Groen wil 15 weken geboorteverlof voor beide ouders

05 Mei 2023

Groen wil 15 weken geboorteverlof voor beide ouders

Zorgeloze zorg is een basisrecht. Voldoende tijd voor beide ouders met je pasgeborene is noodzakelijk.

Wie bevalt heeft vandaag recht op 15 weken geboorteverlof, de tweede ouder heeft dankzij een eerder initiatief van Groen sinds 2023 recht op 4 weken. Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout wil nu nog een stapje verder gaan en beide ouders evenveel tijd gunnen met hun pasgeborene.

'We willen dat beide ouders, zowel de mama als de papa of meemoeder, meer tijd krijgen om in alle rust te hechten met hun baby. Daarnaast zal een gelijkschakeling van het geboorteverlof voor meer gelijkheid op de arbeidsmarkt zorgen', klinkt het bij de groene covoorzitter.

De eerste weken in het leven van een kind zijn niet alleen heftig voor een baby, ook voor ouders kan het een hele rollercoaster zijn. In veel gevallen is het in de eerste plaats de moeder die de eerste weken en maanden de zorgtaken op zich neemt. Zij krijgt daar van de samenleving ook meer tijd voor: in tegenstelling tot de andere ouder die 4 weken geboorteverlof heeft, krijgt wie bevalt 15 weken. Vaneeckhout: 'Wie bevalt, heeft vandaag recht op veel meer tijd met de pasgeboren baby dan de tweede ouder. Het is 2023. Dat beide ouders een faire kans krijgen de zorgtaken te verdelen en de tijd krijgen om voor hun baby te zorgen, is voor ons een vanzelfsprekendheid.'

De groenen spelen met hun voorstel in op de wens van heel wat vaders en meemoeders om meer tijd door te kunnen brengen met hun pasgeborene en om hun partner beter te kunnen bijstaan tijdens de eerste intense weken en maanden. Met de uitbreiding zou België ook een stukje achterstand op andere Europese landen inlopen: op vlak van geboorteverlof bungelt België vandaag achteraan.

Gendergelijkheid

Meer zorgtijd voor de tweede ouder zorgt volgens de groenen bovendien voor meer gelijkheid op de arbeidsmarkt. Ook vandaag nog worden vrouwen gediscrimineerd op de werkvloer omdat ze zwanger zijn of omdat ze een kinderwens hebben. 'Door te normaliseren dat beide ouders 15 weken met hun baby doorbrengen, dringen we automatisch discriminatie terug. De reden om te discrimineren, het langere geboorteverlof, verdwijnt dan immers doordat het een vanzelfsprekendheid wordt voor iedereen', legt Vaneeckhout uit.

Daarnaast zijn er nog steeds heel wat vrouwen die moeilijkheden ondervinden om terug te keren naar de werkvloer na hun bevallingsrust doordat ze langere tijd afwezig waren. Dat heeft effect op de verdere loopbaan: als gezinnen ervoor kiezen dat één ouder deeltijds gaat werken, dan is het vaak de moeder die haar loopbaan op een lager pitje zet. Uit recente cijfers blijkt dat 41 procent van de vrouwelijke werknemers deeltijds werkt. Meer dan 1 op 4 doet dat om zorg te kunnen opnemen voor de kinderen of andere personen.

'Of je deeltijds gaat werken na gezinsuitbreiding, zou altijd een individuele keuze moeten zijn, voor zowel mannen als vrouwen. Het zou niet het gevolg mogen zijn van stereotiepe maatschappijbeelden of drempels die je ervaart doordat je langere tijd afwezig was', benadrukt Vaneeckhout. 'Als beide ouders vanzelfsprekend evenveel tijd krijgen om voor hun kind te zorgen, hebben ze nadien ook een gelijk startpunt om te kiezen welke ouder eventueel minder wil gaan werken, als ze die wens zelf hebben.'

Ontdek hier hoe Groen gezinnen, kinderen en jongeren wil ondersteunen