Stop de crisis in de kinderopvang. Teken de petitie

Kwalitatieve kinderopvang is van onschatbare waarde. Kinderbegeleiders helpen kinderen groeien in elke betekenis van het woord.

Maar in Vlaanderen kiezen steeds minder mensen voor de kinderopvang als toekomstplan. Kinderbegeleiders trekken aan de alarmbel: ze kunnen niet de warme, responsieve en kwaliteitsvolle opvang bieden die ze baby’s en peuters willen geven.

Teken vandaag nog onze petitie en oefen mee druk uit op de Vlaamse regering om in te grijpen en deze crisis in de kinderopvang te stoppen.

  • Kindbegeleiders moeten in Vlaanderen 8 à 9 en vaak meer kinderen opvangen per persoon. Het hoogste aantal van de EU. Normen die geen enkele specialist aanvaardbaar vindt. Kindbegeleiders staan onder enorme druk en stromen vaak uit, terwijl er al zoveel openstaande vacatures zijn. Negen is te veel.
  • De opleiding voor kinderopvang moet anders. Steeds minder mensen kiezen voor een job in de kinderopvang. Waardeer de opleiding en het beroep op, zodat kindbegeleiders de waardering krijgen die ze verdienen en zich terecht trots kunnen voelen.
  • Hervorm de organisatie van kinderopvang zodat de pedagogische en sociale rol tot zijn recht kan komen. Bachelors in pedagogie van het jonge kind horen op de vloer, samen met kinderbegeleiders. Samen kunnen ze een sterk team vormen. Ook moet er dringend meer ruimte voor bijscholing en overleg worden gecreëerd.
Al 12.246 ondertekenaars! Op naar 15.000
81%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.