Klimaat

Jaar na jaar lees je dat dit 'het warmste jaar ooit gemeten' is. Echt verrast ben je al niet meer. Het klimaat verandert, en de gevolgen zien we overal ter wereld: meer orkanen, droogtes, overstromingen, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel. Dat zorgt op veel plekken voor zware leefomstandigheden, conflicten en klimaatvluchtelingen.

De taak van onze generatie is glashelder. Voor een eerlijke samenleving moeten we ons klimaat leefbaar houden. Meer zelfs: ecologische en sociale strijd zijn twee zijden van dezelfde medaille.

Ontzettend veel mensen weten dat en steken de handen uit de mouwen. Burgerverenigingen, bedrijven, burgemeesters en enkele landen zien klimaatverandering niet enkel als een bedreiging. Het is ook een unieke kans om een betere wereld te bouwen.

Want een klimaatneutrale samenleving heeft erg veel voordelen. Een slim, ambitieus klimaatbeleid zorgt in de praktijk voor:

  • kwaliteitsvolle jobs
  • energiezuinige woningen
  • lokaal en gezond voedsel
  • investeringen in nieuwe technologieën
  • goeie producten die lang meegaan
  • een gezondere, menselijkere samenleving

De opwarming van de aarde moet ver onder de 2° C blijven. Liefst minder dan 1,5° C, zo staat het ook in het klimaatakkoord van Parijs. Dat kan enkel als we de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch verminderen. Daarvoor zetten we in op energierenovatie, hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit, circulaire economie en een moderne landbouw die geen roofbouw pleegt.

Ons land werkt best met een klimaatbegroting. Die zorgt voor een duidelijk wetgevend kader. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gebeurt het al.

'Schone' lucht aankopen in het buitenland, enkel om de klimaatdoelstellingen op papier te kunnen halen, doen we niet meer. We kiezen voor maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in eigen land verminderen. Écht verminderen.

Internationale afspraken moet België dringend nakomen. Zeker voor de financiering van de klimaatfondsen, die ontwikkelingslanden helpen om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het Europese systeem voor emissiehandel (ETS), dat landen en bedrijven het recht geeft om broeikasgassen uit te stoten, hervormen we:

  • overschotten aan CO2-rechten verdwijnen
  • de maximale uitstoot volgt de aangescherpte Europese doelstellingen en verlaagt elk jaar
  • uitstootrechten worden altijd geveild, dus nooit weggegeven
  • we bepalen een minimumprijs voor CO2
Petitie
88%
Lees de petitie ›

België koploper of saboteur? Teken de petitie voor een bindende klimaatwet

Mensen zijn het geflipflop van onze vier klimaatministers beu. Sinds december trokken al 200.000 Belgen de straat op voor de grootste burgermanifestaties sinds de Witte Mars. Jonge klimaatspijbelaars doen nog straffer, door elke week opnieuw klimaatactie te eisen. Die signalen kan de regering niet naast zich neerleggen. Tijd voor een klimaatwet met bindende doelstellingen!

Petitie
93%
Lees de petitie ›

De trein moet de goedkoopste optie zijn voor reizen tot 1000 km. Teken de petitie

Vliegtickets worden alsmaar goedkoper, treintickets alsmaar duurder. Voor 30 euro vlieg je heen en terug naar Berlijn terwijl een weekendje met de trein naar Amsterdam intussen al bijna 100 euro kost. Dat is de wereld op zijn kop. Reizen tot 1000 kilometer moeten het goedkoopst en comfortabelst worden per trein. Treinreizen stoten immers tot vijf keer minder CO2 uit dan vliegreizen.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK