Eind aan producten door dwangarbeid Oeigoeren in Europese rekken

17 Oktober 2023

Eind aan producten door dwangarbeid Oeigoeren in Europese rekken

"Wereldwijd zijn ongeveer 28 miljoen mensen het slachtoffer van dwangarbeid. Dankzij ons hebben we voor producten gemaakt onder dwangarbeid door Oeigoeren in China een omkering van de bewijslast verkregen. We leggen we de bewijslast bij bedrijven in plaats van bij de douane van elke lidstaat en verplichten hen te bewijzen dat producten uit die gebieden niet gelinkt zijn aan dwangarbeid."

Het Europees Parlement heeft gisterenavond een wetsvoorstel goedgekeurd om te voorkomen dat producten gelinkt aan dwangarbeid verkocht worden op de Europese markt. Europees Parlementslid Sara Matthieu spreekt van een grote stap voor mensenrechten in de hele wereld: "Wereldwijd zijn ongeveer 28 miljoen mensen het slachtoffer van dwangarbeid. Dankzij ons hebben we voor producten gemaakt onder dwangarbeid door Oeigoeren in China een omkering van de bewijslast verkregen. We leggen de bewijslast bij bedrijven in plaats van bij de douane van elke lidstaat en verplichten hen te bewijzen dat producten uit die gebieden niet gelinkt zijn aan dwangarbeid."

"Bijna vier miljoen dwangarbeiders worden gedwongen te werken door een regime. Dat is bijvoorbeeld het geval in China, dat de Oeigoerse gemeenschap uitbuit. De wet die in de pijplijn zit is een doorbraak in de strijd tegen dwangarbeid, waar wij Groenen al lang om vragen", benadrukt Matthieu. "Wij wilden een invoerverbod, dat is helaas mislukt. Maar bij producten die uit die regio komen gaan bedrijven echt moeten bewijzen dat ze niet door dwangarbeid zijn gemaakt."

"Europese consumenten willen geen dwangarbeid in de rekken. De VS, Canada en het VK hebben moderne slavernij al aangepakt, de EU moest dus snel reageren", aldus Matthieu. De wet die in de pijplijn zit voert een klachtenmechanisme in, dat producten gelinkt aan dwangarbeid van de Europese markt kan weren.

Kledij in onze rekken wordt eerlijker
De Europese groenen hebben het voorstel van de Commissie flink aangescherpt. "Geen enkel bedrijf ontspringt de dans. Kmo's zijn niet uitgesloten, en dat is belangrijk gezien ze 99% van de mode-industrie uitmaken, waar dwangarbeid een groot probleem vormt. Kleding die gemaakt is onder moderne slavernij mag niet in onze winkelrekken hangen. Deze wet is een sterk signaal naar bedrijven en regimes wereldwijd dat we een vuist maken tegen dwangarbeid", benadrukt Matthieu.

Ook compensatie voor slachtoffers van dwangarbeid is voorzien. Verder ligt de bewijslast bij bedrijven als het gaat over staatgestuurde dwangarbeid, en is de rol van de Europese Commissie is uitgebreid om de toepassing van de wet te bewaken, waarvoor de lidstaten en hun douane's verantwoordelijk zijn.

Volgende stappen
De lidstaten moeten nu hun standpunt bepalen, wellicht voor eind dit jaar. De onderhandelingen tussen de Raad, het parlement en de Commissie kunnen dan snel beginnen, zodat de wet vanaf 2026 van kracht kan gaan.

 

>Volg het werk van Sara op de voet