Op deze pagina vind je het antwoord op al jouw vragen over de verkiezingen van 2024.


Veelgestelde vragen over verkiezingen

Anderstalig? Kies hier je taal

Onze mensen

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?

Veelgestelde Vragen

Zie je door het verkiezingsbos de bomen niet meer? Wij maken het graag gemakkelijker voor je.

Gaan stemmen is extra belangrijk dit jaar, want er staat veel op het spel: aan het einde van 2024 kan alles anders zijn. En één ding is heel duidelijk: enkel met Groen zal die verandering ook eerlijk zijn. Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt, goede betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen: voor ons is dát de inzet van de volgende verkiezingen. En enkel met jouw stem maken we dat ook waar.

Anderstalig? Kies hier je taal

Ben je Belg en minstens 18 jaar?

 • In Vlaanderen is er stemrecht voor de lokale verkiezingen. Je bent dus niet langer verplicht om naar het stembureau te gaan voor de Gemeenteraads- en Provincieverkiezingen.

Ben je EU-burger en woon je België?

 • Je kan deelnemen aan de Gemeenteraadsverkiezingen (en in stad Antwerpen ook de districtsraadverkiezingen) op voorwaarde dat je ten laatste op 31 juli 2024 in het bevolkingsregister van je gemeente bent ingeschreven.
 • Je moet je vóór 1 augustus ook inschrijven op de kiezerslijst, online of in het gemeentehuis.

Ben je geen EU-burger en woon je al minstens 5 jaar in België?

 • Je kan deelnemen aan de Gemeenteraadsverkiezingen (en in stad Antwerpen ook de districtsraadverkiezingen) op voorwaarde dat je ten laatste op 31 juli 2024 in het bevolkingsregister van je gemeente bent ingeschreven.
 • Je moet je vóór 1 augustus ook inschrijven op de kiezerslijst, online of in het gemeentehuis.

Ben je Belg en woon je in het buitenland?

 • Je kan niet deelnemen aan de lokale verkiezingen van 13 oktober.

Op zondag 9 juni zijn er verkiezingen voor het Vlaams Parlement, de federale Kamer, het Europees Parlement (en als je in Brussel woont ook het Brussels Parlement). Op zondag 13 oktober vinden de verkiezingen voor de gemeente-, provincie- en (in Antwerpen) districtsraad plaats.

Maar hoe doe je dat precies? Misschien ga je voor de eerste keer stemmen? Misschien weet je niet meer precies hoe dat zit? We zetten het hier nog eens graag op een rijtje. 

In België kan je op twee manieren stemmen:

Hoe er in jouw gemeente wordt gestemd, kan je hier ontdekken.

Stemmen met potlood en papier

👉 Op de dag van de verkiezingen ga je met je oproepingsbrief en identiteitskaart naar het stembureau dat op je brief staat.

👉 Na registratie krijg je drie stemformulieren: eentje voor het Europees Parlement, eentje voor de federale Kamer en eentje voor het Vlaams Parlement en/of het Brussels parlement.

👉 Je kan stemmen op één lijst of op meerdere kandidaten van dezelfde lijst. Groen heeft lijstnummer 15.

👉 Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten dan stem je op de lijst door het bolletje bovenaan te kleuren. Als je graag bepaalde kandidaten een extra duwtje in de rug geeft, dan kan je ook het bolletje naast hun naam kleuren. Opgelet! Je stem wordt ongeldig als je op kandidaten van verschillende lijsten stemt.

👉 Elke partij heeft ook een lijst met opvolgers. Wanneer een verkozen parlementslid zijn of haar mandaat niet opneemt, of later afstaat, dan neemt een opvolger zijn of haar plaats in. Ook opvolgers kan je een duwtje in de rug geven met een voorkeurstem.

👉 Als je klaar bent, vouw je de stemformulieren op en stop je ze in de stembus.

Stemmen met een stemcomputer

👉 Op de dag van de verkiezingen ga je met je oproepingsbrief en identiteitskaart naar het stembureau dat op je brief staat.

👉 Na registratie krijg je een chipkaart. Daarna ga je het stemhokje in, waar je de chipkaart in de stemcomputer steekt.

