Groen stelt lijsttrekkers voor

09 December 2023

Groen stelt lijsttrekkers voor

'Een stem voor Groen, is een stem voor eerlijk klimaatbeleid, goeie betaalbare zorg voor iedereen en eerlijke kansen.'

Niet de voorzitters, maar de leden kiezen bij Groen welke kandidaten hoog op de kieslijsten staan. Per provincie werden dit weekend de strategische plaatsen basisdemocratisch toegekend. 'Een stem voor Groen, is een stem voor eerlijk klimaatbeleid, goeie betaalbare zorg voor iedereen en eerlijke kansen. In elke regio schoven onze leden dit weekend sterke kandidaten naar voor en zorgen we voor een duidelijk alternatief. Een alternatief voor extreemrechts en voor het klimaatgetreuzel en het trek-uw-plan-beleid van traditionele partijen', klinkt het vol vertrouwen bij covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout.

'2024 wordt een beslissend verkiezingsjaar. De kiezer kan in elke provincie en Brussel rekenen op een sterk team dat zal strijden voor een eerlijkere, groenere toekomst', aldus Naji en Vaneeckhout.

Vicepremier Petra De Sutter werd in Oost-Vlaanderen aangeduid als lijsttrekker voor de Kamer. De Sutter vormt een duo met Vlaams fractieleidster Mieke Schauvliege die Vlaams trekt. 'De klimaatcrisis binnen de perken houden, betekent meteen de ongelijkheid aanpakken. We pakken ze alle twee vast. Dat is het DNA van groene politiek', aldus De Sutter.

Ook in Brussel duiden de leden drie vrouwen aan om het groene team aan te voeren. Covoorzitster Nadia Naji trekt de Vlaamse lijst, Brussels minister Elke Van den Brandt die voor het Brussels Parlement en federaal minister Tinne Van der Straeten vult de hoogste Groene plaats in op de gedeelde Kamerlijst samen met Ecolo.

In West-Vlaanderen trekt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout de Vlaamse lijst. De federale lijsstrekkersplaats is voor Matti Vandemaele, een nieuw gezicht.

Meyrem Almaci (Kamer) en Kim Buyst (Vlaams Parlement) werden aangeduid als de lijsttrekkers voor Antwerpen. Zij voeren een team aan van vertrouwde én nieuwe gezichten waarmee ze naar de Antwerpse kiezer trekken.

Vernieuwing is er ook in Vlaams-Brabant en Limburg. In Vlaams-Brabant lanceren de groenen de 27-jarige Aimen Horch als lijsttrekker Vlaams. Hij vormt een complentair team met ervaren Kamerlid Dieter Van Besien, die federaal lijsttrekker wordt.

In Limburg maken Bright Adiyia en Dirk Opsteyn hun opwachting. Beide zijn ze nieuwe gezichten op het nationale toneel.

Regionale persberichten met quotes van de lijsttrekkers:
Persbericht Limburg
Persbericht Brussel
Persbericht West-Vlaanderen
Persbericht Vlaams-Brabant
Persbericht Antwerpen
Persbericht Oost-Vlaanderen