Europa bant schadelijke chemicaliën in speelgoed

13 Maart 2024

Europa bant schadelijke chemicaliën in speelgoed

"We moeten met een gerust hart veilig speelgoed kunnen kopen voor onze kinderen. Van plasticine tot bouwblokken en verf, zorgeloos speelplezier is géén luxe maar een recht van elk kind. Daarom verbieden we het gebruik van hormoonverstoorders en schadelijke chemicaliën in ons speelgoed."

Het Europees Parlement wil het speelgoed in onze winkels veiliger maken, onder andere door het verbod op gebruik van gevaarlijke stoffen uit te breiden. Europees parlementslid Sara Matthieu onderhandelde in de milieucommissie mee over de wet: "We moeten met een gerust hart veilig speelgoed kunnen kopen voor onze kinderen. Van plasticine tot bouwblokken en verf, zorgeloos speelplezier is géén luxe maar een recht van elk kind. Daarom verbieden we het gebruik van hormoonverstoorders en schadelijke chemicaliën in ons speelgoed."

Kruipen niet zonder gevaar

Populair speelgoed bevat soms schadelijke chemicaliën. Dat is volgens Matthieu gevaarlijker dan we denken: "Kinderen steken speelgoed vaak in hun mond. Maar speelgoed slijt ook, waardoor het in het huisstof terecht komt. Kinderen die veel kruipen kunnen de chemicaliën op die manier binnenkrijgen." De nieuwe wet verbant schadelijke chemicaliën en staat garant voor veilig speelgoed voor alle kind in de EU, dus niet enkel meer voor speelgoed tot 3 jaar. Ze verbiedt ook kwik, lood, cadmium, PFAS en voor het eerst ook hormoonverstorende stoffen in het speelgoed.

Chinese webwinkels in vizier

Recent onderzoek toont aan dat speelgoed van de Chinese onlinewinkel Temu veiligheidsrisico's inhoudt voor kinderen. Producten met spotgoedkope prijzen van de Chinese koopjeswinkel voldoen vaak niet aan de Europese veiligheidsvoorschriften en vormen zelfs een heus veiligheidsrisico voor kinderen. Matthieu: "Kinderen spelen dolgraag met slijm, uit een speelpakket kwam elf keer meer van de schadelijke stof boren vrij dan in Europa is toegestaan. Zo'n gevaarlijk speelgoed moet onmiddellijk van onze markt worden verbannen."

Vaarwel vervelend speelgoedgeluid

Europa wil ook strengere geluidslimieten voor speelgoed. Plotselinge korte geluidspieken zoals rinkelgeluiden kunnen het gehoor van baby's of kleine kinderen beschadigen. Matthieu: "geluiden kunnen al vanaf 100 decibel tot gehoorverlies leiden. Het beperken van het geluidsniveau is niet alleen goed voor de kinderen, het zal ook vele ouders wat meer rust bezorgen."

Digitaal paspoort voor speelgoed

Maar ondanks de strenge controles van douane en de FOD Economie glipt ook in België nog altijd veel onveilig speelgoed ons land binnen, onder andere uit China. In België gaat het om maar liefst 37 miljoen pakketten per maand die moeten worden gecontroleerd door amper 170 douaniers. Daarom krijgt elk stuk speelgoed een digitaal productpaspoort, om zo de inspectie- en douanediensten te helpen die de invoer van speelgoed moeten controleren. Ook voor het milieu is dit goed nieuws. Matthieu: "We kunnen zo controleren dat alle speelgoed zonder gevaren voor de gezondheid van onze kinderen in onze rekken terecht komt. Veel speelgoed komt immers van buiten Europa in onze winkels terecht. Bovendien kan ons speelgoed ook makkelijker worden gerecycleerd doordat fabrikanten in één oogopslag kunnen zien waaruit het speelgoed is gemaakt."