Natuur

Een samenleving bestaat niet enkel uit mensen. We maken deel uit van één ecosysteem, met planten, dieren en andere organismen. Tegelijk heeft de mens nog nooit zo'n grote impact gehad op dat systeem. We moeten meer zorg dragen voor de natuur. Dat is ook de beste garantie voor een gezondere samenleving.

Vlaanderen is de meest natuurarme regio van Europa en de kwaliteit van onze natuur is laag. Een derde van de planten en dieren heeft het hier moeilijk om te overleven. Dat kunnen we veranderen.

Bestaande natuur en bossen verdienen de hoogste bescherming. We stoppen onmiddellijk met de kap van waardevolle bossen. We kiezen voor een straf natuurbeleid, met grote, aaneengesloten natuurgebieden. In nieuwe natuur investeren we graag, en we zorgen ervoor dat iedereen op wandelafstand woont van kwaliteitsvol groen. 

De verscheidenheid aan planten- en diersoorten staat onder druk. Die verloren biodiversiteit willen we herstellen. We werken dus niet enkel aan méér natuur en bos, het moet ook terug rijker.

Natuur is natuurlijk veel meer dan planten en dieren. Economie, jobs, gezondheid, water, erfgoed en toerisme winnen allemaal bij meer en betere natuur. Natuur maakt mensen gezonder en creatiever, brengt rust, zorgt voor een omgeving waar het fijn wonen is, zwengelt de economie aan en is de goedkoopste bescherming tegen hittegolven en wateroverlast.

Petitie
67%
Lees de petitie ›

Stop de bomenkap langs onze wegen. Teken de petitie

De afgelopen drie jaar is er langs onze Vlaamse gewest- en waterwegen bijna vijfhonderd hectare bomen verdwenen. Dat is 45 keer het Essersbos. Het Agentschap Wegen en Verkeer moet werk maken van een doordacht en evenwichtig groenbeheer van de wegbermen. Teken de petitie en stop de onbezonnen vernietiging.

Petitie
83%
Lees de petitie ›

Elke Vlaming een bos op vijf kilometer van zijn deur. Teken de petitie

Vlaanderen is de meest bosarme regio van heel Europa, en we blijven maar kappen. Dat moet anders. De bestaande bossen moeten worden beschermd en er moet bos bijkomen. Met ons bosplan krijgt elke Vlaming een bos op vijf kilometer van zijn deur.

Petitie
85%
Lees de petitie ›

Petitie: red het Terhillsbos in Limburg

Het prachtige Terhillsbos in Limburg wordt omgehakt. Er komt een bungalowpark in de plaats. Teken de petitie en zet minister Schauvliege onder druk om het bos te redden.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK