Hoe stem je digitaal met een stemcomputer?

Op zondag 9 juni zijn er verkiezingen voor het Vlaams Parlement, de federale Kamer, het Europees Parlement (en als je in Brussel woont ook het Brussels Parlement). Op zondag 13 oktober vinden de lokale verkiezingen plaaas.

Wordt er in jouw gemeente gestemd met  pen en papier of met een stemcomputer? Dat kan je hier ontdekken.

Maar hoe doe je dat juist, stemmen met een stemcomputer?

👉 Op de dag van de verkiezingen ga je met je oproepingsbrief en identiteitskaart naar het stembureau dat op je brief staat.

👉 Na registratie krijg je een chipkaart. Daarna ga je het stemhokje in, waar je de chipkaart in de stemcomputer steekt.

👉 Je stemt eerst voor het Europees Parlement, dan voor de federale Kamer, dan (waar van toepassing) voor het Brussels Parlement en tot slot voor het Vlaams Parlement. Over stemmen in Brussel vind je hier meer info.

👉 Je kan stemmen op één lijst of op meerdere kandidaten van dezelfde lijst. Op 9 juni heeft Groen lijstnummer 15.

👉 Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten, dan stem je op de lijst door het bolletje bovenaan te kleuren (= lijststem). Als je graag bepaalde kandidaten een extra duwtje in de rug geeft (= voorkeurstem), dan kan je ook het bolletje naast hun naam kleuren. Opgelet! Je mag niet op kandidaten van verschillende lijsten stemmen. Wel mag je voor de Vlaamse, Federale en Europese verkiezing op 3 verschillende partijen stemmen.

👉 Elke partij heeft ook een lijst met opvolgers. Wanneer een verkozen parlementslid zijn of haar mandaat niet opneemt, of later stopzet, dan neemt een opvolger zijn of haar plaats in. Ook opvolgers kan je een duwtje in de rug geven met een voorkeurstem.

👉 Je kan als je dat wil ook blanco stemmen. Let wel op: daarmee maak je de grotere partijen gewoon groter. Bekijk hier wat er gebeurt als je blanco stemt.

👉 Als je je stem bevestigd hebt, drukt de computer een stembiljet af. Dat vouw je op met de bedrukte kant naar binnen. Je chipkaart geef je aan de medewerkers van het stemlokaal en je stembiljet scan je in en stop je in de stembus.

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?

Twijfel je nog?

> Check de Kieswijzer