Milieu

Of je nu fruit eet, naar school fietst of in een rivier zwemt, je hebt recht op een gezonde omgeving. Het is een basisrecht. Zuivere lucht, proper water en groen in je buurt maken dat je niet enkel gezonder leeft, maar ook gelukkiger. Een sterk milieubeleid is dan ook een basisvoorwaarde voor onze samenleving.

Fijn stof. Pesticiden. Chemicaliën. Hormoonverstoorders. De lijst van milieubedreigingen is lang. Een klassiek milieubeleid probeert de schade hier en daar wat te beperken, vaak door achteraf te saneren of bij te sturen. Dat kan anders.

Wie het echt meent met het milieu, moet krachtiger uit de hoek komen. We pakken milieuvervuiling bij de bron aan. Preventief. Subsidies voor activiteiten die het milieu schade toebrengen, schaffen we af. Een groene fiscaliteit stimuleert gezonde producten, diensten en gedrag en remt vervuiling af.

Wanneer de gezondheid van mens of milieu in het gedrang komt, grijpen we sneller in. De overheid ziet er strikter op toe dat producten duurzamer worden en geen gevaar voor de gezondheid opleveren. Die verantwoordelijkheid mag ze niet doorschuiven naar individuele burgers.

Gezondheidsrisico’s treden vaak het eerst op bij meer kwetsbare groepen: kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en zieken. Milieuvervuiling is dus altijd onrechtvaardig. Ook daarom is de strijd voor een gezond milieu zo belangrijk. Als mensen toch nog door vervuiling ziek worden, hebben ze recht op een eerlijke vergoeding. De vervuilers moeten daarvoor mee instaan.

Petitie
61%
Lees de petitie ›

Wij willen schone lucht inademen. Teken de petitie

Petitie
80%
Lees de petitie ›

Teken & deel: elk jaar 1 miljard plastic zakjes in België. Stop plasticvervuiling.

Van Kenia en Marokko tot Californië en Frankrijk: steeds meer landen hebben een verbod op plastic zakjes ingevoerd.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK