Onze 9 speerpunten voor West-Vlaanderen

Onze 9 speerpunten voor West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen wordt liever geld uitgegeven aan een luchthaven voor de happy few of een kanaal zonder nut dan aan het openbaar vervoer.

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt

1. Beter en goedkoper openbaar vervoer

Nergens werden meer haltes geschrapt door de Lijn dan in West-Vlaanderen. Bijna 1 op de 5 West-Vlaamse bussen reed niet op tijd in 2022. In West-Vlaanderen wordt liever geld uitgegeven aan een luchthaven voor de happy few of een kanaal zonder nut dan aan het openbaar vervoer. Openbaar vervoer moet beter en goedkoper: stop de vervoersarmoede. Enkel met Groen maken we van de ecologische keuze de goedkoopste en gemakkelijkste keuze. Wij willen onder meer een vlottere treinverbinding tussen Brugge en Kortrijk, een betere verbinding naar Ieper en Poperinge en een betere bediening van kleine stations.

2. Groene, betaalbare energie van bij ons

West-Vlaanderen is de hernieuwbare energiecentrale van België. In West-Vlaanderen beschikken we over meer wind dan in het binnenland. Dat moeten we ten volle benutten. West-Vlaanderen is nu al de provincie met de meeste kleine windmolens bij landbouwers. Dankzij onze minister Tinne van der Straeten komt er drie keer meer wind op zee tegen 2030 en vier keer meer tegen 2040. Dat is voldoende om elk Belgisch gezin tegen 2030 van betaalbare, groene energie van bij ons te voorzien.

3. Meer natuur in je buurt

Groen gaat resoluut voor meer en propere natuur West-Vlaanderen. Zuid West-Vlaanderen is de bosarmste regio van Europa. Bovendien zijn we de enige provincie zonder nationaal park. Een gezonde omgeving start nochtans met groen in de buurt. Tijd om resoluut te kiezen voor ontharding, behoud van de bestaande open ruimte én natuuruitbreiding!

 

Goede, betaalbare zorg bij jou in de buurt

4. Betaalbare psychologische hulp, wanneer jij het nodig hebt

Een gebroken been of een mentaal probleem: je hebt in beide gevallen recht op snelle hulp. Veel start bij je goed voelen in je vel. Of het nu op je werk is, of op privévlak, de stap naar een psycholoog moet betaalbaar en toegankelijk zijn. De beslissing om OverKop-huizen te openen Waregem, Brugge, Torhout, Diksmuide en Veurne kwam dan ook geen dag te vroeg. Een jongere die vandaag bij het CGG Mandel&Leie aanklopt voor psychologische hulp moet immers gemiddeld 4 maand wachten voor de behandeling kan starten. Dat is absurd.

5. Betaalbare zorg in je eigen buurt

Het beleid van de huidige Vlaamse regering zorgt ervoor dat mensen hun hele leven op een wachtlijst staan. Mensen staan op een wachtlijst voor de kinderopvang, op een wachtlijst voor de psycholoog, op een wachtlijst voor een sociale woning, op een wachtlijst voor een persoonsvolgend budget... De volgende regering moet absoluut meer middelen vrijmaken om alle wachtlijsten aan te pakken.

En dat begint natuurlijk met het vinden van voldoende personeel. Vorig jaar kreeg de VDAB in West-Vlaanderen ruim 1800 vacatures binnen voor verpleegkundigen. Meer dan het totaalaantal studenten in de verpleegkundeopleidingen in onze hogescholen op vandaag. Daarnaast waren er ruim 1300 zorgkundigen en verzorgenden tekort, 1100 opvoeders, 700 medewerkers voor de kinderopvang... Het is duidelijk dat er meer nodig zal zijn dan applaus om mensen te verleiden tot een zorgberoep.

6. Meer tijd voor wie je graag ziet

Tijd is ons meest kostbare goed. Als we willen dat mensen aan de slag gaan en blijven, dan moeten we de tijd die we besteden aan werk en aan andere belangrijke dingen in het leven terug in evenwicht brengen. Zo maken we niet alleen de mensen, maar ook de arbeidsmarkt gezonder.

 

Eerlijke kansen voor iedereen

7. Opstaan tegen racisme

West-Vlaanderen is een open provincie. We hebben zo veel te danken aan onze internationale kijk. Het is dan ook onaanvaardbaar dat de dag van vandaag nog mensen gediscrimineerd worden. Iedereen in onze provincie heeft recht op een eerlijke kans op werk en een eerlijke kans op een woning.

8. Eerlijke start voor elk kind

Armoede is een onrecht. Ook in onze provincie tiert kinderarmoede welig. Er is een toename van het aantal kansarme buurten in onze provincie. Centrumsteden en kustgemeenten zijn extra gevoelig, maar ook de rest van de provincie blijft niet gespaard. De aanpak hiervan moet dringend een prioriteit worden van de verschillende regeringen.

9. Eerlijk inkomen en waardig werk voor iedereen

Van poetshulpen tot onze landbouwers, iedereen verdient een eerlijk inkomen en waardig werk. Dat is immers de beste bescherming tegen armoede. We komen ook op voor het recht op jobzekerheid, bescherming bij ziekte en fysieke en mentale veiligheid op de werkplek. Bovendien morsen we te veel met talent, het matchen van talent met een job is voor ons onontbeerlijk.