Zara-groep betrapt op ‘fiscaal shoppen’

08 dec 2016

De Spaanse kledinggigant Inditex, moederbedrijf van onder andere Zara, Massimo Duti en Pull&Bear, ontweek tussen 2011 en 2014 naar schatting 585 miljoen euro belasting door gebruik te maken van verschillende belastingparadijzen zoals Nederland, Ierland en Zwitserland. Naar schatting 380 miljoen euro van dit belastingvoordeel behaalde Zara door het dochterbedrijf dat eigenaar is van de merken die Zara verkoopt, in Nederland te vestigen. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement die eerder dit jaar ook studies over belastingontwijking door IKEA en BASF liet uitvoeren.

Bart StaesEuropees parlementslid

Commissie sociale zaken adviseert CETA te verwerpen

08 dec 2016

De commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement keurde deze ochtend een adviesrapport goed waarin de commissie Internationale Handel van het EP gevraagd wordt het Europees-Canadees vrijhandelsakkoord CETA niet goed te keuren. Europees parlementslid Bart Staes, zelf rapporteur voor advies namens de commissie Leefmilieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI), reageert verheugd: “Eindelijk een signaal van politieke moed en gezond verstand. Ook ik adviseer mijn collegae om tegen CETA te stemmen om zeer inhoudelijke en niet ideologische redenen. Mijn advies werd deze week aan de collega's van de milieucommissie overgemaakt. Die stemming vindt plaats op 12 januari 2017.”

Bart StaesEuropees parlementslid

Transparantieregister militaire aankopen nodig om nieuw Agusta-schandaal te vermijden

07 dec 2016

Vandaag worden in de Kamer hoorzittingen georganiseerd over de transparantieregisterwet van Wouter De Vriendt (kamerlid Groen) en Benoit Hellings (kamerlid Ecolo). Het gaat om een wetsvoorstel dat dient om het lobbywerk rond legeraankopen uit de schemerzone te halen. “Ons land bleek in het verleden kwetsbaar voor gelobby en beïnvloeding vanuit de sector, denk maar aan het Agusta-corruptieschandaal uit de jaren negentig. Er is veel meer transparantie nodig, en een transparantieregister is daarvoor een concrete oplossing”, aldus De Vriendt. Ecolo-Groen rekent erop dat ook parlementsleden van de meerderheid het belang van transparantie inzien en het voorstel uiteindelijk zullen steunen.

Wouter De VriendtFederaal parlementslid

Brussels Airport moet zich een goede buur tonen en zich inschakelen in een leefbaar en klimaatvriendelijk Vlaams-Brabant en Brussel

07 dec 2016

Nadat Brussels Airport iedereen uitnodigde om deel te nemen aan ‘Forum 2040’, een open en gestructureerde dialoog over de uitbreiding van de luchthaven, kaatst Groen de bal terug. “Groen nodigt Luchthaven Zaventem uit zich in te schakelen in een leefbaar en klimaatvriendelijk Vlaams-Brabant en Brussel, en in permanente dialoog te treden om zo de levenskwaliteit van alle omwonenden te garanderen.” Dat zeggen de Groene mandatarissen Anne Dedry (federaal), Tie Roefs (provincie Vlaams-Brabant), An Moerenhout (Vlaams parlementslid) en Elke Van den Brandt (Vlaams parlementslid uit Brussel) in een gemeenschappelijke persmededeling.

Tie RoefsGedeputeerde

Stijging laagpresteerders in onderwijs is schrikwekkend

06 dec 2016

Vandaag stelde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de resultaten voor van PISA 2015. “De hoge scores van onze vijftienjarigen in het PISA-onderzoek zijn een hart onder de riem van onze leerlingen en leerkrachten”, zegt Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid en onderwijsdeskundige van Groen. "Ze tonen aan dat onze scholen iedere dag het beste van zichzelf geven voor onze leerlingen. Toch worden de puike resultaten van de gemiddelde Vlaamse leerling overschaduwd door de forse toename van het aantal leerlingen dat het minimale niveau niet meer haalt. Dit is de zoveelste wake-up call voor minister Crevits om meer op haar strepen te staan in haar centrumrechtse regering”, zegt Meuleman.

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Nu betonstop concreet maken in de lijst van woonuitbreidingsgebieden

01 dec 2016

De Vlaamse Regering heeft dan toch een beslissing genomen rond het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en de betonstop. In de beslissing staat ook dat er onbebouwde woonuitbreidingsgebieden – reservegebieden die in de jaren ’70 kwistig op de gewestplannen werden getekend – zullen geschrapt worden. Een aanhoudende vraag van Groen-parlementslid Ingrid Pira.

Ingrid PiraVlaams parlementslid

Betonstop: regering-Bourgeois snapt de sense of urgency niet

30 nov 2016

"Met de versnelde betonstop zet de Vlaamse regering een eerste positieve stap. Maar als de regerings-Bourgeois uiteindelijk beslist om de inname nog jaren te laten doorgaan aan 6 hectare per dag, en dan nog verder te gaan aan 3 of minder hectare per dag, zal er nog open ruimte van de omvang van 24.106 ha (241 km2) verdwijnen vooraleer de betonstop ingaat. Er zal dus nog bos en weiland verdwijnen groter dan de oppervlakte van heel de stad-Antwerpen, haven incluis.

Ingrid PiraVlaams parlementslid

Met Tobintaks begraaft N-VA ook internationale fiscale rechtvaardigheid

29 nov 2016

Ecolo-Groen reageert verontwaardigd op het nieuws dat N-VA de tobintaks zou willen begraven. De tobintaks is een minimale heffing op destructieve speculatie, in onderlinge afspraak met verschillende Europese landen. Als België de onderhandelingen verlaat, dan is de tobintaks de facto ten dode opgeschreven. 

Kristof CalvoFederaal parlementslid - fractieleider

Ook Rekenhof buist begroting van Bourgeois

29 nov 2016

"Het Rekenhof bevestigt volledig de opmerkingen en kritische vragen die Groen eerder stelde over de begrotingen van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Begrotingsminister Bart Tommelein".

Björn RzoskaVlaams parlementslid - fractieleider

Mensen hebben nood aan regeringen die overleggen en samenwerken

29 nov 2016

“De mensen die in de regio rond de luchthaven wonen en werken, hebben nood aan overleg en samenwerking tussen de verschillende regeringen", zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout: "Alleen wanneer de verschillende regeringen samen rond tafel gaan zitten en afspraken maken, kan de leefbaarheid van de regio rond de luchthaven verzekerd worden.”

An MoerenhoutVlaams parlementslid

Pagina's

Abonneren op News