Kamercommissie keurt sociaal tariefpremie goed in eerste lezing

24 April 2024

Kamercommissie keurt sociaal tariefpremie goed in eerste lezing

"Met dit voorstel corrigeren we een ongelijkheid voor zo’n 60.000 gezinnen die onder de radar van de stijgende energieprijzen zijn gebleven. Hoewel deze gezinnen op het hoogtepunt van de crisis het basispakket konden aanvragen, wilden we een structurele maatregel invoeren. Dat doen we nu met de sociaal tariefpremie."    

Op voorstel van minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft de Kamercommissie Energie in eerste lezing de sociaal tariefpremie goedgekeurd. Een premie voor gezinnen die geen toegang hebben tot het sociaal tarief omdat ze hun woning verwarmen via een collectieve installatie.

Momenteel is het sociaal energietarief enkel beschikbaar voor residentiële eindklanten, wat automatisch alle gezinnen uitsluit die aangesloten zijn op een collectieve ketel. Dat wil minister Van der Straeten met dit wetsvoorstel aanpakken. 

De wet zou op 1 augustus in werking moeten treden, maar het recht op de sociaal tariefpremie gaat in vanaf 1 juli 2024. Voor de tweede helft van 2024 zorgt de premie volgens schattingen van de CREG voor een verlaging van 53 euro op de gasrekening en 82 euro op de elektriciteitsrekening. 

Op het hoogtepunt van de crisis heeft het sociaal tarief er grotendeels toe bijgedragen een sociaal bloedbad te voorkomen. “Ik denk dat dit één van de belangrijkste verwezenlijkingen is van deze regering. Uit onderzoek van de Nationale Bank en de CREG is gebleken dat het sociaal energietarief, zoals toegepast in België, zeer doeltreffende bescherming biedt tegen hoge en volatiele energieprijzen voor de meest kwetsbare gezinnen”, aldus de minister van Energie. 

Op vraag van oppositie komt er nog een tweede lezing.