Minder dan halve procent festivals en concerten heeft label 'toegankelijk event'
10 Juli 2023
'Met betere toegankelijkheid van onze evenementen én betere communicatie erover zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van concerten en festivals.'
In 2022 werden er in Vlaanderen 17.112 festivals en indoor concerten georganiseerd. Slechts 65 van hen kregen het label 'toegankelijk event'. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Ann De Martelaer opvroeg in het parlement. Volgens de groene politica is er zowel beterschap nodig op vlak van toegankelijkheid als over communicatie over het label. 'Minder dan een halve procent van de festivals en concerten in 2022 kregen het label 'toegankelijk event', dat is ontzettend laag. Nochtans verlaagt communicatie over de toegankelijkheid van een evenement de drempel om ernaar toe te gaan gigantisch. Met betere toegankelijkheid van onze evenementen én betere communicatie erover zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van concerten en festivals.' De Martelaer dringt er bij minister Somers op aan om meer te sensibiliseren over het bestaan van het label en organisatoren aan te moedigen sterker in te zetten op toegankelijkheid.
Met de zomer is ook het festivalseizoen weer afgetrapt. Voor mensen met een handicap is niet elk festival even toegankelijk. Uit de cijfers die De Martelaer opvroeg, blijkt dat minder dan een halve procent van de concerten en festivals in 2022 erkend werd als toegankelijk evenement. Om dat label te krijgen, dient een organisatie contact op te nemen met de organisatie Inter. Wanneer een organisator dan aan alle voorwaarden voldoet, krijgt die het label toegekend. 'Het toegankelijkheidslabel is voor mensen met een handicap echt een kwaliteitsmerk. Als een evenement over dat label beschikt, dan verlaagt dat de drempel om cultuur op te snuiven. Hoe meer organisatoren dus over het label beschikken, hoe beter', legt De Martelaer uit.
Het Groen-parlementslid merkt op dat de cijfers die zij kreeg wellicht een niet volledig stroken met de werkelijkheid. 'Veel concerten en festivals doen al inspanningen op vlak van toegankelijkheid, maar weten mogelijk niet dat ze het label kunnen aanvragen. Dat is een gemiste kans: voor mensen met een handicap die een uitstapje plannen kan het namelijk het verschil maken tussen wel of geen ticket kopen.' Daarnaast vermoedt De Martelaer dat er heel wat laaghangend fruit is om de hoeveelheid toegankelijke evenementen op te schalen. 'Wie vandaag al inspanningen doet, is vaak maar enkele kleine bijkomende ingrepen van het label verwijderd. Met een minimum aan inspanningen zou het cijfer dus al de hoogte in kunnen schieten.'
De Martelaer dringt er daarom bij minister Somers op aan om sterker in te zetten op de bekendheid van het label. 'Als de bekendheid over het label toeneemt, zullen organisatoren beter weten wat de voorwaarden zijn om het label te krijgen en daarop kunnen inspelen. Zo we onze concerten en festivals een stuk toegankelijker voor álle muziekliefhebbers', besluit De Martelaer.