Iedereen krijgt recht om achternaam één keer te veranderen
22 November 2023
"De huidige regeling is totaal niet meer van deze tijd." - Parlementslid Stefaan Van Hecke
De commissie Justitie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers stemde zonet het wetsvoorstel van parlementsleden Stefaan Van Hecke (Groen) en Claire Hugon (Ecolo) dat +18-jarigen het recht geeft om eenmaal in het leven eenvoudig van achternaam te veranderen. En dat naar de naam van een ouder of een combinatie van de namen van de ouders. Bijvoorbeeld wanneer er geen contact meer is met de ouder van wie je de achternaam draagt.
Huidige wet totaal niet meer van deze tijd
"Op dit moment is een verandering van de achternaam enkel mogelijk 'om ernstige redenen' of in uitzonderlijke gevallen en als je de verandering wilt, moet het gevraagd worden als een gunst van de minister van Justitie. Kortom, totaal niet meer van deze tijd", zegt Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke. "Daarom moderniseren we dit nu, naar de maatschappelijke behoeften van vandaag: het moet een recht zijn en je hoeft je niet meer te verantwoorden voor je eigen keuze."
De oude procedure is lang, duur en onzeker. Honderden Belgen doorlopen ieder jaar dat proces, in 2022 waren dat er zelfs 1.120, een verdubbeling sinds 2006. "De maatschappij verandert, en de wet moet zich daaraan aanpassen" zegt Stefaan Van Hecke. "Er zijn voorbeelden van mensen die in zeer moeilijke familiale omstandigheden hun achternaam willen veranderen, en daarbij tegen de muren van deze procedure oplopen. Dat gaan we veranderen."
We volgen voorbeeld Frankrijk, Nederland en Verenigd Koninkrijk
Ons land volgt hiermee het voorbeeld van landen als Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar de procedures voor naamsverandering vandaag al veel soepeler zijn dan in België. Tijdens de hoorzittingen met deskundigen voor de wet van 2014 die het vrouwen of beide ouders mogelijk maakt hun familienaam aan hun kinderen door te geven, werd herhaaldelijk benadrukt dat de procedure voor naamsverandering flexibeler moet worden. "Dit is niet alleen een stap voorwaarts voor de betrokkenen, voor wie de naamsverandering vaak een emotioneel geladen proces is. Het wordt ook aangeraden door de specialisten ter zake, en is verenigbaar met de nationale en internationale rechtspraak" besluit Van Hecke.