Groen wil onafhankelijke audit naar politieke inmenging VRT

25 April 2024

Groen wil onafhankelijke audit naar politieke inmenging VRT

‘Programma’s op bestelling laten uitwerken voor je eigen politieke agenda, is bijzonder bedenkelijk.’

‘Eerst de VRT financieel doodknijpen en vervolgens programma’s op maat betalen om de eigen bevoegdheden en politieke agenda in beeld te krijgen: schaamteloos en cynisch’, klinkt het bij Groen-parlementslid Meyrem Almaci die reageert op de berichtgeving in de kranten van het Mediahuis dat de Vlaamse regering de uitwerking van programma’s zou beïnvloeden. Groen vraagt een audit om uit te zoeken of de openbare omroep nog wel onafhankelijk kan werken. ‘Programma’s op bestelling laten uitwerken voor je eigen politieke agenda, is bijzonder bedenkelijk.’

‘Met de ene hand knijpt de Vlaamse regering de VRT financieel dood, terwijl ze met de andere kant gul programma's financiert die aanleunen bij haar eigen kabinetten en ideologische voorkeuren. Keihard besparen, om vervolgens via kabinetten extra potten geld te voorzien om hun invloed te laten gelden. Deze tendens is onaanvaardbaar, de minister van Media moet zich uitspreken’, aldus Almaci.

Naast de vraag om een audit herhaalt Almaci ook de oproep om de besparingen bij de VRT terug te draaien. ‘Een sterke, onafhankelijke openbare omroep is een voorwaarde voor een sterke democratie. Daar horen ze voldoende middelen voor te krijgen en niet alleen voor boodschappen die in het politieke kraam van de machtspartijen passen. Het is hoog tijd dat de onafhankelijkheid van de VRT opnieuw versterkt wordt’, besluit Almaci.