Beter en goedkoper openbaar vervoer. Enkel met Groen.

Beter en goedkoper openbaar vervoer. Enkel met Groen.

Geschrapte haltes? Leerlingen die langs gevaarlijke wegen moeten wandelen of tot 5 uur per dag op de bus moeten zitten? Oudere mensen en mensen met een handicap die in de kou blijven staan? Groen wil daar direct verandering in brengen.

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt, dat betekent ook beter én goedkoper openbaar vervoer. De Vlaamse regering bespaart De Lijn kapot en subsidieert privéjets en elektrische wagens. Terwijl klimaatsaboteurs mensen in de kou laten staan, wil Groen van de ecologische keuze de goedkoopste en gemakkelijkste maken. Zo zorgen we dat je vlot en veilig op je bestemming geraakt. Goed voor de planeet én voor je portemonnee.

Hoe zorgt Groen voor eerlijk klimaatbeleid voor iedereen?

Meer en beter openbaar vervoer

Geschrapte haltes? Leerlingen die langs gevaarlijke wegen moeten wandelen, tot 5 uur per dag op de bus moeten zitten, of gewoonweg niet meer geraken op de school die zij nodig hebben? Oudere mensen en mensen met een handicap die in de kou blijven staan? Het is dagelijkse realiteit en het is een gevolg van het wanbeleid van de Vlaamse regering. Groen wil daar direct verandering in brengen.

Groen wil dat openbaar vervoer comfortabel en betrouwbaar is. Je moet erop kunnen rekenen dat je trein, tram of bus komt wanneer die gepland staat. Dat je zonder stress op je bestemming geraakt wanneer jij dat wil.

We zorgen dat treinen, trams en bussen vroeger, later en vaker rijden en dat ze je vlot en zorgeloos op je bestemming brengen. Groen wil naar elke stad één trein per kwartier en in elk dorp minstens één bus per halfuur. Bussen, treinen en trams de hele nacht door, zodat je ook na een avondje uit veilig thuisgeraakt. Dankzij het werk van de groenen in de federale regering komt er tegen 2040 om het kwartier een trein naar alle grote steden en om het halfuur naar elke kleinere stad of dorp.

We verbeteren de toegankelijkheid van stations, perrons, treinen, trams en bussen voor mensen met een fysieke beperking en zorgen ervoor dat alle reizigers en medewerkers zich veilig voelen op het openbaar vervoer. We zorgen voor een versterking van het veiligheidspersoneel en stille alarmen, onder meer via een app.

Goedkoper openbaar vervoer

Terwijl Vlaamse jongeren nog steeds 215 euro per jaar betalen voor tram, metro en bus, kunnen Brusselse jongeren voor 12 euro per jaar rondreizen dankzij Groen-minister Elke Van den Brandt. Ook wie moeilijk rondkomt of een beperking heeft, krijgt korting op het openbaar vervoer. Dát is het verschil dat groenen maken.Terwijl de klimaatsaboteurs in de Vlaamse Regering De Lijn kapotbesparen, investeert Groen opnieuw in betere en goedkopere openbaar vervoer.

We willen ook meer kortingstickets voor reizen buiten de spits en goedkopere abonnementen voor deeltijdse reizigers zoals telewerkers, werkstudenten en schoolkinderen van gescheiden ouders. Zo maken de we ecologische keuze ook de goedkoopste keuze. Goed voor het klimaat, én voor je portemonnee.

In heel Europa

Tussen Europese hoofdsteden moeten treinen de goedkoopste en gemakkelijkste optie worden: we breiden het Europees treinennetwerk uit en maken treinen binnen Europa goedkoper dan vliegen.

Met Groen in de regering zijn er al nachttreinen bijgekomen van Brussel naar Wenen, Praag en Berlijn. Er reizen nu een kwart meer Belgen met de trein naar het buitenland. Stap voor stap maken we treinenreizen de leukste manier van reizen door Europa. 

Ontdek ons volledige standpunt over mobiliteit