Duurzame economie

Duurzame economie

We maken werk van een gezonde, bruisende en duurzame economie. Een economie waarin je met plezier werkt en onderneemt. Die rekening houdt met de grenzen van de planeet en zorg draagt voor mens en milieu. Kwaliteitsvolle, duurzame en gezonde producten en diensten verhogen je levenskwaliteit. Niet groei, maar welzijn is onze belangrijkste maatstaf. En de welvaart verdelen we eerlijk.

Het oude economische model, verslaafd aan olie, gas, steenkool en oneindige groei, heeft z'n grenzen bereikt. Het is hoog tijd dat we de wegwerpeconomie achter ons laten en zonder treuzelen kiezen voor een kringloopeconomie. We verschuiven de lasten op arbeid richting grondstoffen, vervuiling, afval en energie. Zo creëren we duurzame jobs en roepen we de roofbouw op onze planeet een halt toe.

Uiteraard zal je die kentering ook voelen als consument. Hergebruik en herstellen worden de norm, weggooien de uitzondering. Producten komen met een paspoort dat je inzicht geeft in de verwachte levensduur, de onderdelen en de materialen. De garantieperiode verlengen we en we richten een controleorgaan op dat ingebouwde veroudering tegengaat. Producten herstellen maken we aantrekkelijker. Wegwerpproducten vervangen we door herbruikbare producten en statiegeldsystemen zorgen voor een betere inzameling.

Onze havens worden het epicentrum van de koolstofarme kringloopeconomie. We gaan voluit voor een groene maakindustrie, met groene chemie, schone technologieën en duurzame jobs. We sluiten de industriële kringlopen, zodat er minder grondstoffen en goederen over lange afstand vervoerd moeten worden. Afval en restwarmte van het ene bedrijf worden zo grondstof of energie voor een ander bedrijf.

Deelinitiatieven, leernetwerken en pilootprojecten die sociaal, ecologisch en democratisch te werk gaan, geven we de wind in de zeilen. We stimuleren ondernemerschap door het statuut van startende zelfstandige te vereenvoudigen en de verschillende statuten naar elkaar toe te laten groeien zodat je makkelijker kan schakelen. We verminderen de administratieve rompslomp voor zelfstandigen en kmo's en zorgen dat je zo veel mogelijk papierwerk digitaal en kosteloos kan doen. Heb je een moeilijke periode, dan kan je als zelfstandige rekenen op begeleiding en een opveringsvergoeding.

Tot slot investeren we fors in onderzoek en innovatie. We focussen daarbij op maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaat, vergrijzing en armoede en stimuleren samenwerking over de sectoren heen.

Blijf op de hoogte

Nieuws

Groen wil meer toegankelijke data voor ongelijkheidsonderzoekers
02 Juni 2023 armoede belastingen duurzame-economie
Groen wil meer toegankelijke data voor ongelijkheidsonderzoekers
Europees Parlement maakt vuist tegen fast fashion
01 Juni 2023 Europa duurzame-economie
Europees Parlement maakt vuist tegen fast fashion
Zorgplichtwet maakt bedrijven verantwoordelijk voor hele productieketen
01 Juni 2023 Europa duurzame-economie
Zorgplichtwet maakt bedrijven verantwoordelijk voor hele productieketen