👉 Je stemt eerst voor het Europees Parlement, dan voor de federale Kamer en tot slot voor het Vlaams Parlement. Woon je in Brussel, stem je voor het Brussels Parlement. Kies je voor de Nederlandse taalgroep, stem je vervolgens ook voor het Vlaams Parlement.

👉 Je kan stemmen op één lijst of op meerdere kandidaten van dezelfde lijst. Groen heeft lijstnummer 15.

👉 Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten dan stem je op de lijst door het bolletje bovenaan te kleuren. Als je graag bepaalde kandidaten een extra duwtje in de rug geeft, dan kan je ook het bolletje naast hun naam kleuren. Handig! Met een stemcomputer kan je niet ongeldig stemmen.

👉 Elke partij heeft ook een lijst met opvolgers (met uitzondering van het Brussels Parlement). Wanneer een verkozen parlementslid zijn of haar mandaat niet opneemt, of later afstaat, dan neemt een opvolger zijn of haar plaats in. Ook opvolgers kan je een duwtje in de rug geven met een voorkeurstem.

👉 Als je je stem bevestigd hebt, drukt de computer een stembiljet af. Dat vouw je op met de bedrukte kant naar binnen. Je chipkaart geef je aan de medewerkers van het stemlokaal en je stembiljet scan je in en stop je in de stembus.

 

Merci!

Goed dat je de moeite neemt om dit uit te zoeken. Jouw stem is belangrijk en dit jaar staat er veel op het spel. Benieuwd naar onze standpunten?

> Ontdek ons verhaal

In België is er stemplicht voor de verkiezingen van 9 juni. Elke Belg ouder dan 18 jaar moet verplicht gaan stemmen. Daag je niet op, dan riskeer je een boete.

In sommige gevallen kan je iemand anders een volmacht geven om in jouw plaats te gaan stemmen. De meest voorkomende redenen zijn medische redenen, studies of een verblijf in het buitenland.

Zo geef je een volmacht
 1. Controleer of je een goede reden hebt om een volmacht te geven en bereid het attest voor. Doe dit op voorhand, want voor sommige attesten (bijvoorbeeld vakantie) moet je naar het gemeentehuis.

 2. Kies wie er in jouw plaats mag gaan stemmen. De volmachtkrijger moet zelf stemgerechtigd zijn, in dezelfde kieskring (provincie of Brussels Gewest) wonen en kan zelf maar een volmacht uitoefenen voor maximum één persoon.

 3. Vul het juiste volmachtformulier in.

 4. De volmachtkrijger gaat op zondag 9 juni naar jouw stemlokaal en neemt onderstaande documenten mee. Als de volmachtkrijger niet in hetzelfde stemlokaal moet gaan stemmen als jij, moet die dus naar twee stemlokalen. Belangrijk: de persoon moet eerst zelf stemmen en kan pas daarna jouw stem uitbrengen.
  Wat brengt de volmachtkrijger mee:
  • Het getekende volmachtformulier, indien nodig mee ingevuld door werkgever, schooldirectie, arts ...
  • De oproepingsbrief van de volmachtgever (op zich volstaat het dat de persoon weet waar wanneer te zijn, de brief zelf is niet nodig)
  • De eigen oproepingsbrief
  • De eigen identiteitskaart
Merci!

Goed dat je de moeite neemt om dit uit te zoeken. Jouw stem is belangrijk en dit jaar staat er veel op het spel. Benieuwd naar onze standpunten?

> Ontdek ons verhaal

Ten laatste twee weken voor de verkiezingen ontvang je op je domicilieadres je oproepingsbrief. Daarop staat in welk stemlokaal je moet gaan stemmen en hoe lang dat lokaal open is.

Je kan niet ergens anders of op een ander tijdstip gaan stemmen. Als je bijvoorbeeld studeert in een andere stad, zal je dus die dag naar je domiciliegemeente moeten gaan om je stem uit te brengen. Weet je dat in bepaalde gevallen een verplaatsingsvergoeding kan krijgen. Meer info daarover vind je hier.

Als je in het buitenland bent, moet studeren of ziek bent, kan je wel iemand een volmacht geven.

Als Belg in het buitenland kan je op verschillende manieren stemmen. Meer info vind je hier.

Merci!

Goed dat je de moeite neemt om dit uit te zoeken. Jouw stem is belangrijk en dit jaar staat er veel op het spel. Benieuwd naar onze standpunten?

> Ontdek ons verhaal