Betaalbare, groene energie van bij ons. Enkel met Groen.

Betaalbare, groene energie van bij ons. Enkel met Groen.

Hernieuwbare energie is nu al de goedkoopste en de enige die nog verder daalt in prijs. Goed voor de planeet én voor je portemonnee.

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt, dat is ook zorgen voor betaalbare, groene energie van bij ons. Want hernieuwbare energie is nu al de goedkoopste en de enige die nog verder daalt in prijs. Dat is dus goed voor de planeet én voor je portemonnee.

Hoe zorgt Groen voor eerlijk klimaatbeleid voor iedereen?

Betaalbare, groene energie van bij ons

Zonne-energie is goed voor de planeet én voor je portemonnee. Daarom leggen steeds meer mensen zonnepanelen. Maar niet iedereen kan het aankoopbedrag voor zonnepanelen zomaar in één keer op tafel leggen. Voor hen schieten we zonnepanelen voor. Die lening kan je dan via de lagere energiefactuur terugbetalen zodat je nooit meer betaalt dan ervoor. We zorgen ook voor zonnepanelen op alle sociale woningen. Zo kan iedereen mee profiteren van groene, betaalbare energie van bij ons. Groen laat niemand achter.

Dankzij onze Groene minister Tinne van der Straeten gaan we tegen 2030 naar drie keer meer wind op zee. Dat is voldoende betaalbare, groene energie voor elk Belgisch gezin.

We willen ook meer windmolens op land en laten bij de bouw van elke windmolen lokale bewoners, ondernemers en overheden mee beslissen en mee profiteren van de opbrengsten. Zo nemen we onze energie in eigen handen. Bij de bouw van elke windmolen beschermen en versterken we natuur en biodiversiteit in de zee en op land.

Om de omslag van fossiele brandstoffen naar elektriciteit gemakkelijker te maken, willen we elektriciteit goedkoper maken. Iedereen gebruikt elektriciteit. En we gaan in de toekomst nog meer elektriciteit gebruiken, want die kan opgewekt worden met hernieuwbare energie. We laten de accijnzen op elektriciteit zakken naar het Europese minimum en we halen alle beleidskosten uit de elektriciteitsfactuur. Zo maken we de ecologische keuze de goedkoopste en nemen we iedereen mee in de energieomslag. Want dat is eerlijk klimaatbeleid.

Betaalbare energie is een basisrecht. Daarom hebben we tijdens de energiecrisis het sociaal tarief uitgebreid. Dit kon zelfs besparingen tot 8,000 euro per jaar betekenen op de energiefactuur. We zorgden ook voor een btw-verlaging op energie en voor verschillende andere kortingen zodat ook gezinnen en alleenstaanden met een gemiddeld inkomen zo'n 2,000 euro bespaarden op hun energiefactuur. In geen enkel Europees land waren mensen beter beschermd tegen de hoge energiefacturen dan in België. Daarom willen we opnieuw meer mensen met een laag inkomen recht geven op het sociaal tarief voor energie.

Goedkoper en makkelijker je huis isoleren

Eerlijk klimaatbeleid is ook zorgen dat iedereen energiezuinig kan wonen. Daarom is het hoog tijd voor een grootschalig isolatie-offensief, waarbij de overheid het voortouw neemt. Wijk voor wijk, straat voor straat en huis voor huis moet de overheid de burgers helpen om woningen energiezuinig te maken. Mensen die moeilijk rondkomen, leven vaker in slecht geïsoleerde woningen en hebben het minste geld om de nodige investering voor renovatie in één keer op tafel te leggen. Dat terwijl een goed geïsoleerde woning net veel geld kan uitsparen.

Daarom geven we leningen zonder rente aan mensen die het nodig hebben. Deze renovatielening kan je via de lagere energiefactuur terugbetalen, of op het moment dat je de woning verkoopt. Aan mensen die in armoede leven geven we een renovatiebon die niet terugbetaald moet worden. Daarnaast renoveren we elke sociale woning en voeren we een maximum huurprijs in voor de slechtst geïsoleerde woningen zodat ook verhuurders gestimuleerd worden om hun huurwoningen te isoleren. Zo helpen we iedereen om hun woning te isoleren en pakken we armoede aan. Gedaan met zorgwekkende energiefacturen tijdens de winter.

We zorgen ook voor gratis advies en ondersteuning. Via energiehuizen helpen we mensen met gratis advies over financiering en technische ondersteuning bij renovatie. Met projecten op wijkniveau, getrokken door lokale overheden en energiehuizen, maken we het eenvoudiger voor mensen om zonnepanelen te leggen en hun huizen te isoleren. Zo moeten zij zich niet bezighouden met aanvragen voor subsidies of ingewikkelde technische vragen, en vallen de kosten een stuk lager uit. We beginnen met de meest kwetsbare wijken en huizen die het slechtst geïsoleerd zijn.

Ontdek ons volledige standpunt rond energie