Europees Parlement maakt circulaire producten de norm

15 Juni 2023

Europees Parlement maakt circulaire producten de norm

"We maken onze kledij, meubels en elektrische apparaten beter herstelbaar, herbruikbaar en recycleerbaar. Dit levert miljardenbesparingen op aan geld, grondstoffen en energie, is broodnodig voor klimaat en biodiversiteit en biedt nieuwe economische kansen aan onze bedrijven."

De milieucommissie van het Europees Parlement bereikte vandaag een akkoord over een nieuwe wet rond circulair productontwerp. Hierdoor worden onze kledij, meubels en elektrische apparaten beter herstelbaar, herbruikbaar en recycleerbaar. Voor Sara Matthieu, onderhandelaar voor de groene fractie, is dit een grote doorbraak: "Dit levert miljardenbesparingen op aan geld, grondstoffen en energie, is broodnodig voor klimaat en biodiversiteit en biedt nieuwe economische kansen aan onze bedrijven."

De wet is een vervolg en uitbreiding op de bestaande ecodesignwet, die zich enkel toelegt op elektrische apparaten, zoals koelkasten en wasmachines. Het energielabel is de bekendste toepassing bij het brede publiek. Met een verbluffend resultaat: een kwart van de klimaatdoelstelling voor 2020 en de helft van de doelstelling rond energiebesparing hebben we eraan te danken. Dat succes leidt tot deze nieuwe wet.

Wat is nieuw?

  1. Een verbod op vernietiging van onverkochte producten moet de afvalberg verkleinen. De milieucommissie wil op initiatief van de groenen het verbod meteen toepassen voor textiel en elektrische apparaten. Matthieu: "Webwinkels die teruggestuurde goederen vernietigen, dat zijn schandalige praktijken. Stuur ze naar kringwinkels of geef ze elders een tweede leven, maar een verbod op vernietiging is gewoon logisch verstand."
  2. Productpaspoort: Dit digitale paspoort geeft informatie over de herkomst, samenstelling en reparatie- en demontagemogelijkheden van een product. Matthieu: "Dit maakt het leven van bedrijven en burgers een pak makkelijker. Hiermee kunnen we een reparatiescore ontwerpen waardoor mensen in één oogopslag weten welk product het duurzaamst of het makkelijkst te herstellen is."
  3. Circulariteit wordt de regel: De wet zal zorgen voor circulaire minimumstandaarden van producten en informatie over duurzaamheid. Het gaat onder andere over hergebruikbaarheid, langere levensduur, de aanwezigheid van giftige stoffen en de CO2-voetafdruk van een product. Matthieu: "Met deze wet maken we producten veiliger voor de mensen en beter voor milieu en klimaat. Het is niet meer dan logisch dat ook fabrikanten hun best doen zodat producten makkelijk te herstellen of recycleren zijn."
  4. Meer producten circulair: In de bestaande wetgeving pakte de Commissie vooral elektronische apparaten aan zoals koelkasten of wasmachines. Nu zullen vrijwel alle producten in onze winkels meer circulair worden: van afwasmiddel tot matrassen en speelgoed. Matthieu: "Neem de textielindustrie, dat is één van de meest vervuilende sectoren. Gemiddeld wordt er iedere seconde een vuilniswagen kledij verbrand of gestort. Deze wet zorgt ervoor dat kledij makkelijker gerecycleerd kan worden en fabrikanten meer gerecycleerde stoffen moeten gebruiken."


De volgende stappen

In juli bevestigt het Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering dit voorstel van de milieucommissie. De lidstaten hebben hun onderhandelingsmandaat reeds vastgelegd. In het najaar zullen parlement en lidstaten de definitieve wet onderhandelen. Vanaf 2024 gaat de Commissie concreet aan de slag met prioritaire sectoren zoals textiel, meubels, ijzer en staal, chemicaliën, banden en meer.

Volg het nieuws van Sara