Voeding en landbouw

Groen kiest voor voeding die minder industrieel, klimaatvriendelijker en gezonder is voor mens en dier. Lekker, gezond en rechtvaardig voedsel smaakt nog beter. Uitputting en vervuiling van de bodem gaan we systematisch tegen. Ook onze landbouw moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor het klimaat. We steunen landbouwers die kiezen voor klimaatvriendelijke bedrijven en voor meer ecologische en diervriendelijke landbouw. Groen kiest voor een Vlaanderen zonder genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s).

De intensieve landbouwproductie in Vlaanderen en Europa is vandaag nog altijd een bron van veel dierenleed en milieuproblemen, zoals geurhinder, pesticidengebruik of watervervuiling. Bioboeren tonen nochtans dat het ook zonder pesticiden en kunstmest kan. Zij dragen ook in belangrijke mate bij aan de biodiversiteit. Groen wil bioproducten voor iedereen betaalbaar houden door voor plantaardige producten uit de biologische landbouw het btw-tarief tot nul te herleiden.

Als de grote, industriële spelers minder subsidies krijgen, investeren we die vrijgekomen middelen in kleinschaligere, meer diverse, minder intensieve en milieuvriendelijkere landbouw. Dumping op andere markten kan niet, subsidies voor uitvoer dus ook niet. Invoer van te goedkope of weinig kwalitatieve producten mag worden afgeremd. Fair trade wordt gesteund.

Groen wil kwaliteit in plaats van kwantiteit en wil onze veestapel verkleinen. Veel vlees eten is niet gezond en niet goed voor het milieu. Als we minder vlees produceren, stoten we ook minder CO2 uit. De intensieve veehouderij moet worden afgebouwd.

We versterken de band tussen stad en platteland, tussen voedselconsument en -producent met boerencoöperaties rond stedelijke gebieden en stadslandbouw. We promoten streekproducten met een kwaliteitslabel en promotiecampagnes voor seizoensgebonden groenten. Zo garanderen we de consument verse producten en tegelijk besparen we voedselkilometers, want vooral het transport van voedsel over lange afstanden zorgt voor veel CO2-uitstoot. Die ‘voedselkilometers’ moeten voortaan op voedingswaren worden vermeld.

Korteketenlandbouw verhoogt de voedselveiligheid gevoelig, want de kwaliteit en de traceerbaarheid van voedsel kunnen beter worden bewaakt. Van kwaliteitsvol, gezond en voor iedereen toegankelijk basisvoedsel maken we een politieke prioriteit.

Petitie
19%
Lees de petitie ›

Zeg ja aan de Refterrevolutie: lekker en gezond eten op school

Met de Refterrevolutie wil Groen gezonde en lekkere schoolmaaltijden aanbieden aan onze kinderen.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK