Parlementscommissie stemt voor herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers

30 April 2024

Parlementscommissie stemt voor herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers

"Een jaarlijkse herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers invoeren is een terechte erkenning voor alle slachtoffers, maar zal ook helpen tot bewustwording over de klimaatcrisis" - Parlementslid Kim Buyst 

De commissie Energie, Leefmilieu en Klimaat heeft een resolutie die pleit voor de invoering van een Belgische herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers goedgekeurd. Indiener van de resolutie, Groen-parlementslid Kim Buyst, reageert blij: “Klimaatslachtoffers mogen niet verdwijnen in de statistieken en verdienen om elk jaar herinnerd te worden. Elke naam, elk gezicht is een wake-upcall om de klimaatcrisis aan te pakken.”

Uit het meest recente rapport van het Europees Milieuagentschap blijkt dat extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en overstromingen sinds 1980 het leven gekost hebben aan zowat 195 000 mensen. Buyst: "Zolang de temperatuur van de aarde blijft stijgen, zullen extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatcrisis alleen maar meer voorkomen. Zo voorspellen klimaatmodellen o.a. langere, intensere en vaker voorkomende extreme hittegolven."

Daarom deed de partij het voorstel voor een herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers. "Met een herdenkingsdag kunnen we stilstaan bij klimaatslachtoffers en houden we op die manier de strijd tegen de klimaatcrisis hoog op de agenda", aldus Buyst. Het idee komt van Benjamin Van Bunderen Robberechts, hij verloor in juli 2021 zijn vriendin Rosa tijdens de overstromingen.  

De Europese Commissie zette vorig jaar reeds het licht op groen voor een Europese herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers. Dankzij de goedkeuring van dit voorstel komt er nu ook een Belgische herdenkingsdag. "Een jaarlijkse herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers invoeren is een terechte erkenning voor alle slachtoffers, maar zal ook helpen tot bewustwording over de klimaatcrisis", besluit Buyst.