Hoe geef ik een volmacht voor de verkiezingen?

In België is er stemplicht voor de verkiezingen van 9 juni. Elke Belg ouder dan 18 jaar moet verplicht gaan stemmen. Daag je niet op, dan riskeer je een boete.

In sommige gevallen kan je iemand anders een volmacht geven om in jouw plaats te gaan stemmen. De meest voorkomende redenen zijn medische redenen, studies of een verblijf in het buitenland.

Zo geef je een volmacht
 1. Controleer of je een goede reden hebt om een volmacht te geven en bereid het attest voor. Doe dit op voorhand, want voor sommige attesten (bijvoorbeeld vakantie) moet je naar het gemeentehuis.

 2. Kies wie er in jouw plaats mag gaan stemmen. De volmachtkrijger moet zelf stemgerechtigd zijn, in hetzelfde Gewest wonen en kan zelf maar een volmacht uitoefenen voor maximum één persoon.

 3. Vul het juiste volmachtformulier in.

 4. De volmachtkrijger gaat op zondag 9 juni naar jouw stemlokaal en neemt onderstaande documenten mee. Als de volmachtkrijger niet in hetzelfde stemlokaal moet gaan stemmen als jij, moet die dus naar twee stemlokalen. Belangrijk: de persoon moet eerst zelf stemmen en kan pas daarna jouw stem uitbrengen.
  Wat brengt de volmachtkrijger mee:
  • Het volmachtformulier
  • Het attest
  • Jouw oproepingsbrief
  • Diens eigen oproepingsbrief
  • Diens eigen identiteitskaart

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?