Meer gezonde natuur. Enkel met Groen.

Meer gezonde natuur. Enkel met Groen.

Natuur in de buurt is goed voor je gezondheid. Groen wil dat iedereen minstens één bos in de buurt heeft. Een plek in je buurt waar je dagelijks kunt wandelen, ontspannen en op adem komen.  

Eerlijk klimaatbeleid, dat is ook zorgen voor meer gezonde natuur. Want natuur en klimaat gaan hand in hand. Meer dan de helft van de CO2 uitstoot wordt opgenomen door de natuur. Natuur stelt ons veilig tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen, en houdt de hitte tegen. Onze natuur beschermen, is ook onze gezondheid beschermen. Want natuur is goed voor je fysieke én mentale gezondheid. 

Maar onze natuur verdwijnt razendsnel: in Vlaanderen wordt bijvoorbeeld nog elke dag een voetbalveld aan bos gekapt.

Hoe zorgt Groen voor eerlijk klimaatbeleid voor iedereen?

Een gezonde omgeving start met groen in de buurt

Natuur in de buurt is goed voor je gezondheid. Dat zorgt voor een lagere bloeddruk, een beter immuunsysteem, minder stress, snellere revalidatie, minder allergieën en een betere levenskwaliteit.

Toch staat Vlaams minister voor Klimaat Zuhal Demir toe dat nog élke dag een voetbalveld aan bos wordt gekapt. Toch proberen klimaattreuzelaars zoals Zuhal Demir en Alexander De Croo de Europese natuurherstelwet nog tegen te houden, die onze natuur wil beschermen en beter maken. Duizenden wetenschappers, natuurverenigingen, verschillende grote multinationals en alle Europese groene partijen blijven pleiten dat de wet er zou doorkomen

Groen wil dat iedereen minstens één bos in de buurt heeft. Een plek in je buurt waar je dagelijks kunt wandelen, ontspannen en op adem komen. Op maximaal 300m van je woonplaats vind je een groene ruimte of park. En op fietsafstand (minder dan 20km) kan iedereen in open water zwemmen: verkoeling in de hete zomers.

We zorgen ook voor groene wijken met extra groene plekjes, moestuintjes en open speelruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We leggen tuinstraten aan, en helpen mensen om geveltuintjes en groendaken aan te leggen. Wie zelf regenwater opvangt en gebruikt, wordt beloond. 

En dat moet voor álle wijken gelden. Want het zijn in België de meest dichtstbevolkte en armste wijken waar groen en water het meest ontbreekt, terwijl de mensen die er wonen door gebrek aan tuinen juist het meeste nood hebben aan gezonde buitenspeelplaatsen. Daarom pakken we de meest kwetsbare wijken het eerste aan.

Zo zorgen we voor een gezonde leefomgeving voor iedereen en beschermen we ons tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Want natuur is als een spons die water opneemt en bomen zijn de gratis airco's van de stad.

Een gezonde omgeving is een basisrecht

Jouw gezondheid moet de standaard zijn voor de vervuilingsnormen en het vergunningenbeleid. Niet de belangen van de grootste vervuilers.

Maar andere partijen zetten de winst van grote vervuilers boven jouw gezondheid en die van de planeet. Zo krijgen grote vervuilers als 3M vandaag bijvoorbeeld nog steeds eeuwigdurende vergunningen onder het bestuur van Zuhal Demir. Die kunnen dan voor de rest van hun bestaan gevaarlijke, giftige stoffen blijven uitstoten.

Veel mensen in Vlaanderen wonen door dat soort beleid in een ongezonde omgeving. Er zijn bijvoorbeeld hotspots van PFAS-vervuiling, buurten waar de lucht ongezond is en plekken waar er constant geluidsoverlast is. Groen wil dat die plekken opgekuist worden, en dat politici rekening houden met de gezondheid van mensen wanneer ze beslissen over vergunningen, bouwplannen en mobiliteitsbeleid.

Met maatregelen als de zone 30 verminderen we het geluid en de luchtvervuiling in wijken. En we willen dat er in elke stad ruimtes komen waar inwoners rust en stilte kunnen opzoeken.

Ontdek ons volledige standpunt rond natuur