Zorginspectie krijgt slechts helft van nodige extra medewerkers
14 Februari 2023
'Zelfs bij kinderopvanginitiatieven waar verontrustende signalen te horen waren, wordt er dus niet consequent geïnspecteerd. Dat is erg zorgwekkend.'
Ondanks de schreeuw om versterking krijgt zorginspectie in plaats van 140 extra medewerkers er maar 70. Nochtans vroeg de dienst alleen al voor kinderopvang om 95 extra inspecteurs. Begin 2022 waren slechts 15 inspecteurs aan de slag voor 7000 locaties kinderopvang. Parlementslid Celia Groothedde, expert kinderopvang bij Groen, trekt aan de alarmbel. 'Hoewel zorginspectie kinderopvanginitiatieven elke drie jaar minstens twee keer moet doorlichten, kan het in de praktijk drie tot acht jaar duren. Dat de regering Jambon een terechte kreet om versterking negeert, is onverantwoord', klinkt het bij Groothedde.
Zorginspectie kampt al jaren met capaciteitsproblemen. Door terugkerende besparingen heeft de dienst zo’n achterstand opgelopen, dat er momenteel alleen dringende inspecties gebeuren wanneer er ongerustheid is. Maar ook in die gevallen laat het tekort zich voelen: vorig jaar vroeg het parlement om een nieuwe evaluatie van 533 kinderopvanginitiatieven die gemarkeerd waren als 'probleemdossier' na klachten. ‘Slechts 65 procent van de initiatieven die op de 'probleemlijst' stonden heeft de voorbije 3 jaar inspectie over de vloer gehad. Zelfs bij kinderopvanginitiatieven waar verontrustende signalen te horen waren, wordt er dus niet consequent geïnspecteerd. Dat is erg zorgwekkend', klinkt het ongerust bij Groothedde. Doorlopende, reguliere inspecties staan al helemaal niet meer hoog op de takenlijst.
De Groen-politica wijst erop dat die achterstand het gevolg is van jarenlange besparingen door de Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open-VLD. 'Na jarenlange besparingen is het dringend tijd om opnieuw te investeren in Zorginspectie. Doet de Vlaamse regering dat niet, dan draagt zij mee verantwoordelijkheid van situaties die onder de radar blijven, inspecties die te snel afgehandeld worden of kinderopvanginitiatieven die ongemerkt bezwijken onder de toenemende werkdruk.'
Controle én kwaliteitsopvolging
Doordat Zorginspectie zo onderbemand is, holt de dienst achter de feiten aan. Dat zou ook heel anders kunnen: in Denemarken is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat elk kinderopvanginitiatief jaarlijks twee volledige dagen inspectie over de vloer krijgt. Daardoor is er vlottere opvolging van kinderopvanginitiatieven en wordt er ook positiever naar een doorlichting gekeken. 'Bij een goed draaiend inspectiesysteem, kan inspectie een waardevolle evaluatie zijn. Het zorgt ervoor dat kwaliteit verzekerd blijft omdat er snel kan bijgestuurd worden en goed werk wordt bekrachtigd. In de kinderopvang van de Vlaamse regering daarentegen is inspectie vandaag een controleorgaan dat alleen maar controleert en ook te weinig', aldus Groothedde.
De Vlaamse regering gaf in het kinderopvangdossier meer taken aan de administraties, maar niet de nodige versterking. Zo ontdekte Groothedde in november dat Kind en Gezin amper iets meer de helft van de versterking kreeg die ze nodig hadden na de onderzoekscommissie. 'Als administraties zelf aangeven dat ze hun werk niet naar behoren kunnen doen, is dat geen efficiëntie-oefening meer, maar een kapotbesparing. Maar net zoals de regering de noodkreet uit de kinderopvang blijft negeren over de onhoudbare werkdruk, negeert ze nu de signalen van de omkaderende diensten. Door al die signalen naast zich neer te leggen, zal de regering Jambon de veiligheid in de kinderopvang niet kunnen garanderen. Laat staan dat de kinderopvang écht kwaliteitsvol haar mooie en belangrijke taak kan vervullen', besluit Groothedde waarschuwend.