Europese deal universele lader
07 Juni 2022
Het Europees Parlement, de Commissie en de Raad bereikten vandaag een akkoord over een universele lader voor elektronische toestellen. Volgens Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu wordt de universele lader eindelijk werkelijkheid, en is dat een overwinning voor de Europese consument én de planeet.
EEN UNIVERSELE LADER
Elk jaar worden er een half miljard opladers voor draagbare toestellen op de Europese markt verkocht. Dat leidt tot 11.000 à 13.000 ton elektronisch afval dat we grotendeels kunnen vermijden via een universele lader. "Eindelijk is het zover, we wachten hier al tien jaar op. Een universele lader is een no-brainer, want dit is goedkoper en gebruiksvriendelijker voor zowel consumenten en bedrijven. Omdat we flink wat grondstoffen besparen is dit tegelijk ook een goede zaak voor ons leefmilieu."
Concreet zullen Europese consumenten binnen twee jaar hun mobiele telefoons, digitale camera's en tablets kunnen opladen met een USB-C-kabel. In de onderhandelingen drongen we met succes aan op het meenemen van extra toestellen: onder andere laptops, e-readers, en earplugs krijgen ook dezelfde lader.
APARTE VERKOOP OPLADERS EN ELEKTRONISCHE TOESTELLEN
Ook zal het in de toekomst zal het voor de consument mogelijk zijn om elektronisch toestel en opladers apart aan te kopen. Ook dat maakt de apparaten goedkoper, en zo vermijden we dat mensen met een kast vol onnodige opladers zitten.
Volgens Matthieu hadden we op dat vlak wel nog meer ambitie aan de dag moeten leggen. De eerstvolgende vier jaar krijgen consumenten enkel de optie om de kabels apart aan te kopen. Na een evaluatie komt er eventueel een verplichting voor aparte verkoop. "Gelet op de klimaatcrisis en de grondstofschaarste is er wat ons betreft geen enkele reden om hiermee te wachten. Dit is een gemiste kans."
DE LIJST MET TOESTELLEN
Het gaat om een waslijst aan elektronische toestellen die gevat worden door de nieuwe wetgeving. In het Commissievoorstel waren smartphones, tablets, digitale camera's, headphones, draagbare videospelconsoles en draagbare luidsprekers inbegrepen. Het Europees Parlement heeft hier laptops, e-readers, earplugs, toetsenborden- en muizen, navigatieapparatuur, speakers en videoconsoles aan toegevoegd.