PFAS: Gezondheid gaat voor

09 Juni 2023

PFAS: Gezondheid gaat voor

De Vlaamse regering slaagt er niet in om aan jouw kant te gaan staan en je gezondheid te beschermen.

Je gezondheid moet op de eerste plaats komen, niet de gigawinsten van multinationals. Nog steeds dumpen massavervuilers gevaarlijke, giftige stoffen in onze omgeving. 3M loost zo nog altijd giftige PFAS in de Schelde, maanden nadat het schandaal naar boven kwam.

Wat is het probleem?

PFAS zijn schadelijke chemische stoffen die vocht, vuil en vet afstoten en hittebestendig zijn. Ze zitten bijvoorbeeld in je regenjas, je waterbestendige lippenstift, de antiaanbaklaag van je pan en brandblusschuim.

De stoffen komen onder meer via waterlozing van fabrieken in ons milieu terecht en dus ook in je voeding en drinkwater. Zo stapelen ze zich op in je lichaam en breken enorm traag af.

PFAS zijn hormoonverstoorders. Ze kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, je immuunsysteem aantasten, en zelfs kanker veroorzaken. Toch slaagt de Vlaamse regering er niet in om aan jouw kant te gaan staan en je gezondheid te beschermen.

Jouw gezondheid boven megawinsten van massavervuilers

Voor ons gaat jouw gezondheid altijd boven de megawinsten van multinationals. PFAS lozen moet stoppen. Ons doel: een gezonde, groene circulaire economie. Zonder gifstoffen in ons lichaam en onze natuur.

Daarom vecht Groen voor deze oplossingen:

👉 Productie van PFAS stopzetten

👉 Vergiftigde plekken zo goed mogelijk weer gezond maken

👉 Slachtoffers in kaart brengen en hun gezondheid beschermen: we zetten in op o.a. bloedonderzoek en vergoeding voor verhuis en de vervuiler betaalt

👉 Nieuwe schandalen voorkomen: veiligheid van producten garanderen voor we ze massaal gaan produceren

👉 Gezondheidsproblemen en milieuschade altijd serieus nemen, ook in grote projecten zoals Oosterweel

 

Blijf op de hoogte van wat we doen voor de planeet