Europa

Dankzij Europa kennen we een nooit geziene vrede, stabiliteit en welvaart. Maar het Europa zoals we het kennen staat onder druk door de migratiecrisis, de oneerlijke concurrentie en fiscale fraude. Groen staat voor een ander Europa. Een socialer en groener Europa.

De Europese samenwerking zorgt al zestig jaar voor gezonder voedsel, strengere milieunormen, betere jobs en een goede consumentenbescherming. In deze geglobaliseerde wereld is een sterk en verenigd Europa onmisbaar. Alleen met grensoverschrijdende samenwerking kunnen we transnationale kwesties oplossen. Van klimaat tot ongelijkheid, van belastingontduiking tot veiligheid en terreur.

Die samenwerking gaat voor ons veel verder dan de domeinen van markt en munt. Wij willen een Europa van mens en milieu, een sociaal Europa dat ecologisch en fiscaal rechtvaardig is. De eenzijdige bezuinigingspolitiek ruilen we in voor sociaal rechtvaardige en duurzame structurele hervormingen en investeringen:

  • we vergroenen de energie-, vervoers-, en productie-infrastructuren
  • we versterken de sociale samenhang, onderwijs, onderzoek en groene innovatie
  • we verminderen sociale ongelijkheid
  • we herstellen natuurlijke hulpbronnen

We evolueren naar een Europa met een regering (ter vervanging van de Commissie), een senaat van lidstaten (ter vervanging van de Raad) en een parlement met verkozenen die deze organen controleren. Een deel van die parlementsleden worden Europa-wijd verkozen in een Europese kieskring. Zo geven we Europa meer draagvlak en meer politieke daadkracht.

Europa kan alleen maar een rol van betekenis spelen op wereldschaal als het als sterke Unie naar buiten treedt en met één stem spreekt. Daarom tillen we het buitenlands beleid deels naar het Europees niveau. Ook de integratie van defensie willen we verder ontwikkelen, met nadruk op conflictpreventie en soft power. De Unie mag ook meer ambitie tonen en wegen op internationale fora zoals de klimaatonderhandelingen.

Het Europese handelsbeleid kan het wereldtoneel grondig veranderen. Het is een sterke hefboom voor verduurzaming, sociale bescherming en mensenrechten. Niet maximalisatie van de export is de prioriteit, maar wel wat en hoe we exporteren, en hoe dat levens overal ter wereld beïnvloedt. 

Tot slot kan Europa maar geloofwaardig zijn als het haar eigen huishouding op orde heeft. Lidstaten die de basiswaarden van de Unie niet respecteren, mogen zich aan sancties verwachten.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK