Waarom de natuurherstelwet zo belangrijk is

16 Juni 2023

Waarom de natuurherstelwet zo belangrijk is

We hebben meer natuur nodig. 80% van de Europese natuurgebieden is vandaag in slechte staat, en in Vlaanderen zelfs 93%. We tellen steeds minder vlinders, bijen en vogels.

door: minister Petra De Sutter

We hebben meer natuur nodig. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Niet enkel voor een zalige wandeling, maar vooral omdat het nodig is. 80% van de Europese natuurgebieden is vandaag in slechte staat, en in Vlaanderen zelfs 93%. We tellen steeds minder vlinders, bijen en vogels.

Dat zag ik deze week met mijn eigen ogen: dit hersteld natuurgebied functioneert als een airco op snikhete dagen. De bomen en planten filteren het water en de lucht, ze slaan CO2 op en ze vormen een buffer bij overstromingen. Onze natuur is essentieel voor onze gezondheid en het beste verdedigingsmiddel in de klimaatcrisis.

Maar ook onze landbouw en voedselvoorziening zijn sterk afhankelijk van een florerende natuur. Zonder vlinders en bijen geen fruit, zonder een rijk bodemleven, geen gezonde oogsten. En zelfs vele Belgische bedrijven zijn afhankelijk van één of meerdere natuurgerelateerde elementen. Zoals ik al zei: we hebben meer natuur nodig.

En dat is waar deze natuurherstelwet over gaat. Dat is waarom het zo belangrijk is dat we de natuur die vandaag in verval is, herstellen. En waarom we er moeten voor zorgen dat er in onze steden en op het platteland voldoende groen is.

Bekijk mijn tussenkomst in Terzake

Hoewel dit alles in onze oren erg vanzelfsprekend klinkt, zijn er helaas nog verschillende partijen in ons land die hier niet van overtuigd zijn. Ze willen aanpassingen en afzwakkingen van de wet. Ze willen de ambitie temperen, of ze pleiten voor een pauzeknop.

Maar laat het duidelijk zijn: die tijd hebben we niet. Bovendien ligt er vandaag al een zeer evenwichtige wet op tafel: een wet die rekening houdt met regionale verschillen, maar wel ambitieuze doelen stelt; een wet die begrijpt dat Vlaanderen niet Beieren of Sardinië is, maar er wel voor zorgt dat er overal meer groen zal komen, op het platteland én in de stad.

Deze week probeerde men de stemming over de natuurherstelwet in het Europees parlement uit te stellen. Maar het goede nieuws is dat de poging van klimaattreuzelaars om de wet in z’n geheel te verwerpen, mislukte.

De komende weken volgen er nog belangrijke stemmingen, zowel in het Europees Parlement als door de lidstaten. Intussen zullen wij er alles aan doen om iedereen ervan te overtuigen dat deze natuurherstelwet is wat we nu nodig hebben, namelijk de ambitie om de klimaatcrisis aan te pakken, om onze natuur te herstellen en onze landbouw te beschermen.