslid

Omwoners bedot door toeristische luchthaven Deurne

05 jan 2017

Ingrid Pira: "De CEO van de luchthaven van Deurne, Marcel Buelens, pakte uit met een recordaantal passagiers van 276.000 in 2016. De cijfers van december zijn echter niet te verifieren, wat betekent dat er volgens een vlugge rekensom in december 2016 22.000 passagiers moeten geweest zijn. Tot november 2016 waren er volgens de website van Antwerpairport in totaal immers slechts 254.000 passagiers. Buelens zal met veel overtuigend materiaal moeten komen om die 22.000 passagiers in december 2016 te verklaren".

Ingrid PiraVlaams parlementslid

Advies Raad van State meerwaardebelasting: “Inderdaad, geen haastwerk, wel operatie rechtvaardigheid in 2017”

30 dec 2016

De Raad van State is kritisch voor het CD&V-voorstel van meerwaardebelasting dat vicepremier Kris Peeters (CD&V) tijdens de begrotingsonderhandelingen op tafel legde. Groen diende de tekst van CD&V in bij de Raad van State om het zo alvast door hen te laten evalueren. Ook de Raad van State wijst nu op de complexiteit van het voorstel. 

Kristof CalvoFederaal parlementslid - fractieleider

Pagina's

Abonneren op News