Bart Staes

Europees parlementslid

Bart Staes haalde meer dan 133.000 voorkeursstemmen als Europese lijsttrekker. Met meer dan tien jaar ervaring als mandataris van Groen is hij een echte ancien. Staes zetelt sinds 1999 in het Europees Parlement.

Ondanks de stevige winst op 25 mei (+ 2,7 procent of meer dan 123.000 extra stemmen) blijft Bart de enige Europarlementair van Groen. Hij is actief in de milieucommissie van het EP en specialiseerde er zich in het voedseldossier. Daar werkt hij vooral rond voedselveiligheid en voor een duurzamer landbouwbeleid, gestoeld op het principe van de agro-ecologie. In de anti-fraudecommissie van het EP ziet hij erop toe dat de Europese begroting correct wordt uitgevoerd.

Bart schreef reeds meerdere boeken, waaronder 'Het vlees is zwak' (1996), 'Echo's voor een ander Europa' (2004), 'Voor een ander Europa' (2009), 'GGO's: droom of nachtmerrie?' (2012), 'De onzichtbare hand die ons wurgt' (e-boek-2012) en 'Europa wordt wakker! Van een neoliberale naar een sociale, solidaire en duurzame Europese Unie' (2014).

Thema's

Klimaat, GGO’s, landbouw, voedsel, fraudezaken, sociaal beleid, economie.