Groen stelt eerlijk klimaatbeleid centraal in Europees programma

26 April 2024

Groen stelt eerlijk klimaatbeleid centraal in Europees programma

"De trein moet de gemakkelijkste en goedkoopste optie zijn voor reizen binnen Europa.. Wij willen dat je met één simpele klik een treinticket kan kopen van jouw treinstation naar eender waar in Europa. Een uniform ticketsysteem zorgt dat miljoenen mensen zich duurzaam en makkelijk kunnen verplaatsen in Europa."

Groen presenteert vandaag haar Europees programma aan de hand van tien concrete voorstellen. Om de lokroep van extreemrechtse partijen te weerstaan, moet Europa volgens covoorzitster Nadia Naji dringend een sociale bocht maken. Enkel met een eerlijk klimaatbeleid dat iedereen mee aan boord neemt, staat Europa sterk in de wereld. Groen stelt daarom ambitieuze miljardeninvesteringen voor in woningrenovaties, openbaar vervoer en hernieuwbare energie voor mensen die moeilijk rondkomen. Ook enkele opvallende voorstellen zoals een uniform Europees ticketsysteem voor treinen in Europa moeten de trein een goed en betaalbaar alternatief maken voor vliegreizen.

Ontdek ons 10-puntenplan voor een groen en sociaal Europa

Europees ticketsysteem voor treinreizen

Huidig Europees parlementslid en lijsttrekker Sara Matthieu: "De trein moet de gemakkelijkste en goedkoopste optie zijn voor reizen binnen Europa.. Wij willen dat je met één simpele klik een treinticket kan kopen van jouw treinstation naar eender waar in Europa. Een uniform ticketsysteem zorgt dat miljoenen mensen zich duurzaam en makkelijk kunnen verplaatsen in Europa."

De planeet én de portemonnee

Groen wil een eerlijk klimaatbeleid realiseren door onder meer een eerlijke bijdrage van multinationals te eisen, en de achterpoortjes van belastingparadijzen te sluiten. Covoorzitster Nadia Naji: "De grote uitdagingen van vandaag lossen we niet in ons eentje op. Groen wil daarom een uitgesproken pro-Europese koers varen, en daarvoor hebben we niet minder, maar net meer Europese samenwerking en solidariteit nodig. Dat is de inzet van deze Europese verkiezingen."

Onder druk van de Europese groenen kwam er de voorbije jaren een ambitieuze Green Deal. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de strijd tegen de klimaatcrisis. Nu wil Groen eerlijk klimaatbeleid in de klimaattransitie centraal zetten. Dat wil de partij onder meer doen via een verdubbeling van het Europees Sociaal Klimaatfonds voor mensen die moeilijk rondkomen. Dat is geld dat afkomstig is van Europese klimaatinkomsten. Matthieu: "Op Europees niveau zorgen we ervoor dat klimaatbeleid eerlijk is en iedereen meeneemt, dat is voor ons altijd de voorwaarde: het is de planeet én de portemonnee. Daarom moeten we massaal middelen inzetten voor woningrenovaties, goed openbaar vervoer en betaalbare hernieuwbare energie van bij ons. Wij kiezen resoluut voor eerlijk klimaatbeleid. Alleen door iedereen mee te nemen, kunnen we de klimaatomslag maken."

Gezamenlijke Europese leningen

Groen wil ook werk maken van een Europees investeringsfonds van tenminste 1% van het Europees BBP over de volgende tien jaar, dat moet dienen voor publieke investeringen in groene mobiliteit, industrie en huizen. Volgens Naji hebben lidstaten zoals België te weinig middelen om zelf volop te investeren in de infrastructuur voor vergroening, digitalisering en modernisering: "Wij willen net zoals bij het Coronaherstelfonds gezamenlijke Europese leningen aangaan om te investeren in de klimaattransitie. Wat kon voor de pandemie, moet nu ook lukken. De klimaattransitie is de grootste uitdaging van onze generatie, Groen wil alles op alles zetten om die te doen slagen. Terwijl China en de VS massaal investeren in de verduurzaming van hun economie, dreigt Europa achterop te hinken. Dat moeten we absoluut vermijden."

Om het groen en sociaal beleid te financieren wil de groene partij de grote vervuilers doen betalen door onder meer een eind te maken aan de honderden miljarden fossiele subsidies in Europa. Multinationals moeten een eerlijke bijdrage betalen van 25% en belastingparadijzen wil de partij voorgoed sluiten. De opbrengsten van al die maatregelen moeten voor Groen terecht komen bij mensen die moeilijk rondkomen en in investeringen in groene mobiliteit, industrie en duurzaam wonen.

Het volledige Europees programma van Groen kan je hier nalezen.