Natuurherstelwet blijft overeind na chaotische stemming Milieucommissie
15 Juni 2023
"Europese burgers houden van onze bossen en onze rivieren en verwachten terecht dat de politiek serieus bezig is met het beschermen van onze natuur en onze gezondheid. Want dat is waar het hier uiteindelijk over gaat: de gezondheid van alle burgers en de generaties die na ons komen. Op 27 juni hoop ik daarom op een duidelijke stem voor de natuurherstelwet."
De milieucommissie in het Europees Parlement stemde vandaag over de veelbesproken natuurherstelwet. De stemming verliep chaotisch en duurde bijna vier uur, voorlopig zonder resultaat. Conservatieve fracties onder leiding van de christendemocdraten proberen de wet te torpederen, maar het volledig afwijzen van de natuurherstelwet haalde het niet. Europarlementslid Sara Matthieu reageert hoopvol: "Europese burgers houden van onze bossen en onze rivieren en verwachten terecht dat de politiek serieus bezig is met het beschermen van onze natuur en onze gezondheid. Want dat is waar het hier uiteindelijk over gaat: de gezondheid van alle burgers en de generaties die na ons komen. Op 27 juni hoop ik daarom op een duidelijke stem voor de natuurherstelwet."
De christendemocraten proberen de natuurherstelwet samen met extreemrechts en een deel van de liberalen te verwerpen in de milieucommissie van het Europees Parlement. Dat is hen voorlopig niet gelukt, aldus Matthieu: “De christendemocraten zetten de toekomst van onze economie, klimaat en natuur op het spel om hun politieke achterban te plezieren. De stemming verloopt bijzonder chaotisch met telkens evenveel voor- als tegenstemmen. Al 30 jaar wordt op de rem van natuurherstel geduwd, het is nu dringend tijd voor het gaspedaal. Ik roep mijn liberale en zéker de christendemocratische collega's op eens echt hun boerenverstand te gebruiken."
Gezamenlijke strijd
De groenen staan daarin niet alleen. Naast de natuurbeweging stonden de voorbije dagen meer dan 3.000 wetenschappers op de barricades voor de natuurherstelwet. Heel wat landbouworganisaties en zelfs 50 grote bedrijven zoals Nestlé, Coca-Cola, H&M en IKEA wilden niets weten van een pauzeknop. Zij zien in dat de natuurherstelwet elke Belg 6 euro zou kosten maar wel 55 euro per persoon zou opleveren, dat is 9 keer meer opbrengst dan investeringen. "Kijk naar de overstromingen in Wallonië, extreme droogte in het zuiden van Europa en recent nog overstromingen in Frankrijk en Italië. Maar ook bij ons kunnen boeren hun aardappelen soms niet planten door aanhoudende droogte. Met de natuurherstelwet bieden we opnieuw zuurstof aan biodiversiteit, het klimaat, de bevolking, de landbouw en onze economie,” aldus Matthieu.
Het vervolg
Dinsdag is het de beurt aan de lidstaten om zich uit te spreken over de wet. Op 27 juni stemt het Europees Parlement de resterende amendementen in de milieucommissie. In juli komt de wet opnieuw op de agenda van de plenaire zitting van het Europees Parlement, om nadien onderhandelingen op te starten met de Europese lidstaten.
Strijd mee voor een sterke natuurherstelwet. Teken onze petitie.