Hoe geef ik een volmacht voor de verkiezingen?

In Vlaanderen is er stemrecht, maar geen opkomstplicht voor de verkiezingen van 13 oktober: elke stemgerechtigde (ouder dan 18 jaar) mag gaan stemmen, maar moet niet. In Brussel en Wallonië is er wel opkomstplicht.

Waar je ook woont: jouw stem is heel belangrijk.

Kan je dus niet stemmen, maar wil je wel volmacht geven aan iemand anders om in jouw plaats te gaan stemmen, kan dit in sommige gevallen. De meest voorkomende redenen zijn medische redenen, studies of een verblijf in het buitenland.

Zo geef je een volmacht
 1. Controleer of je een goede reden hebt om een volmacht te geven en bereid het attest voor. Doe dit op voorhand, want voor sommige attesten (bijvoorbeeld vakantie) moet je naar het gemeentehuis.

 2. Kies wie er in jouw plaats mag gaan stemmen. De volmachtkrijger moet zelf stemgerechtigd zijn, de Belgische nationaliteit hebben, in dezelfde gemeente (en in Antwerpen ook hetzelfde district) wonen en kan zelf maar een volmacht uitoefenen voor maximum één persoon.

 3. Vul het juiste volmachtformulier A95 in. U kan dit zelf afdrukken, of afhalen in het gemeentehuis.

 4. De volmachtkrijger gaat op zondag 13 oktober naar jouw stemlokaal en neemt onderstaande documenten mee. Als de volmachtkrijger niet in hetzelfde stemlokaal moet gaan stemmen als jij, moet die dus naar twee stemlokalen. Belangrijk: de persoon moet eerst zelf stemmen en kan pas daarna jouw stem uitbrengen.
  Wat brengt de volmachtkrijger mee:
  • Het getekende volmachtformulier
  • Het attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf kan stemmen (ingevuld door werkgever, schooldirectie, arts ...)
  • De oproepingsbrief van de volmachtgever
  • De eigen oproepingsbrief
  • De eigen identiteitskaart
Merci!

Goed dat je de moeite neemt om dit uit te zoeken. Jouw stem is belangrijk en dit jaar staat er veel op het spel. Benieuwd naar onze standpunten?

> Ontdek ons verhaal

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?